Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Лакше до избора каријере уз онлајн алате пројекта „Знањем до посла”

Објављено 21.04.2020.

E2E - logoБудући средношколци/ке и студенти/киње у следећа два месеца имају један од најозбиљнијих послова, да изаберу будуће занимање. Како би им та одлука била што лакша, пројекат „Знањем до посла” омогућио им је да и у условима глобалне пандемије COVID-19 директно онлајн комуницирају са каријерним саветницима/ама и представницима/ама занимања која су најтраженија на тржишту рада. Пројекат „Знањем до посла” партнерски је пројекат владе Швајцарске и Србије, осмишљен како би се створили предуслови за брже запошљавање и подизање запошљивости младих.

„Избор правог занимања, односно избор праве школе или факултета је један од најважнијих корака у животу. Ми верујемо да у условима глобалне пандемије тај избор није ништа мање битан, а да је младима који живе уз телефоне и компјутере онлајн комуникација сасвим прихватљива. Зато смо им омогућили да са стручњацима поразговарају, да чују искуства, и не сумњамо да ће направити прави избор”, каже Оливер Штрајт, директор пројекта „Знањем до посла”.

Како би сузили избор занимања која им се чине занимљивим, пројекат „Знањем до посла” креирао је и јединствени каријерни квиз „Које ти занимање одговара”.

Квиз се састоји од два дела која сагледавају интересовања и способности младих, а онај ко прође кроз цео квиз на крају добија личну анализу тј. индивидуални профил интересовања. Ова анализа садржи области рада и занимања које би на основу одговора учесника/це требало да буду приоритет при избору занимања.

„Каријерни квиз интересовања намењен је младима који још нису јасно дефинисали своја интересовања и способности, младима који немају јасну слику о избору занимања, али и свим младим особама које желе да провере своја интересовања и професионалан избор”, изјавила је Јелена Стефановић, координаторка компоненте за каријерно вођење и саветовање пројекта „Знањем до посла”.

Каријерном квизу „Које ти занимање одговара” може да се приступи преко линка на порталу пројекта „Знањем до посла”, а заинтересованима су на располагању и каријерни саветници пројекта, који могу да одговоре на питања око разумевања резултата. Ови каријерни саветници из Крагујевца, Крушевца, Новог Пазара, Пирота и Књажевца на располагању су свим младима у Србији за питања у вези са избором занимања, факултета и школа, као и о потребама послодаваца. Током ванредног стања, локални каријерни центри ће се бавити и организацијом вебинара, индивидуалног и групног каријерног саветовања, припремом различитих радионица и видео материјала који ће младима у нашој земљи омогућити лакши избор и развој будуће каријере.

Пројекат „Знањем до посла” је припремио доста садржаја за младе, које пласира путем својих онлајн канала и друштвених мрежа или преко апликација којима се веома лако приступа са мобилног телефона или рачунара. Инструкције за приступање садржајима могу се наћи на овом линку.

Програм „Знањем до посла“ бави се подршком локалним моделима запошљавања младих и усмерен је на повећање запошљивости младих кроз промоцију одређених дефицитарних занимања, каријерно вођење и саветовање младих, као и сарадњу са привредом на локалном новоу, како би се идентификовале потребе тржишта у погледу знања, вештина и ставова потребних за добијање посла и на тај начин младима приближило тржиште рада, а економски оснажила локална заједница. У првој фази, из Пројектног фонда је у 20 општина подржано 82 пројекта, у чијем је спровођењу учествовало 128 компанија и 30 партнера како из јавног сектора, тако и из цивилног друштва. Обуку на радном месту завршило је 1.066 полазника и полазница, 350 младих из категорије теже запошљивих је добило неку врсту професионалне подршке, док је готово 100 њих било укључено у обуке на радном месту. Више од 60% полазника/ца обука је запослено. У другој фази пројекта Швајцарска и Србија настављају да заједно доприносе реализацији – Влада Швајцарске са 7,5 милиона ЕУР и Влада Србије са 4,5 милиона ЕУР.

Извор: znanjemdoposla.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]