Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

За популациону политику следеће године 600 милиона динара

Објављено 04.12.2017.

baby - ilustracijaМинистар без портфеља задужен за демографију и популациону политику Славица Ђукић-Дејановић 3. децембра је најавила да ће наредне године за тај ресор бити издвојено 600 милиона динара, док је прошле године буџет износио 130 милиона динара.

Ђукић-Дејановић је, гостујући у Дневнику Радио-телевизије Србије (РТС), истакла да је то заиста велико повећање и да постоји програм за национални ниво активности, али пре свега за локални, уз напомену да мере које се предузимају на државном нивоу треба да буду пресликане и на локалу.

На питање да прокоментарише извештај CIA да ће до 2050. године у Србији живети 33,2 одсто људи мање него сада, она је рекла да се на том проблему ради, као и да мере које се предузимају не могу дати инстант резултате.

Демографски индикатори се мењају на 10 година и све што сада радимо не може одмах да покаже резултате у смислу драстичних побољшања, али ми евалуирамо мере које примењујемо, истакла је министар.

Према њеним речима, у 15 општина где смо дали неповратна средства, а то је само део онога што се чини, мобилисали смо све приватне, јавне, државне институције, инвестирали смо у оно шта су општине тражиле, а пре свега доста се ради на едукацији у вези са сексуалним образовањем и популационим здрављем.

Ђукић-Дејановић је указала на то да је највећи пад забележен у 2016. у односу на 2015. годину, и поновила да се ради на томе да тај пад буде што мањи.

Ми смо старо становништво и смртност је велика и тај основни однос између беба које се рађају и оних који умиру не може бити повољан. Наш циљ је у 2017. години био да останемо на нивоу да нема тако драстичног пада, надамо се да ће се то догодити, али видећемо до краја године, рекла је Ђукић-Дејановић.

Она је најавила да ће 2018. година бити година медијске кампање, и поновила да миграције из Србије неће бити заустављене потпуно, али ако мањи број људи одлучи да оде, јер су економски услови бољи, а на томе читава држава ради, има великих шанси да Србија постане атрактивна за инвеститоре, запошљавање, да радна емиграција буде мања, а да наша дијаспора не буде сваке године већа.

Ђукић-Дејановић је нагласила да се на проблему повећања популације ради интегрисано и да није важна само финансијска подршка, већ и свест да треба да нас буде више.

Жену која доноси одлуку морате мотивисати олакшицама, јер ако она буде професионално ангажована, жели да напредује, не можемо очекивати да рађа и свега се одрекне. Она мора имати бенефите и мислим да се праве добри кораци, имамо Закон о финансијској подршци породици, постојеће законске одредбе, наша жена је 365 дана на породиљском одсуству, а то одсуство може узети и отац, објаснила је она.

Поред тога, како је додала, треба радити и на јачању партнерске улоге у одгоју деце, што жене очекују.

Са послодавцима радимо, али желимо много више да радимо на томе да имају разумевања у усклађивању посла и родитељства, закључила је Ђукић-Дејановић.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
Пет, сеп 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
Чет, сеп 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
Пет, сеп 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
Сре, сеп 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
Пет, авг 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]