Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије

Објављено 17.05.2020.

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобијеМеђународни дан борбе против хомофобије и трансфобије обележава се широм света 17. маја још од 2004. године како би се скренула пажња доносиоцима одлука, медијима и широј јавности на насиље и дискриминацију којима је изложена LGBTI заједница (енглески скраћено од lesbian, gay, bisexual, transgender i intersex). Овај датум је одабран јер је то дан када је Светска здравствена организација 1990. године званично уклонила хомосексуалност из Међународне класификације болести.

LGBTI заједница је и даље једна од најмаргинализованијих заједница. У 72 земље и даље се криминализује сексуални однос између истих полова, док у другим земљама закони не нуде довољан ниво заштите од дискриминације у свим сферама живота. Само 63 земље пружају неки облик антидискриминацијске заштите за LGBTI људе, а само две земље забрањују непотребне медицинске интервенције интерсексуалној деци.

„Током актуелне пандемије у социјалној атмосфери стигматизације и окривљавања ове заједнице за ширење болести, дошло је до погоршања постојеће неједнакости“, наводи UN Women. Зато је одабрана тема овогодишњег Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије „Прекини тишину“ (енг. Break the silence). Одабир ове теме сугерише да је прави тренутак за осветљавање укинутих кључних људских права LGBTI заједници.

IDAHOT-logoНеколико европских земаља је од почетка пандемије реаговало у погледу права и положаја у којем су се нашле LGBTI особе, па је тако Немачка забранила конверзивну терапију[1] за малолетнике и увела казне за примену исте код одраслих. Папа Фрања је донирао потребна новчана средства транссекс радницама у Италији због тешке ситуације у којој су се нашле. Током пандемије трансродне особе у Србији нашле су се пред изазовом који се односио на обављање претходно заказаних прегледа код психијатра и ендокринолога.

У току пандемије обележен је 31. март и Међународни дан видљивости транс особа као одговор на једини познат дан који се односи на транс особе, а којим се обележава дан сећања на жртве трансфобије.

У Србији ситуација није значајно промењена у погледу права и положаја LGBTI особа у односу на прошлу годину. Постоје извесни позитивни помаци, али и даље нису у потпуности сузбијени акти ширења, промовисања и подстицања мржње и нетрпељивости према LGBTI заједници на јавним скуповима, посредством медија и на друге начине.

Тиме задатак за наредни период остаје исти и односи се на јачање капацитета државних служби за рад са LGBTI заједницом, даље унапређење и развој административних процедура и законодавства ради побољшања положаја и уважавање посебно права интерсекс[2] и транс[3] особа, с једне стране, а с друге треба радити на оснаживању LGBTI популације да пријављују дискриминацију на коју наилазе у свакодневном животу.

lgbtТранс особе наилазе на неразумевање у заједници и изложене су разним облицима непосредне и посредне дискриминације. Не постоје адекватна законска решења која би штитила њихова права, а главни проблеми транс особа односе се на покушаје промене имена, ознаке пола и јединственог матичног броја грађана како би били у складу с њиховим родним идентитетом. Током претходних неколико година значајно је унапређен правни положај транс особа и то усвајањем измена и допуна Закона о матичним књигама и доношењем Правилника о начину издавања и обрасцу потврде надлежне здравствене установе о промени пола, којим се прописује да хируршка интервенција прилагођавања пола родном идентитету више није предуслов за промену ознаке пола у личним документима.

У оквиру Београдског Ignite-а посвећеног социјалном укључивању, током претходних година имали смо прилике да чујемо личне приче презентера и презентерки који су говорили о искуствима LGBTI заједнице у Србији. Агата Милан Ђурић говорила је о томе ко су транс особе и о животу транс особа у Србији, Александар Марковић је поделио искуства о процесу тзв. промене пола, док је Хелена Вуковић у свом излагању говорила о изазовима са којима се суочавају транс особе у Србији. Блогерка Анђела Чех и блогер Марко Лумо су на Блогу о социјалном укључивању писали о различитим темама релевантним за LGBTI заједницу у Србији.

Корисне публикације:

—————

[1] Низ разноврсних техника преображавања хомосексуалца у хетеросексуалца која укључује како физичке облике лечења попут лоботомије, ледених купки, хормонске терапије, кастрације и стерилизације, тако и оне „софистицираније“ методе као што су аверзивна терапија, електроконвулзивна терапија и прикривена сензитизација (covert sensitisation).
[2] Појам „интерсекс” је кровни појам који се користи за особе рођене са физичким или биолошким полним карактеристикама које се не поклапају са типичним дефиницијама мушког, односно женског тела, односно, не морају одговарати друштвеним и медицинским очекивањима мушких или женских полних карактеристика.
[3] Појам „транс особа” описује особу чији се родни идентитет или родно изражавање разликују од пола који им је приписан по рођењу. Транс* (са астериском) је термин који обухвата разноликост искустава у оквиру транс заједница и представља кровни термин за различите врсте идентитета.

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

29.05.2020.

Јавни позив за пружање менторске и саветодавне подршке ЈЛС/ГО у припреми Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2021-2022. године (рок: 19.6.2020)

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logo

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије објављује јавни позив  за избор…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
Пет, мај 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
Сре, мај 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
Пон, мај 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Пет, мај 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]