Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Клица активног старења негује се од детињства

Објављено 10.11.2017.

Nataša LukićТранскрипт говора Наташе Лукић на 39. Београдском Ignite-у “Укључи се бр. 5” (24. октобар 2017. године, Impact Hub, Београд)

На првом слајду у презентацији приказана је мала Наташа, која живи у Сарајеву и стара је годину дана. Пред вама стоји Наташа која има скоро 70 година. Између нас две је раздаљина коју чини цео жвот и није баш лако испричати га у пет минута. Али, Наташа је увек прихватала изазове, штавише – сама их је и стварала.

На прву радну акцију сам отишла када сам имала 14 година, била сам водоноша. Пошто сам имала недовољно година за учешће, у књижицу су ми уписали да сам две године старија. У последњој радној акцији сам учествовала у 41. години.

Имала сам три каријере – била сам економисткиња, затим сам радила у Служби друштвеног правобранилаштва, а након тога сам била повереница за избеглице. Сваки од тих послова захтевао је додатни рад на себи и усвајање потпуно нових вештина и знања. Одласком у пензију престао је мој активни радни живот. Била сам доста уморна кад сам отишла у пензију, али сам била срећна јер сам знала колико напољу има ствари које једва чекам с радошћу да обављам.

У животу сам имала јако много хобија – нећете веровати, снимила сам и један музички албум! Певала сам у хору, а у својој 65. години сам научила ноте. Поново се враћам и својој љубави из детињства и откривам себе кроз глуму. Кроз бављење уметношћу освестила сам да сам вероватно промашила каријеру. Увек ме је јако занимао и привлачио јавни наступ, а посебно волим рад у групи – ту морате радити на концентрацији и дисциплини, што јача вашу личност.

Нисам ни знала да сам феминисткиња до своје 65. године, када сам почела да се укључујем и волонтирам у женским организацијама! Тада сам освестила да су та питања увек била присутна у мени, али су била табу у доба када је моја генерација одрастала. Иначе, јако сам осетљива на сваку врсту насиља, а посебно на насиље над женама.

Nataša Lukić - 39. Beogradski IgniteТренутно, моја највећа пасија је смех јога, а обуку за лидерку те дисциплине сам завршила у својој 68. години. Кроз смех јогу сам открила да многи људи уопште нису у стању да освесте радост садашњег тренутка. Јако ме радује када ми, после радионице, жена са ампутираном ногом каже да више не осећа фантомске болове, или кад ми неко каже да се смеје у сну.

Моја трогодишња унучица Леда, коју од милоште зовем Бомболеда, летос је први пут волонтирала у удружењу “Ево рука”, у акцији прављења џема од јагода. Као што видите, клица активног старења се негује од детињства.

Имам много жеља за наредних пет година: да јако гламурозно прославим свој 70. рођендан; да играм у монодрами, и то у комедији; да добијем још једну унучицу… А волела бих да се мало и одморим, јер кад имате пуно интересовања – имате потребу и да направите неке приоритете.

Сматрам да је међугенерацијска сарадња изузетно важна. Летос ми је један дечак у Инклузивном летњем центру удружења “Ево рука” изненађено рекао: “Нисам знао да и баке раде!” Дубоко верујем у то да људи имају право да се разликују. Такође, уколико се сваког дана радујете – сигурно ћете спорије старити.

Када ми је тешко – а наравно да некад дође “жута минута” и мени се “не да” – ја ставим црвени кармин, набацим осмех и кренем.

***

39. Beogradski Ignite - prezenteri39. Београдски Ignite под називом “Укључи се бр. 5”, посвећен социјалном укључивању, одржан је у уторак, 24. октобра 2017. године, у београдском Impact Hub-у. Организатори догађаја – Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана “Србија у покрету” – на тај начин су, већ пету годину заредом, традиционално обележили Међународни дан борбе против сиромаштва и мотивисали учеснике/це и посетиоце да се боре за инклузивно друштво.

Посетиоци Београдског Ignite-а су имали прилику да чују личне приче презентера и презентерки о томе како својим свакодневним залагањем граде друштво једнакости за све, и добију одговоре на питања: како активно старење продужава младост; на који начин треба развијати вештине деце без родитељског старања; како изгледа дан продавца часописа Лицеулице; како живе и школују се деца мигранти; да ли девојчице могу да буду рокерке; има ли слободе после одслужене затворске казне; ко су особе које пружају подршку женама са инвалидитетом; који су проблеми свакодневице транс особе у Србији; како оснажити особе са инвалидитетом кроз програмирање; како је једна млада жена постала успешна предузетница.

Наташа Лукић је дипломирана економисткиња у пензији, волонтерка и активисткиња. Посетиоцима Ignite-а је говорила о активном старењу, јер сматра да је неопходно у свакој могућој прилици скретати пажњу јавности на постојање предрасуда везаних за старење и старије особе. Наташина жеља је да њена прича стигне до оног дела старије популације која се одласком у пензију препустила свакодневици, али и до младих који не размишљају о томе да ће и они једног дана остарити.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Today
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Earlier
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
Сре, јул 29, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Mirela stanuje na Gazeli. U kućici broj 67. Napravljenoj od kartona, bačenog pleha i šperploča. To je njena adresa. Ima [...]
Пон, јул 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]