Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Нови програм школске размене – Супершколе за средњошколце/ке из региона (рок: 28.10.2021)

Објављено 21.10.2021.

SuperschoolsНови програм школске размене Superschools нуди средњошколцима/кама и њиховим професорима/кама прилику да упознају регион Западног Балкана. Овај програм организује Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO), а учесници/е ће имати прилику да путују, представе себе, своју школу и обичаје својим домаћинима, као и да науче нешто ново о локалним заједницама.

Програм се спроводи у наредне три године и пружиће подршку школама у осмишљавању регионалног програма школске размене који ће омогућити средњошколцима/кама да учествују у дугорочном RYCO-овом програму размене. Позивају се све средње школе са Западног Балкана, како јавне тако и приватне, да се пријаве за учешће у програму.

Заинтересована школа треба да се региструје на сајту www.superschools.net, креира свој профил и пронађе партнерску школу из другог дела Западног Балкана. Позив је отворен 27. септембра и траје до 28. октобра 2021. Након тога, партнерске школе би требало да изаберу и у својој пријави предложе заједничке активности које ће спроводити током размене. Током прве године програма, размене ће се одвијати од фебруара до маја 2022. године, а свака школа ће организовати једну посету партнерској школи са групом од десет до двадесет ученика/ца. Ученици/е ће бити у пратњи једног или два професора, док ће размена трајати између шест и десет дана.

На свечаном отварању програма, одржаном 6. октобра, окупљене начелнике школских управа поздравио је амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре.

„Европска унија у потпуности подржава иницијативе које подстичу дух помирења и сарадње међу младима у региону. Регион Западног Балкана ће напредовати кроз заједничко деловање у промовисању толеранције, солидарности, мобилности и сарадње. Због тога, ЕУ ће наставити да подржава рад Регионалне канцеларија за младе, као што је то учинио и са овим програмом у вредности од 5,5 милиона евра”, рекао је Жиофре.

Амбасадор Жиофре је најавио и да ће следећи буџетски период (2021-2027) бити посебно важан за младе на Западном Балкану. ЕК ће подржати циљеве Стратегије за Западни Балкан, која предвиђа већи фокус на друштвено-економски развој друштва, укључујући повећана средства за пројекте мобилности и учења кроз програм Еразмус+. Усвојени Економски и инвестициони план за Западни Балкан, има један од циљева да активира све младе људе, пружајући им квалитетну понуду за запослење, наставак образовања или истраживања у року од четири месеца од ситуације незапосленост или напуштање формалног образовања, нагласио је амбасадор.

„RYCO је потребан младима у региону. Верујем да ће овај програм послужити као средство за изградњу мира и помирења међу младима на Западном Балкану и тиме још једном показати да овај регион припада Европи“, истакао је министар просвете, науке и технолошког развоја и први потпреседник Владе Србије господин Бранко Ружић.

„Регионална канцеларија за младе је део Берлинског процеса и настала је по угледу француско-немачке канцеларије за младе, настале након Другог светског рата. Дубоко верујем да ће програм Superschools допринети регионалном помирењу и да ће млади кроз рамене постати мање импресионирани националистичким наративима”, нагласио је немачки амбасадор Томас Шиб.

Ивана Антонијевић, директорка канцеларије RYCO у Србији, нагласила је да је у досадашњем раду Регионалне канцеларије подржано преко 110 школских пројеката, у којима је учествовали преко 20.000 младих, те више од 2.000 наставника и наставног особља на Западном Балкану.

„У наредне три године, колико ће трајати програм Superschools, биће подржана размена 200 средњих школа из региона, те преко 5000 њихових ученика. Поред размена, програм ће се усредоточити и на обуке намењене наставницима и наставничком особљу“, рекла је Антонијевић.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Jedan od ključnih zadataka nastavnika posle višedecenijskog rada u osnovnoj školi je da uklope iskustvo sa novinama koje se javljaju [...]
Чет, дец 02, 2021
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
U svojim dosadašnjim tekstovima nisam pisao o svom detinjstvu i mislim da bi vam možda bilo zanimljivo da pročitate o [...]
Сре, дец 01, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Za šest meseci života na Sardiniji imala sam prilike da pričam sa ljudima iz različitih struka i uverim se kako [...]
Пон, нов 29, 2021
Source: Inkluzija blog
Valentina Lepojević
Politika me ne interesuje – kako? Ja sam apolitičan/na – šta to znači? Ove rečenice neretko čujem. Dosta sam promišljala i došla [...]
Пет, нов 26, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
U društvenim naukama već decenijama primetno je interesovanje za proučavanje generacijskih specifičnosti. Kompleksna međudelovanja ekonomskih, političkih i tehnoloških faktora oblikuje [...]
Чет, нов 25, 2021
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај жена и родна равноправност
новембар, 2021 arrow right pdf [977 KB]
Анализа дуготрајног сиромаштва у Републици Србији
новембар, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Стратегија за родну равноправност за период од 2021. до 2030. године
октобар, 2021 arrow right docx [705 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији 2021.
октобар, 2021 arrow right pdf [12 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа са инвалидитетом
октобар, 2021 arrow right pdf [194 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај Рома и Ромкиња
септембар, 2021 arrow right pdf [182 KB]
Неактивност на тржишту рада у Републици Србији
август, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Стратегија запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [6 MB]