Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављени резултати истраживања о последицама COVID-19 кризе по ЛГБТИ заједницу

Објављено 19.05.2020.

COVID-19 i LGBTI zajednica u Srbiji - naslovna stranaВише од две трећине ЛГБТИ заједнице (68,5 одсто) има проблема у задовољавању бар једне од основних животних потреба – хране, становања, егзистенције, посла, главни је резултат истраживања „ЛГБТИ заједница и COVID-19“ који су спровела удружења Loud & Queer и Egal у периоду од 5. до 9. априла ове године.

Циљ овог истраживања, у коме је учествовало рекордних 1.198 ЛГБТИ особа, био је да утврди утицај јавноздравствене кризе коју је узроковала пандемија корона вируса COVID-19.

Претпоставка да ће пандемија изазвати велике потресе у ЛГБТИ заједници у Србији показала се исправном, пошто је трећина ЛГБТИ заједнице претрпела директне економске последице пандемије.

ЛГБТИ заједницу након ове кризе мучи хронична незапосленост (трећина њих тражи посао, од чега огромна већина дуже од шест месеци).

Велики број њих (трећина) добило је отказ у претходна два месеца, завршили су на неплаћеним одсуствима или им је смањен приход. Власници и предузетници у ЛГБТИ заједници (половина њих) морали су да затворе своје бизнисе или редукују своје пословање.

Последица овога је да ће половина ЛГБТИ заједнице у наредном периоду да тражи нови и/или додатни посао, како би отклонила последице озбиљног материјалног назадовања, јер око две трећине погођених тренутно нема никаква примања.

Ургентна подршка је потребна за више од 20% ЛГБТИ особа, један је од закључака истраживања.

ЛГБТИ особе оболеле од хроничних обољења имале су проблема у лечењу.

Велики број ЛГБТИ особа (свака десета) је избачен из простора у којима су до тада живели, док се 5% ЛГБТИ заједнице и чланова и чланица њихових породица налазе у ризику од бескућништва. Треба истаћи да су већина исељених млађе ЛГБТИ особе, односно студенти и студенткиње, што ће значајно утицати на њихову могућност да се образују у наредном периоду.

Једна петина ЛГБТИ особа у Србији живи у страху од насиља или трпи насиље на месту на којем су изоловани током пандемије, а трећина је оценила врло лоше осећај приватности на месту изолације.

Више од пола од 1.198 ЛГБТИ испитаника и испитаница у истраживању се суочава са изазовима у вези са менталним здрављем, где су неопходне професионалне и специфичне услуге подршке.

Посебно рањиву позицију заузимају транс особе које и даље нису потпуно правно видљиве, што им онемогућава приступ основним и другим правима и услугама.

Потребно је узети у обзир опште стање заједнице које је, и пре појаве вируса, карактерисала највећа социјална дистанца, из које су следили многи економски и друштвени проблеми, као што је сиромаштво.

Заједничким радом организација цивилног друштва и надлежних државних органа потребно је хитро радити на развијању пакета помоћи за најугроженије током кризе изазване пандемијом COVID-19, док ће експертски тим удружења Egal и Loud & Queer у наредном периоду припремити сет препорука за решавање ових хроничних проблема.

Аутори извештаја „COVID-19 и ЛГБТИ заједница у Србији“ су Борис Милићевић и Анђела Чех, а документ можете преузети овде.

Извор: gayecho.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
Пет, мај 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
Сре, мај 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
Пон, мај 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Пет, мај 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]