Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Корак даље у бризи и подршци старијима у Краљеву – психосоцијална подршка кроз услугу социјалне заштите Помоћ у кући за старија лица

Објављено 31.03.2021.

Korak dalje u brizi i podršci starijima u Kraljevu - psihosocijalna podrška kroz uslugu socijalne zaštite "Pomoć u kući za starija lica"Милица Крсмановић има 88 година и живи сама у граничном подручју села Мрсаћ и Лазац, у брдовитим пределима територије града Краљева. Има троје деце која живе ван Краљева. Рано је остала удовица. Њена деца се труде да је обилазе кад год им то прилике дозвољавају.

Као старија особа која живи у самачком домаћинству, Милица је од стране Центра за социјални рад препозната као особа којој је потребна подршка и она је од ове године постала корисница услуге Помоћ у кући.

Бригу о Милици води геронтодомаћица Сретана Јовановић, која живи у истом селу и која је обилази два пута недељно по два сата у складу са Миличиним потребама.

Бака Милица не крије своје задовољство: „Кад дође Сретана, огреје ме сунце као ово данас. Све ми помаже, нарочито да се снађем око ових лекова. Донесе ми намирнице, почисти и спреми да једем. Ипак највише волим да попијемо заједно кафу и да се лепо испичамо, јер самоћа убија човека.“

Сретана је једна од девет жена које живе у планинским селима Краљева (Студеница, Лопатница, Лазац, Витковац, Мусина Река и Закута), а које су се прошле лиценцирану обуку за геронтодомаћице. Оне у овом тренутку воде бригу о 25 корисника(ца), најстаријих суграђана(ки), који живе у ових шест руралних подручја града Краљева.

Korak dalje u brizi i podršci starijima u Kraljevu - psihosocijalna podrška kroz uslugu socijalne zaštite "Pomoć u kući za starija lica"Поред успешно завршене лиценциране обуке за геронтодомаћице, Сретана и њене колегинице прошле су и додатну обуку из области психосоцијалне подршке са циљем умањивања социјалне искључености корисника услед ограниченог кретања, а посебно у превазилажењу осећаја усамљености и изолованости.

Према речима Слађане Чорбић, стручне раднице Центра за локалне услуге Града Краљева, овај пројекат је усмерен на успостављање одрживих и квалитетних услуга које омогућавају живот у заједници најстаријим суграђанима без адекватне породичне подршке, уз обезбеђење нових радних места на пословима социјалне заштите.

„Ми из градског Центра за локалне услуге смо задовољни како се пројекат одвија и на основу теренског рада и сарадње са Центром за социјални рад и месним канцеларијама. Обезбедили смо пружање услуге свим приоритетним корисницима/ама у овим краљевачким планинским селима“, објашњава Слађана. Према њеним подацима, за ову услугу су заинтересовани и суграђани из других села. „Стога се надамо и проширењу обухвата корисника кроз подршку локалне самоуправе“, закључује Слађана.

***

Ова успешна прича настала је у оквиру пројекта „Треће доба у породици“, који спроводи Град Краљево у сарадњи са удружењем грађана „Полет“ и Центром за социјални рад Краљево у оквиру Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2 којим координира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) уз подршку Влада Швајцарске.

У оквиру пројекта „Треће доба у породици“ припремљен је Водич за ургентно хранитељство старијих особа, а можете га преузети овде (.pdf, 56 MB).

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]