Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

“Иницијатива за инклузију” – Отворен позив за достављање предлога пројеката (рок: 29.9.2017)

Објављено 13.09.2017.

skgo_logoСтална конференција градова и општина позива градове и општине у Србији да до 29. септембра поднесу концепт пројекта „Иницијатива за инклузију“, којим ће омогућити запошљавање повратника, односно тражилаца азила, потенцијалних тражилаца азила, Рома и припадника других маргинализованих и угрожених друштвених група на локалу.

Кроз позив за подношење предлога пројеката биће изабрано 6 градова/општина, а износ подршке за појединачне пројекте износи до 200.000 евра по пројекту.

Кликните да преузмете Упутство за достављање предлога пројеката са анексима.

Овим поводом, 11. септембра у Београду одржан је Инфо дан, где су представници градова и општина добили више информација о пројекту.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић овом приликом је рекао да је сврха пројекта да се створи основа за реализацију иновативних локалних идеја за запошљавање маргинализованих и угрожених друштвених група.

„Циљ је и размена искустава између локалних самоуправа, као и да изабрани пројекти постану пример добре праксе како помоћи људима који су у таквој ситуацији у Србији“, казао је Станичић.

Александра Хилбиг из Немачке организације за техничку сарадњу (GIZ) казала је да том иницијативом желе да „отворе перспективу особама које су теже запошљиве“.

„Пројектом желимо да обезбедимо да они прођу обуку и стекну вештине којима ће моћи да нађу посао“, објаснила је Александра Хилбиг.

Јелена Миловановић из Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије истакла је да сви заинтересовани инспирацију за своје предлоге могу пронаћи у документима који представљању нову врсту европских стратегија као сто је програм реформи, политике запошљавања и социјалне политике, програм економских реформи и стратегија за родну равноправност и социјално укључивање Рома и Ромкиња.

„Када смишљате иновативна и одржива решења, то не мора да буде нешто потпуно ново него нешто што ће радити у контексту ваше локалне самоуправе“, поручила је Миловановић и додала да „решења потраже у својим локалним срединама и тако одреде које мере ће имати резултате“.

Дејан Милисављевић из Комесаријата за избеглице и миграције је казао да ће учесници вероватно наићи на проблем око тога где су повратници и угрожене групе и додао да све информације о томе могу пронаћи на њиховом сајту.

Менаџер пројекта из СКГО Александар Поповић истакао је да ће шест најбољих предлога бити изабрано, као и да ће они након уговарања са Немачком организацијом за техничку сарадњу (GIZ) добити средства за запошљавање припадника мањинских група и група које су или потенцијални тражиоцима азила или су већ тражили азил у Европској унији.

„Укупна вредност пројекта је 1,2 милиона евра за општине, а вредност сваког појединачног пројекта је 200.000 евра. Идеја је да се омогући запошљавање тако што ће градови и општине да конкуришу са иновативним идејама за повратнике тражиоце азила, Роме и мањинске групе“, објаснио је Поповић.

Додао је да ће након затварања позива за предају предлога пројекта почети њихова евалуација која ће трајати до 16. октобра када ће званично бити одабрано шест локалних самоуправа.

„Након тога ће тим из СКГО, GIZ и експерти, бити ангажовани на помагању у писању пројекта које ће трајати до 15. новембра. Коначни предлози се предају GIZ-у који потписују уговор са општинама до краја новембра“, рекао је Поповић и додао да ће се пројекти спроводити у току 2018. године.

Извор: www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Senzorna soba na otvorenom
Za uspešno obavljanje nastavnog procesa potrebno je mnogo truda i mašte. Pored nastave u školama, bolnicama i kućama, za usvajanje [...]
Пет, сеп 15, 2017
Source: Inkluzija blog
Prajd
Postoje ti neki događaji u koje uložiš toliko sebe, svojih nerava, krvi, znoja, misli, nadanja, iščekivanja, verovanja, da onda kada [...]
Чет, сеп 14, 2017
Source: Inkluzija blog
Potpukovnica Svetlana Janković
Potpukovnica Svetlana Janković Piše: Milana Lazić Pre tridesetak godina „pukovnica“ je obično značilo žena od pukovnika. U to vreme, odnosno u periodu [...]
Пет, сеп 08, 2017
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Mnogo volim da pričam sa ljudima. Kad god je moguće, voleo bih da to bude uživo, ali ako ne može, [...]
Чет, сеп 07, 2017
Source: Inkluzija blog
00-lede-parsons-open-lab
Nedovoljno je reći da mi koji nemamo poteškoće sa motorikom ruku i nogu ni ne shvatamo koliko nam je lako [...]
Сре, сеп 06, 2017
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Економске користи родне равноправности у ЕУ
април, 2017 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [2 MB]
Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа у Републици Србији у 2015. години – Извештај
децембар, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Припреме за Европски социјални фонд: анализа капацитета локалне самоуправе
децембар, 2016 arrow right pdf [3 MB] arrow right docx [1 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC) – Осврт Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва
септембар, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC)
септембар, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Брошура о Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије
август, 2016 arrow right pdf [2 MB]
Анализа примене афирмативних мера у области образовања Рома и Ромкиња и препоруке за унапређење мера
јул, 2016 arrow right pdf [680 KB] arrow right docx [899 KB]
Стоп напуштању школе
јун, 2016 arrow right pdf [3 MB]