Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

За популациону политику следеће године 600 милиона динара

Објављено 04.12.2017.

baby - ilustracijaМинистар без портфеља задужен за демографију и популациону политику Славица Ђукић-Дејановић 3. децембра је најавила да ће наредне године за тај ресор бити издвојено 600 милиона динара, док је прошле године буџет износио 130 милиона динара.

Ђукић-Дејановић је, гостујући у Дневнику Радио-телевизије Србије (РТС), истакла да је то заиста велико повећање и да постоји програм за национални ниво активности, али пре свега за локални, уз напомену да мере које се предузимају на државном нивоу треба да буду пресликане и на локалу.

На питање да прокоментарише извештај CIA да ће до 2050. године у Србији живети 33,2 одсто људи мање него сада, она је рекла да се на том проблему ради, као и да мере које се предузимају не могу дати инстант резултате.

Демографски индикатори се мењају на 10 година и све што сада радимо не може одмах да покаже резултате у смислу драстичних побољшања, али ми евалуирамо мере које примењујемо, истакла је министар.

Према њеним речима, у 15 општина где смо дали неповратна средства, а то је само део онога што се чини, мобилисали смо све приватне, јавне, државне институције, инвестирали смо у оно шта су општине тражиле, а пре свега доста се ради на едукацији у вези са сексуалним образовањем и популационим здрављем.

Ђукић-Дејановић је указала на то да је највећи пад забележен у 2016. у односу на 2015. годину, и поновила да се ради на томе да тај пад буде што мањи.

Ми смо старо становништво и смртност је велика и тај основни однос између беба које се рађају и оних који умиру не може бити повољан. Наш циљ је у 2017. години био да останемо на нивоу да нема тако драстичног пада, надамо се да ће се то догодити, али видећемо до краја године, рекла је Ђукић-Дејановић.

Она је најавила да ће 2018. година бити година медијске кампање, и поновила да миграције из Србије неће бити заустављене потпуно, али ако мањи број људи одлучи да оде, јер су економски услови бољи, а на томе читава држава ради, има великих шанси да Србија постане атрактивна за инвеститоре, запошљавање, да радна емиграција буде мања, а да наша дијаспора не буде сваке године већа.

Ђукић-Дејановић је нагласила да се на проблему повећања популације ради интегрисано и да није важна само финансијска подршка, већ и свест да треба да нас буде више.

Жену која доноси одлуку морате мотивисати олакшицама, јер ако она буде професионално ангажована, жели да напредује, не можемо очекивати да рађа и свега се одрекне. Она мора имати бенефите и мислим да се праве добри кораци, имамо Закон о финансијској подршци породици, постојеће законске одредбе, наша жена је 365 дана на породиљском одсуству, а то одсуство може узети и отац, објаснила је она.

Поред тога, како је додала, треба радити и на јачању партнерске улоге у одгоју деце, што жене очекују.

Са послодавцима радимо, али желимо много више да радимо на томе да имају разумевања у усклађивању посла и родитељства, закључила је Ђукић-Дејановић.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]