Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Зоундарк – прва аудио игра у којој равноправно учествују слепи и слабовиди играчи и они који виде

Објављено 14.01.2019.

Ненад МирковићТранскрипт говора Ненада Мирковића на 41. Београдском Ignite-у Укључи се бр. 6” (7. новембар 2018. године, Impact Hub, Београд)

Моје име је Ненад Мирковић, а вечерас ћу вам говорити о првој интерактивној аудио игри за слепе људе – Зоундарк.

Само у Србији постоји 12.500 људи оштећеног вида, а на свету их је преко 300 милиона. Друштво их често не разуме и сматра да нису способни за самостални живот, да су недружељубиви и асоцијални. Идеја мог тима (thunderstrikegames.com) је да допринесемо да се те предрасуде отклоне, јер из искуства знамо да слепи и слабовиди људи воле да се друже, самостални су, имају послове… Наша игра има за циљ да споји две групе људи – оне који виде и оне који не виде.

Зоундарк решава проблем недостатка интерактивних садржаја за људе оштећеног вида и прва је и једина игра у којој равноправно могу учествовати како слепи играчи, тако и они који виде. Главни јунак игре је слепи научник који пролази кроз низ авантура ослањајући се искључиво на свој слух, односно пратећи звукове различитих бића. Из тог разлога, за игру је веома важан аспект звука, тј. звучни ефекти, амбијентални звукови, музика и говор.

Звучни ефекти се састоје из звукова који се односе на самог јунака (рецимо, звук пливања или ходања), затим звукова бића која пратимо, звукова препрека, као и информационих звукова. Говором играчу доносимо причу игре и упућујемо га у важне информације, чиме му помажемо у игрању, а томе доприноси и музика, као пропратни елемент. Јако је важна и тишина. Тишина, по својој дефиницији, представља одсуство звука, а тако нешто у природи заправо не постоји – ту у ствари настаје амбијентални звук.

Ненад Мирковић - 41. Београдски IgniteИако је ово аудио игра, визуали су важни јер су они прво што уоче људи који виде и што ће их привући да се заинтересују и приђу игри. Оно што повезује ова два елемента – звук и визуале – јесте прича, а њен задатак је да играча заинтересује, да му пружи осећај да је део игре и да повећа ниво интерактивности.

Бројне су компаније и појединци који су нам помогли да своју идеју раширимо у Србији, а кроз различите сајмове, укључујући и Games.con, преко три хиљаде људи је чуло за нашу игру, испробало је и уживало у њој. Поред тога, 2018. године смо освојили прво место на такмичењу Social Impact Award, када смо показали да наш пројекат има смисла и да може да промени начин на који друштво размишља о људима оштећеног вида и на који се према њима опходи.

Ми смо тим младих људи који жели да промени свет, да укаже на проблеме које имају слепи и слабовиди и да говори о њима као о људима који се свакодневно боре са проблемима и остварују животне успехе.

***

41. Београдски Ignite - презентери41. Београдски Ignite под називом “Укључи се бр. 6”, посвећен социјалном укључивању, одржан је у среду, 7. новембра 2018. године, у београдском Impact Hub-у. Организатори догађаја – Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана “Србија у покрету”, уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC) – на тај начин су, већ шесту годину заредом, традиционално обележили Међународни дан борбе против сиромаштва и мотивисали учеснике/це и посетиоце да се боре за инклузивно друштво.

Посетиоци и посетитељке Београдског Ignite-a су имали прилику да чују личне приче презентера и презентерки о томе како својим свакодневним залагањем граде друштво једнакости за све, и добију одговоре на питања: шта подразумева активно старење и које су добробити ИТ описмењавања старијих особа; како функционише интерактивна аудио-игра посвећена проблемима слепих и слабовидих особа; са којим тешкоћама се у свакодневном животу сусрећу транс особе у Србији; како је органска пољопривреда допринела запошљавању жена у Бабушници; на који начин се организује квалитетна високошколска стручна пракса; како побољшати запошљивост младих Рома и Ромкиња; на који иновативан начин се могу ублажити тешки животни услови којима су изложени бескућници.

Ненад Мирковић јавности је познат као члан првог Формула Студент тима у Србији – Tenfore Друмска стрела. На 41. Београдском Ignite-у говорио је о свом новом пројекту – интерактивној аудио игри Зоундарк. Ова игра је за њега веома важна јер, како каже, доприноси развоју свести о проблемима са којима се свакодневно суочавају слепи и слабовиди људи. У игри коју је овом приликом представио могу да уживају сви – особама са оштећеним видом доноси разоноду и прилику да уживају у гејмингу, а људима који немају проблеме са видом пружа сасвим ново искуство на пољу игара и образује их у погледу тешкоћа са којима се суочавају слепе и слабовиде особе. Као највеће изазове у овом пројекту види недостатак времена и финансијских средастава, а са њима се носи спремношћу да изађе из конвенционалних оквира размишљања и да се упусти у непознато.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]