Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

„Климатски пакет” ускоро пред младима у Србији

Објављено 04.08.2020.

Klimatski paketДеца и млади у Србији ускоро ће добити домаћу верзију иновативног, интерактивног уџбеника о климатским променама под називом „Климатски пакет”. Реч је о иновативном образовном пакету за предшколце, основце и средњошколце који ће допринети подизању свести и нивоа употребљивог знања о климатским променама и њиховим последицама на живи свет на планети.

Осим што се у овој области крију најважније и најтраженије професије будућности, неопходно је нове генерације образовати у правцу очувања и регенерације животне средине, како бисмо обезбедили здравију, безбеднију и чистију сутрашњицу.

Пакет ће садржати уџбеник прилагођен настави за децу у основним и средњим школама, преко 100 квиз-картица за интерактивну проверу знања, мапу-постер климатских промена, као и посебан приручник за предаваче.

Пакет ће током августа бити преведен на српски језик са локалним примерима и приказима реалних услова и тако прилагођен потребама домаћег образовног система. Адаптација „Климатског пакета” подразумева и низ тренинга за предаваче из области биологије, географије, физике, и заштите животне средине.

Управо у те генерације полажу се наде да исправе пропусте који су направљени до сада и оздраве планету за срећан и здрав живот оних који је из наших руку наслеђују. Због тога је образовање усмерено на климатске промене од првих школских дана кључно за формирање става и свести младих, а „Климатски пакет” пружа знања и својом интерактивном природом ангажује младе од предшколског до средњошколског узраста.

Адаптација и надградња „Климатског пакета” за потребе рада са децом и омладином у Србији поверена је организацијама Амбасадори одрживог развоја и животне средине, УГ Златиборски круг и Миксер које су удружиле богата знања и искуства из области одрживог развоја и образовања младих како би одговориле на потребе генерације Z у школским клупама и пружиле слободу ученицима да креирају, истражују, удружују се и уче у амбијенту који је њима најприроднији.

„Климатски пакет” је настао у Русији 2015. као део међународног пилот-пројекта Програма Уједињених нација за развој – UNDP. Изворни пакет (climate-box.com) је креирао интердисциплинарни тим руских експерата укључујући климатологе, географе, биологе, економисте, стручњаке за животну средину, наставнике. До сада, пакет је преведен и спроведен у још седам држава источне Европе и централне Азије. Српска адаптација уџбеника одвија се у оквиру пројекта у области климатских промена који спроводи Министарство заштите животне средине, уз техничку подршку Програма УН за развој и финансијску подршку Глобалног фонда за заштиту животне средине (GEF).

Адаптација Климатског пакета се спроводи у оквиру припреме извештаја Републике Србије према UNFCCC коју реализује Министарство заштите животне средине уз техничку подршку Програма УН за развој (UNDP) и финанисијску подршку Глобалног фонда за животну средину (GEF).

Климатски пакет за Србију припремају Амбасадори одрживог развоја, Миксер и Удружење грађана Златиборски круг.

Извор: www.rs.undp.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Obrazovanje ne treba da bude mehanički sistem koji funkcioniše po principima naredbi koje daje nastavnik/ca i primene usvojenih naredbi, već [...]
Чет, авг 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]