Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Клица активног старења негује се од детињства

Објављено 10.11.2017.

Nataša LukićТранскрипт говора Наташе Лукић на 39. Београдском Ignite-у “Укључи се бр. 5” (24. октобар 2017. године, Impact Hub, Београд)

На првом слајду у презентацији приказана је мала Наташа, која живи у Сарајеву и стара је годину дана. Пред вама стоји Наташа која има скоро 70 година. Између нас две је раздаљина коју чини цео жвот и није баш лако испричати га у пет минута. Али, Наташа је увек прихватала изазове, штавише – сама их је и стварала.

На прву радну акцију сам отишла када сам имала 14 година, била сам водоноша. Пошто сам имала недовољно година за учешће, у књижицу су ми уписали да сам две године старија. У последњој радној акцији сам учествовала у 41. години.

Имала сам три каријере – била сам економисткиња, затим сам радила у Служби друштвеног правобранилаштва, а након тога сам била повереница за избеглице. Сваки од тих послова захтевао је додатни рад на себи и усвајање потпуно нових вештина и знања. Одласком у пензију престао је мој активни радни живот. Била сам доста уморна кад сам отишла у пензију, али сам била срећна јер сам знала колико напољу има ствари које једва чекам с радошћу да обављам.

У животу сам имала јако много хобија – нећете веровати, снимила сам и један музички албум! Певала сам у хору, а у својој 65. години сам научила ноте. Поново се враћам и својој љубави из детињства и откривам себе кроз глуму. Кроз бављење уметношћу освестила сам да сам вероватно промашила каријеру. Увек ме је јако занимао и привлачио јавни наступ, а посебно волим рад у групи – ту морате радити на концентрацији и дисциплини, што јача вашу личност.

Нисам ни знала да сам феминисткиња до своје 65. године, када сам почела да се укључујем и волонтирам у женским организацијама! Тада сам освестила да су та питања увек била присутна у мени, али су била табу у доба када је моја генерација одрастала. Иначе, јако сам осетљива на сваку врсту насиља, а посебно на насиље над женама.

Nataša Lukić - 39. Beogradski IgniteТренутно, моја највећа пасија је смех јога, а обуку за лидерку те дисциплине сам завршила у својој 68. години. Кроз смех јогу сам открила да многи људи уопште нису у стању да освесте радост садашњег тренутка. Јако ме радује када ми, после радионице, жена са ампутираном ногом каже да више не осећа фантомске болове, или кад ми неко каже да се смеје у сну.

Моја трогодишња унучица Леда, коју од милоште зовем Бомболеда, летос је први пут волонтирала у удружењу “Ево рука”, у акцији прављења џема од јагода. Као што видите, клица активног старења се негује од детињства.

Имам много жеља за наредних пет година: да јако гламурозно прославим свој 70. рођендан; да играм у монодрами, и то у комедији; да добијем још једну унучицу… А волела бих да се мало и одморим, јер кад имате пуно интересовања – имате потребу и да направите неке приоритете.

Сматрам да је међугенерацијска сарадња изузетно важна. Летос ми је један дечак у Инклузивном летњем центру удружења “Ево рука” изненађено рекао: “Нисам знао да и баке раде!” Дубоко верујем у то да људи имају право да се разликују. Такође, уколико се сваког дана радујете – сигурно ћете спорије старити.

Када ми је тешко – а наравно да некад дође “жута минута” и мени се “не да” – ја ставим црвени кармин, набацим осмех и кренем.

***

39. Beogradski Ignite - prezenteri39. Београдски Ignite под називом “Укључи се бр. 5”, посвећен социјалном укључивању, одржан је у уторак, 24. октобра 2017. године, у београдском Impact Hub-у. Организатори догађаја – Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана “Србија у покрету” – на тај начин су, већ пету годину заредом, традиционално обележили Међународни дан борбе против сиромаштва и мотивисали учеснике/це и посетиоце да се боре за инклузивно друштво.

Посетиоци Београдског Ignite-а су имали прилику да чују личне приче презентера и презентерки о томе како својим свакодневним залагањем граде друштво једнакости за све, и добију одговоре на питања: како активно старење продужава младост; на који начин треба развијати вештине деце без родитељског старања; како изгледа дан продавца часописа Лицеулице; како живе и школују се деца мигранти; да ли девојчице могу да буду рокерке; има ли слободе после одслужене затворске казне; ко су особе које пружају подршку женама са инвалидитетом; који су проблеми свакодневице транс особе у Србији; како оснажити особе са инвалидитетом кроз програмирање; како је једна млада жена постала успешна предузетница.

Наташа Лукић је дипломирана економисткиња у пензији, волонтерка и активисткиња. Посетиоцима Ignite-а је говорила о активном старењу, јер сматра да је неопходно у свакој могућој прилици скретати пажњу јавности на постојање предрасуда везаних за старење и старије особе. Наташина жеља је да њена прича стигне до оног дела старије популације која се одласком у пензију препустила свакодневици, али и до младих који не размишљају о томе да ће и они једног дана остарити.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

15.12.2017.

Буди моје очи

Be my eyes

Пише: Лазар Булатовић Замисли следећу ситуацију. Слепа особа је сама код куће и жели да…
Више детаља

 
0 Коментари
14.12.2017.

Раскрснице Булевара уметности

svetlana_nikolic_zlot_su_fi

Пише: Светлана Николић (Блог о социјалном укључивању) Булевар уметности. Стојим на раскрсници. Метеж око мене….

 
0 Коментари

Актуелности

Блог

Today
rec_banat_001
Projekat „E2E Inicijativa za zapošljavanje mladih“ pruža podršku inovativnim modelima i rešenjima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih, uz finansijsku [...]
Пет, дец 15, 2017
Source: Inkluzija blog
Earlier
Svetlana Nikolić
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Svetlana Nikolić Bulevar umetnosti. Stojim na raskrsnici. Metež oko mene. Beograd, veličanstveni, večiti grad, nebrojeno puta [...]
Чет, дец 14, 2017
Source: Inkluzija blog
Tanja Roljević
Transkript nastupa Tanje Roljević na 39. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, Impact Hub, Beograd) Imam 36 [...]
Сре, дец 13, 2017
Source: Inkluzija blog
Dobrosav Vlašković
Transkript nastupa Dobrosava Vlaškovića (uz pomoć Ljubislava Vlaškovića) na 39. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, [...]
Уто, дец 12, 2017
Source: Inkluzija blog
Rajka
Transkript govora Rajke i Anđele Čeh na 39. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, Impact Hub, [...]
Пон, дец 11, 2017
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Праћење социјалне укључености у Републици Србији – Треће доступно издање (збирна публикација)
октобар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Економске користи родне равноправности у ЕУ
април, 2017 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [2 MB]
Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа у Републици Србији у 2015. години – Извештај
децембар, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Припреме за Европски социјални фонд: анализа капацитета локалне самоуправе
децембар, 2016 arrow right pdf [3 MB] arrow right docx [1 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC) – Осврт Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва
септембар, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC)
септембар, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Брошура о Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије
август, 2016 arrow right pdf [2 MB]
Анализа примене афирмативних мера у области образовања Рома и Ромкиња и препоруке за унапређење мера
јул, 2016 arrow right pdf [680 KB] arrow right docx [899 KB]