Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Нова европска платформа и Europass е-Портфолио: Online алати и информације за боље управљање каријером

Објављено 04.08.2020.

EuropassEuropass је од јула добио нови изглед и низ услуга који ће корисницима омогућити да управљају својом каријером на потпуно нов начин.

Europass је већ преко 10 година један од најпосећенијих сајтова европских институција са преко 50,000 посетилаца дневно који користе Europass-ов образац за CV и друге алате како би представили своје вештине и квалификације.

У тренутку када је пред Европом дуг пут ка опоравку од COVID-19, Европска комисија је покренула нови, модернизовани Europass и вишејезични алат „е-Портфолио” уз помоћ који ће грађанима ЕУ и других земаља Европе, међу којима је и Србија, помоћи да управљају својом каријером. Покретање нове платформе означава ново поглавље у модернизацији Европских алата за запошљивост.

Док излази из здравствене кризе, један од приоритета Европе ће бити да се избори са незапосленошћу и да подржи усавршавање и преквалификацију. Поред краткорочне подршке грађанима да задрже послове које тренутно обављају, свесни тога да ће многи у наредним недељама и месецима морати да траже нови посао, Европска комисија за проналазак посла и могућности за усавршавање и представљање вештина које поседују, омогућује алат и потребне информације.

„Пре 30 година када сам почињао да радим, куцао сам CV на старој писаћој машини и журио до поште да га пошаљем послодавцима. Захваљујући платформи Europass, људи који траже посао могу да погледају понуду послова бесплатно на свим језицима,“ поручује Маргаритис Шинас, потпредседник Европске комисије.

„Нови Europass полазницима обука и радницима нуди корисне алате и информације за прилагођавање дигиталним и зеленим технологијама и управљање каријером у свету који пролази кроз непрестане промене”, наводи Европска комисија.

Захваљујући новим алатима које нуди е-Платформа, корисници ће моћи да креирају Europass CV у виду портфолиа. Ови нови алати омогућавају бележење и размену информација о вештинама, квалификацијама и искуствима из свих фаза живота.

Већ првог дана од покретања, нова платформа у једном дану имала је преко 95 хиљада посета и 13.600 креираних Europass профила. Истражите платформу и креирајте профил на линку europa.eu/europass.

Уз помоћ нових алата, корисници могу да креирају профил својих образовних и професионалних постигнућа у безбедном онлајн простору, утврде своје циљеве и интересовања и добију предлоге о могућностима за образовање и посао у складу са њиховим интересовањима. Нови Europass е-Портфолио такође служи као база за све будуће пријаве јер корисницима омогућује да уз помоћ једног линка поделе одређене делове профила или читав Europass профил са другима.

Подаци из профила се могу користити за креирање прилагођених Europass резимеа и пропратних писама кроз низ различитих унапред припремљених образаца. Након што креирају нове документе у неколико кликова, људи у потрази за послом могу те документе да сачувају у својој Europass библиотеци како би их поново употребили. Осим тога, корисници ће добијати занимљиве понуде за посао и обуку на основу њихових вештина и интересовања.

Чак и уколико не желе да одмах деле детаље свог профила са другима, нови Europass алати могу помоћи корисницима да боље разумеју вештине којима тренутно располажу и прате развој свог образовања и каријере. Такође, захваљући е-Портфолиу, корисници више никада неће изоставити ниједну ставку из свог резимеа јер ће њихов нови Europass бити полазна тачка за сваку наредну пријаву и CV.

Europass е-Портфолио такође омогућује креирање више персонализованих Europass CV-јева. Независно од тога на који начин се платформа користи, она корисницима омогућује да контролишу своје личне податке и да одлуче са ким желе да их поделе. На крају, платформа нуди опцију уноса старих Europass резимеа и пропратних писама као и њихово ажурирање.

Као што је случај са свим новим Europass алатима и овај ће бити бесплатан и доступан на 29 језика, укључујући и српски.

Уколико имате питања о Europass-у или вам је потребна помоћ, обратите се националном Europass центру.

Шта Europass нуди корисницима:

  • Бесплатни online профил за истицање вештина, квалификација и искустава;
  • Самопроцену вештина у циљу дефинисања професионалних и образовних циљева;
  • Персонализоване информације о приликама за посао и усавршавање;
  • Потпуну контролу над личним подацима;
  • Могућност поновног коришћења података и аутоматског попуњавања пријава;
  • Поуздане акредитиве са електронским потписом.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Obrazovanje ne treba da bude mehanički sistem koji funkcioniše po principima naredbi koje daje nastavnik/ca i primene usvojenih naredbi, već [...]
Чет, авг 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]