Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Заједно у сну летње ноћи

Објављено 05.11.2010.

Пред београдску премијеру одиграну у Недељи солидарности са оболелима од церебралне и дечије парализе

Пред београдску премијеру одиграну у Недељи солидарности са оболелима од церебралне и дечије парализе

Вршњаци; глумци – аматери и млади са инвалидитетом, из Ужица успешни у ансамблу који са представом «Сан летње ноћи», Вилијама Шекспира, убира аплаузе широм Србије.

Међу «културним навикама» које највише практикују грађани Србије јесте одлазак у позориште, показују различите анкете. Особе са инвалидитетом, такође, су верна театарска публика. У Ужицу су од 2007. године закорачили даље.

Удружење инвалида церебралне и дечије парализе и Удружење дистрофичара Златиборског округа, у сарадњи са тамошњим Народним позориштем (НПУ) поставили су две представе. Најпре, представу «Ја, ти, ми, сви» у којој су глумиле особе са инвалидитетом. После добрих критика наставили су рад и у сарадњи са Удружењем грађана «Сцена», кроз школу глуме, гледаоцима представили свој «Сан летње ноћи» Вилијама Шекспира.

У ансамблу је седморо младих са инвалидитетом и деветоро глумаца аматера. Тања Јовановић, глумица Народног позоришта Ужица је режирала комад, а ту су и још лица задужена за техничку подршку и пратиоци; укупно 25 особа.

Сцена са београдске премијере

Сцена са београдске премијере

– Циљ је био да покажемо какве све способности могу да искажу особе са инвалидитетом у области културе. Али, и да се кроз глуму они афирмишу. Ово је у Србији иновативни културни програм који сигурно доприноси побољшању квалитета живота, олакшава социјализацију и одличан је пут ка уклањању предрасуда према особама са инвалидитетом, каже Предраг Бакић, секретар Удружења.

Костиме је урадила Снежана Ковачевић, глумце шминка Мирјана Илић, шминкер. До сада су наступали у Ужицу, на Међународном фестивалу уметника са инвалидитеом «Улазна врата» у Новом Саду.

Премијера у Београду била је у Установи културе «Вук Караџић», у Недељи солидарности са особама оболелим од церебралне и дечије парализе.

Марија Карадаревић је једна од главних глумица. Признаје да увек има трему али да је највише била узбуђена у родном граду. – Текст сам само ишчитавала и тако га научила, каже девојка која се бави поезијом. Никола Јовановић има 18 година и на сцену излази уз помоћ колега, јер не види добро и отежано се креће. Он каже да се увек труди да пружи максимум. – Осећај среће када се проломи вишеминутни апауз не умем да објасним.

Пробе су рађене у радионицама викендом и нису тешко падале ни Драгани Јаковљевић и Јелени Минић. – Било је јако лепо кажу у глас.

Крај успешно одигране представе

Крај успешно одигране представе

Драгaна признаје да је ово први пут да се опробала као глумица док је Јелена учествовала у првој представи. – Мотив ми је био да покажем да иако сам у колицима имам и могу да развијем таленат, каже она.

Реализацију и гостовања помажу министарства културе, рада и социјалне политике, Народно позориште из Ужица, општина Звездара, Установа културе Вук Караџић, локална самоуправа града на Ђетињи.

Удружење инвалида церебралне парализе и дечије парализе Ужице

Адреса: Кнеза Лазара 2,  31.000 Ужице

Телефон: 031- 511- 876

Mail: ucdp@verat.net

Сајт: www.osi-uzice.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]