Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављена интерактивна платформа посвећена младима у NEET ситуацији

Објављено 10.09.2020.

Naša zajednica - naša budućnostУ оквиру пројекта „Наша заједница, наша будућност – већа сарадња и запошљавање младих” недавно је објављена интерактивна платформа посвећена младина у NEET ситуацији.

Према анкети Републичког завода за статистику, у 2019. години стопа младих у NEET ситуацији је износила 15.3%, што је 2.8% мање у односу на претходну годину. Ово се односи само на младе од 15 до 24 година старости, те не обухвата младе у целини, до 30 година како их дефинише Закон о младима. COVID-19 криза је додатно продубила неједнакости маргинализованих младих у NEET ситуацији. NEET је скраћеница позајмљена из енглеског језика и обухвата младе које нису у систему образовања, радном односу или систему обучавања.

Транзиција од образовања до запослења, а тиме и до осамостаљења младих, кључни је јаз када је реч о младима у NEET ситуацији. Према истраживању о NEET младима, које спроведено у оквиру пројекта „Наша заједница, наша будућност – већа сарадња и запошљавање младих”, фактори који утичу на то су неинформисаност и друштвена изолованост, мањак прилика за почетно запослење што даље води до недостатка компетенција и радног искуства за даље запошљавање.

Прилике за запослење које су на располагању младим људима често су ограничене на прекарне послове који не воде ка сталном запослењу. У питању су привремена ангажовања или послови са непуним радним временом, који иако јесу излаз из NEET ситуације држе младе у сталном ризику повратка у њу. Не сме се заборавити и на додатне економске изазове и права на рад који ће бити условљени последицама изазваним пандемијом COVID-19 и који ће још теже погодити маргинализоване младе.

Пројекат „Наша заједница, наша будућност – већа сарадња и запошљавање младих” тежи да осигура континуирану и системску подршку младима у NEET ситуацији. Кроз рад са организацијама цивилног друштва и институцијама реализатори пројекта развијају и заговарају услуге које пружају подршку младима у складу са њиховим специфичним потребама.

Интерактивна платформа neetmladi.info објављена је 12. августа, на Међународни дан младих, а на њој ће се наћи ресурси који до сада нису постојали, а намењени су раду са младима у NEET ситуацији. У наредном периоду у оквиру платформе биће доступно прво свеобухватно истраживање о младима у NEET ситуацији које ће допринети разумевању друштвених и економских фактора који доводе до NEET ситуације и потреба младих на основу којих се даље развијају услуге и политике.

Платформа ће такође садржати и практични водич за организовање квалитетних радних пракси и теренски омладински рад, као и истраживање о младима и предузетништву.

Кроз текстове, доступност информација и услуга, као и интерактвне дискусије платформа ће покрити велики број тема од значаја за NEET младе.

Иако се бележи напредак у проценту запослености младих, њихово додатно активирање, посебно оних у NEEET ситуацији, осим индивидуалног, има и посебан друштвени значај. На тај начин осигурава се њихов останак у земљи, и учешће на тржишту рада које је неопходно за даљи развој економије. Још увек нису доступни подаци колико је глобална пандемија COVID-19 вируса утицала на положај младих у NEET ситуацији, али се са сигурношћу може закључити да је смањење несигурности младих од изузетног значаја у неизвесном периоду који предстоји. Стога је неопходно увек увек и стално причати о младима и са младима, али и радити на креирању конкретних политика за младе у NEET статусу, како би се унапредила системска брига о младима.

Интерактивна платформа посвећена младима у NEET ситуацији доступна је на адреси neetmladi.info.

Више информација на koms.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Објављено Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности ЈЛС у Републици Србији

Mapiranje usluga socijalne zaštite i materijalne podrške u nadležnosti JLS u Republici Srbiji - naslovna strana

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва објављује треће Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности ЈЛС у Републици Србији…

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]