Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Милутин Савић Милутко: Рокенрол продавац

Објављено 23.10.2019.

Милутин (фото: Сара Ристић)

Милутин (фото: Сара Ристић)

Пише: Лицеулице (Блог о социјалном укључивању)

Разговор водила: Драгана Николетић

Милутин Савић звани Милутко носилац је ласкаве титуле најкреативнијег продавца магазина Лицеулице. Кад би постојала награда за најшарматнијег, и њу би Милутко сигурно освојио, толико је лакоће и стила у његовом приступу.

Упознајемо се на вратима редакције. На помен мог имена „Драгана“, он се шеретски смеје и пита: „Мирковић?“ Не, узвраћам осмехом, ја сам новинарка, на шта ми Милутко одговара галантним „рукољубом“. Поштовање није само питање каваљерства, већ је новинарство било његова жељена професија. „То је тежак посао“, цитира чувеног Ђоку Вјештицу, и додаје да су данашњи новинари другачији. Битна им је само продаја, не пропушта да поентира.

Помињање Драгане Мирковић нема баш никакве везе с наклоношћу према „народњацима“. Он је стари рокер, такав му је имиџ био и у младости – кожна јакна, избледеле фармерке, робусне ципеле. Желео је да свира гитару, али су му родитељи купили хармонику. Штета, јер Милутин би следио путеве Екатарине Велике и Дисциплине кичме. Зато кад каже да је излазио на Академију, један од првих клубова тог жанра, хитро скаче и креће да ђуска: „Бука, бука, бука, бука је у моди“, покрети су му врло полетни за једног педесетогодишњака.

Веселост му је заразна, односно „шири добре вибрације“, што би он рекао, позивајући се на свој омиљени радио – Студио Б, чије водитеље листом набраја, од Зорана Модлија, преко Слобе Коњовића, до Марка Јанковића. Да је постао новинар, само би о музици писао, каже, али Милутин је радио у фабрици „Иво Лола Рибар“, као машинац.

Завршивши средњу школу данас анахроног усмерења „хоризонтално метало-бушач-глодач“, девет година је обављао посао који ни најмање није волео. Међутим, ту просту чињеницу, врло уобичајену, завија у филозофску тврдњу да је „више у духу, него у материји“.

Ни војска му није много пријала, у јединици самоходне артиљерије. „Једном тако, седим у тенку и гледам се у огледалце, а командир ми каже – ти си нарцис“, описује разлог за прекоманду, али и себе у то време, када је платио да буде лепо ошишан. Сада се другачије према томе односи, сада му „ја“ звучи некако претешко, чак надобудно, препотентно, како казује пропратна гримаса.

Милутко није марио за „лези, диг’се, устај, седи“, више му је годило да „хвата кривине“. Онда је једном стварно одлутао, из касарне у селу Неготино на Вардару. Да ли га је тад већ сколала болест, или је било до немирне природе, ко би то сад рашчивијао и свега се сетио. Што се болести тиче, Милутин има дијагнозу шизофреније.

Већ пуних двадесет година Милутин је у инвалидској пензији. У прво време је радио преко омладинске задруге, а потом се закон променио. Будући да су му примања мала (14.000 динара пензије, плус повремена социјална помоћ), морао је да нађе додатно запослење.

Преко Бориса Пирковића из Креативно-едукативног центра КЕЦ постао је продавац нашег часописа. Опет му ту није толико важан новац, колико „рокенрол начин живота“, или „живот у покрету“, како лирски илуструје. Новац је, напросто, нужан, што у његовом случају значи око 700 динара дневно. Пакла и по цигарета, нешто за презалогајити, да се плате рачуни, и једва остане нешто за просјаке. Њих не заобилази, чак ни кад пробије буџет. Продаја магазина Лицеулице омогућава му да се понаша комотније.

„Кад сам први пут изашао на улицу, само сам певао и људима делио манчмелоу“, описује своју „иницијацију“. Надаље је видео као своју мисију да људима пренесе садржај магазина. Прочитао га је од корица до корица и применио то као маркетинг, како прича, додајући да увек нагласи да су наши продавци део глобалне мреже.

(…)

Текст “Милутин Савић Милутко: Рокенрол продавац” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]