Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Запошљавање особа са инвалидитетом: Награда у праве руке

Објављено 15.07.2011.

У осам објеката компаније Metro, која послује у 30 држава света, у Србији, је 1.600 запослених од којих су 35 особа са инвалидитетом

У осам објеката компаније Metro, која послује у 30 држава света, у Србији, је 1.600 запослених од којих су 35 особа са инвалидитетом

«Metro Cash and Carry» добитник је признања (за 2010.) у категорији бизнис сектор као компанија која је упошљавањем особа са инвалидитетом препозната у Србији као позитиван пример борбе против дискриминације и пружања једнаких шанси.

Овог маја навршава се две године како је Скупштина Србије усвојила Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом. Свој мали-велики јубилеј, прву годину рада, ускоро слави Татијана Обрадиновић, која од јула прошле године ради у компанији «Metro Cash and Carry».

На месту – продавац непрехрамбене робе, Татијана је једна од 35 особа са инвалидитетом у фирми са чак 1.600 запослених!! Разлог за понос имају сви у највећој велепродајној компанија у нашој земљи.

Недавно је «Metro Cash and Carry» награђен годишњим признањем Коалиције против дискриминације, у категорији бизнис сектора – наградом за борбу против дискриминације за 2010.

Како каже Јелена Паројчић, виши руководилац људских ресурса ово је друга драга награда. Пре две године освојили су звање «Најбољи послодавац за ОСИ» у избору организованом од стране сајта Инфостуд. – Значајна су нам оба признања. Прво зато што су лауреати изабрани на основу анонимне анкета од стране саме запослених у компанијама широм Србије, појашњава она и додаје да овогодишња награда има своју тежину јер је предлог за именовање стигао из Удружења студената са хендикепом.

У складу са пословним принципима, ова компанија у свих осам објеката веома води рачуна о разноликости и једнаким могућностима; толеранцији и забрани дискриминације, а што је  у складу са интерним правилима компаније важећих за свих 30. држава где послују.

– Размењивали смо и искуства са колегама из Украјине код којих је такође одређен број радника са инвалидитетом. Едукујемо запослене, сви наши објекти поштују принципе архитектонске доступности за све , што олакшава да радни простор не мора додатно да се прилагођава ако упослимо радника са хендикепом.

Татијана Обрадиновић, из Белегиша, од средине јула прошле године ради на Одељењу непрехране

Татијана Обрадиновић, из Белегиша, од средине јула прошле године ради на Одељењу непрехране

Поносни су и што је у објектима Metroa сасвим уобичајено видети да глувонеми продавац услужује купце – на обострано задовољство.

У свих осам објеката «Metro cash and carry» особе са инвалидитетом раде као продавци на одељењима, оператери на улазу, месари, у финалној контроли, магацинима… Поштује се право на рад свакога и једнако са осталим запосленима вреднује њихово знање и вештине. Сарађују са организацијама које окупљају ОСИ, попут Савезом глувих и наглувих Београда, Домом за глувонеме у Крагујевцу, Удружењем студената са хендикепом…Служба Људских ресурса је у сталном контакту са Националном службом запошљавања; нарочито у градовима где се отварају нови објекти.

Тако је позив за посао у Метроу, Татијани Обрадиновић, из Белегиша стигао из локалног НЗС-а. Средином јула прошле године 21-годишња девојка је почела да ради на Одељењу непрехране (технички уређаји, канцеларијски материјал…)

– Завршила сам трећи степен текстилне струке у ШОСО «Антон Скала» у Старој Пазови. После годину дана на Бироу, позвали су ме на разговор. Не могу да опишем како сам била срећна када сам добила посао, искрена је Татијана. Додаје да јој није тешко што путује из Белегиша до Земуна, брзо се навикла на ношење униформе, а за колеге има само речи хвале. Не скрива ни да запослене у Одељењу људских ресурса доживљава као чланове породице који су ту да је саслушају, помогну па чак и када теме разговора нису само «пословне».

Мотивисана радом као продавац, открива и да је почела да, јер воли да црта, помало, код куће, скицира радна одела.

У компанији «Метро цасх анд царрy» планирају да до лета, када се отвара објекат на Видиковцу, бити запослено још четворо – петоро особа са инвалидитетом.

Metro Cash & Carry d.o.o. Beograd

Адреса: Аутопут за Нови Сад 120, 11.080 Београд

Tel: +381 (11) 3777-254

Fax: +381 (11) 3777-607

www.metro.co.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Today
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Earlier
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
Сре, јул 29, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Mirela stanuje na Gazeli. U kućici broj 67. Napravljenoj od kartona, bačenog pleha i šperploča. To je njena adresa. Ima [...]
Пон, јул 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]