Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Миланче – професор и друг са Интернета

Објављено 04.11.2010.

Почетна страница сајта www.milance.edu.rs

Почетна страница сајта www.milance.edu.rs

Сајт www.milance.edu.rs омогућава ђацима да савладају или обнове, градиво из математике, српског, природе, друштва, ликовног на занимљив начин, кроз тестове, речнике, задатке, линкове ка другим компатибилним садржајима.

Пратећи иновације у свету, у настави за децу са сметњама у развоју 2008, професори и стручњаци Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић” из Новог Сада започели су пројекат интерактивног сајта „Учење на даљину – www.milance.edu.rs, виртуелна учионица”.

У циљу стварања новог, савременог учила које кореспондира са технолошким благодетима 21. века, креиран је сајт јединствен на Балкану. Циљ му је да повећа доступност образовања за сву, а посебно за децу са сметњама у развоју. Тачније, за ђаке који из неког разлога не похађају школу; деци са моторичким сметњама, оној која живе далеко од образовних установа или су на дуготрајном кућном или болничком лечењу те не могу да свакодневно долазе у учионице.

Садржај Миланчета су креирали стручњаци различитих профила: троје дефектолога, учитељ и педагог. Обрађене лекције, за сада око 130, из математике, српског, природе, друштва и ликовног су из важећих наставних планова.

– Сајт је практично наставак знања које смо стекли на семинару о учењу на даљину у Петници, каже педагог Мирјана Лазор, аутор и координатор пројекта.

Подршку су пружили Управа за социјалну и дечију заштиту Новог Сада, Истраживачка станица Петница чији је сервер домаћин Миланчета и Фондација Теленор која је у претходне две године обезбедила рачунаре за професоре. Сајт користи програм „moodle”.

За сада су имали посете из Канаде, Јужноафричке републике, Немачке…Странице на сајту помажу ђацима да пређу градиво на занимљивији начин, динамиком која њима одговара, и то свих 24 сата.

Рачунар је ту спона између ученика и учитеља. Материјал је за неограничену употребу, а сваку лекцију прате додатни материјали, речник, тестови, задаци, ликови ка спољним компатибилним садржајима. Миланче је помоћник и приликом обнове градива, може да буде повод да родитељи са децом квалитетно проводе време уз рачунар.

Директорка ШОСО „Милан Петровић” Славица Марковић каже да је програм тек део техничких достигнућа присутних у овој образовној установи. – Трудимо се да се трансформација установе ка већој инклузији тече смером најбољим по интересу деце. Пратимо све што се дешава у свету, нарочито на пољу нових технологија и само тако можемо имати добре резултате, додаје директорка Марковић. Миланче је подржан од стране Завода за унапређење образовања и наставе, а аутори се надају да ће успети да аплицирају на конкурсу за сајтове учења на даљину који је организовала Европска унија, иако наша земља још није чланица велике европске породице.

Контакт :

Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић”

21.000 Нови Сад; улица Браће Рибникара 32

Телефон 021 / 661-63-66

www. milance.edu.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
Уто, јул 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]