Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Млади и пољопривреда – права комбинација

Објављено 22.12.2017.

Пише: Е2Е Иницијатива за запошљавање младих/ E2E Youth Employment Initiative (Блог о социјалном укључивању)

DAFFНа обронцима планине Јелица, мир и тишину ремети тек цвркут птица. Са једне стране засади малина, на падини пасу овце, а у даљини поље већ обраног кукуруза.

Дошли смо у посету Драгиши Грујовићу, двадесеттрогодишњем пољоприпривреднику који је у оквиру DAFF програма добио финансијску подршку за узгој оваца.

А како је све почело?

„Завршио сам Машинско-саобраћајну школу и две и по године радио у фирми. Пошто знам да радим све сеоске послове, решио сам да видим да ли могу да имам већу зараду на мом имању, да будем сам свој газда“, прича нам Драгиша.

DAFF„Мајка је видела на интернету да постоји нека DAFF обука и предложила да се пријавим. Одлучио сам да проширим знање, па шта буде. Током обуке смо обилазили домаћинства, гледали чиме се људи баве. Били смо на једном газдинству које се бави козама и то ме је привукло. Моја породица већ дуго има овце и одмалена помажем мајци, имамо простора, своју механизацију. Једино ми је недостајало средстава да купим матично стадо. После обуке смо писали бизнис планове и ваљда им се мој свидео највише“, са осмехом прича Драгиша чији пословни план је награђен. Новцем од награде је формирао матично стадо од десет оваца и једног овна, тако да од државе може да добија додатне субвенције.

„Планирам да се бавим овчарством, узгојем воћа и сеоским пословима. Уписао сам и факултет, Београдску пословну школу, бизнис и финансије, и на другој години сам. На селу може лепо да се живи, да се створи породица“, поручује Драгиша.

Шта је DAFF програм?

DAFF програм (Пољопривредни развојни фонд Феномена – Development Agriculture Fund Fenomena) постоји две и по године, као подршка развоју одрживе пољопривреде Србији, али и као социјално предузетничка иницијатива.

DAFF„Размишљале смо о одрживости нашег програма и увиделе да без младих ту нема приче – једноставно боље прихватају нове моделе сарадње. Тако смо осмислиле и агробизнис start-up образовни програм за младе, који је сам по себи сложен, јер обухвата доста партнера и више округа. У питању је теоријско-практична обука: три модула по три дана, при чему је у оквиру сваког модула минимум један дан намењен бизнис плану. Полазници су лоцирани на газдинству, тако да могу да виде како све фукционише. Имају предаваче из Регионалне развојне агенције, који им помажу да обликују своју идеју у бизнис план“, објашњава Анета Дукић из DAFF-a.

Уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу, другу годину заредом организују обуке, првенствено за младе људе, до 30 година, из тешко запошљивих категорија. Више је бизнис планова него прве године, а циљна група се испрофилисала, па се више јављају људи који имају везе са пољопривредом – или су завршили школе и факултете или живе на газдинствима и желе да раде.

DAFF„Када добијемо пријаву попут Драгишине, то нам је идеалан кандидат. Не само неко ко хоће да живи на селу, јер је слаба запошљивост у граду, већ неко ко зна шта тај посао доноси. Увек се издвоје они који стварно знају и стварно хоће да се баве послом. Ево, корисница пројекта из прве фазе, која има козарску фарму, одличан је пример. У овој фази смо је укључиле као сарадницу која тај свој пример добре праксе показује новој групи полазника“, истиче Марија Петронијевић из DAFF-a.

Да ли су млади заинтересовани да се баве пољопривредом?

“Пољопривреда међу младима у Србији није популарна делатност, али полако постаје препозната. Наш циљ је подстицање предузетништва за агробизнис међу младима и зато нам је учешће у пројекту ‘Иницијатива за запошљавање младих’ омогућило развој у различитим сегментима: 40 младих људи је прошло обуку, ми у DAFF-у смо много научиле, упознале смо нове партнере, имамо додатна средства у фонду.

Код нас се тешко дешавају иновације, посебно у селима, док то не буде пример који неко из села већ ради. Осим тога, ако нема младих у селу, нико неће улагати ни у интернет, ни у путеве, ни у инфраструктуру. Зато нам је важно да кроз DAFF обуке створимо групу од десетак младих који су стварно примери добре праксе и који даље могу да се обраћају својој генерацији и кажу: ‘Ми се бавимо пољопривредом, живимо од тога и лепо нам је. Српска села су добро место за живот’“, закључује Марија.

***

Текст је изворно објављен на Блогу о социјалном укључивању.

Од 2015. године, Е2Е пројекат пружа подршку унапређењу запошљавања и запошљивости младих широм Србије. Иницијатива за запошљавање младих је део програма „Од образовања до запошљавања – From Education to Employment (Е2Е)”, финансира је Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. Више о пројекту сазнајте на адресама www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/YEI и znanjemdoposla.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

13.07.2020.

Представљено истраживање „Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа и материјалне подршке из буџета ЈЛС у Републици Србији”

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logo

Истраживање Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа и материјалне подршке из…

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
„Živimo u maloj sredini. Zašto bismo mi TO imali“, kaže mlada osoba u skorašnjem razgovoru na temu omladinske politike u [...]
Пон, јул 13, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
Уто, јул 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]