Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављена публикација „Бољи бизнис за боље друштво – подршка заједници у бројкама”

Објављено 04.11.2019.

Bolji biznis za bolje društvo - naslovna stranaФорум за одговорно пословање обавио је публикацију „Бољи бизнис за боље друштво – подршка заједници у бројкама”, која се бави анализом улагања компанија у Србији у локалну заједницу током 2018. године.

Публикација је настала са циљем да јавности представи праксе друштвене одговорности у Србији које се односе на улагања пословног сектора у локалну заједницу. Учешће у овом истраживању узеле су 34 компаније, које су пристале да доставе податке о прошлогодишњим друштвено одговорним улагањима у заједницу.

Према резултатима упитника, најзаступљеније области које компаније подржавају су образовање, култура и уметност, здравство, спорт, заштита животне средине и економски развој. Ове године, упечатљив је све већи број компанија окренут пројектима који подржавају локални економски развој кроз подршку предузетничким иницијативама и оснаживању предузетника/ца.

Укупна вредност донација у новцу износила је преко 635 милиона динара, а 53% компанија навело је да своје донације усмерава ка државним институцијама (образовне, културне, здравствене). Велике компаније у просеку су издвајале 25,5 милиона динара, док је највиша вредност новчане подршке једне компаније заједници износила 212,3 милиона динара. Средња предузећа у просеку су издвајала 9,4 милиона динара, док се код малих предузећа износ намењен давањима за опште добро кретао између 50 и 100 хиљада динара.

Ангажовани запослени директно доприносе грађењу културе поверења која доноси користи и компанији и заједници, а с тим у вези, 83% компанија навело је да подстиче своје запослене на волонтирање.

У 17 компанија које воде евиденцију о волонтирању запослених, укупан број сати волонтирања износио је 32.469. Од тога, запослени су највише времена посветили мануелном или физичком раду, насупрот раду који подразумева одређена експертска знања или вештине.

Публикацију је објавио Форум за одговорно пословање у оквиру пројекта „Унапређење оквира за давање” који финансира USAID, а реализује Коалиција за доброчинство коју предводи Фондација „Ана и Владе Дивац”, а додатно чине Траг Фондација, Смарт колектив, Каталист Балканс, Форум за одговорно пословање, Српски филантропски форум и Привредна комора Србије.

У анализи резултата учествовале су 34 компаније: Арт Ивал, Бамби, Banca Intesa, Coca-Cola HBC Србија, Crédit Agricole Србија, CRH Србија, Delhaize Serbia, Делта холдинг, ДМ Drogerie Markt, G4S Secure Solutions, Elixir Прахово,  Erste bank,  Eurobank, Хемофарм, ЈКП Градска топлана Ниш, Lafarge BFC, Мајанца Пласт, ManpowerGroup Србија, Marbo Product, MOZZART, NCR Србија, НИС, Нордеус, Фабрика конфекције НОВИТЕТ, Organic Tea, СЗР Сервис Поларис, Радијатор-Инжењеринг, Рудник и флотација Рудник, ОТП банка Србија, Телеком Србија, ТИТАН Цементара Косјерић, UniCredit Bank Србија, VIP Mobile и Војвођанска банка.

Кликните да преузмете публикацију „Бољи бизнис за боље друштво – подршка заједници у бројкама” (.pdf).

Извор: odgovornoposlovanje.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]