Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављени резултати истраживања о последицама COVID-19 кризе по ЛГБТИ заједницу

Објављено 19.05.2020.

COVID-19 i LGBTI zajednica u Srbiji - naslovna stranaВише од две трећине ЛГБТИ заједнице (68,5 одсто) има проблема у задовољавању бар једне од основних животних потреба – хране, становања, егзистенције, посла, главни је резултат истраживања „ЛГБТИ заједница и COVID-19“ који су спровела удружења Loud & Queer и Egal у периоду од 5. до 9. априла ове године.

Циљ овог истраживања, у коме је учествовало рекордних 1.198 ЛГБТИ особа, био је да утврди утицај јавноздравствене кризе коју је узроковала пандемија корона вируса COVID-19.

Претпоставка да ће пандемија изазвати велике потресе у ЛГБТИ заједници у Србији показала се исправном, пошто је трећина ЛГБТИ заједнице претрпела директне економске последице пандемије.

ЛГБТИ заједницу након ове кризе мучи хронична незапосленост (трећина њих тражи посао, од чега огромна већина дуже од шест месеци).

Велики број њих (трећина) добило је отказ у претходна два месеца, завршили су на неплаћеним одсуствима или им је смањен приход. Власници и предузетници у ЛГБТИ заједници (половина њих) морали су да затворе своје бизнисе или редукују своје пословање.

Последица овога је да ће половина ЛГБТИ заједнице у наредном периоду да тражи нови и/или додатни посао, како би отклонила последице озбиљног материјалног назадовања, јер око две трећине погођених тренутно нема никаква примања.

Ургентна подршка је потребна за више од 20% ЛГБТИ особа, један је од закључака истраживања.

ЛГБТИ особе оболеле од хроничних обољења имале су проблема у лечењу.

Велики број ЛГБТИ особа (свака десета) је избачен из простора у којима су до тада живели, док се 5% ЛГБТИ заједнице и чланова и чланица њихових породица налазе у ризику од бескућништва. Треба истаћи да су већина исељених млађе ЛГБТИ особе, односно студенти и студенткиње, што ће значајно утицати на њихову могућност да се образују у наредном периоду.

Једна петина ЛГБТИ особа у Србији живи у страху од насиља или трпи насиље на месту на којем су изоловани током пандемије, а трећина је оценила врло лоше осећај приватности на месту изолације.

Више од пола од 1.198 ЛГБТИ испитаника и испитаница у истраживању се суочава са изазовима у вези са менталним здрављем, где су неопходне професионалне и специфичне услуге подршке.

Посебно рањиву позицију заузимају транс особе које и даље нису потпуно правно видљиве, што им онемогућава приступ основним и другим правима и услугама.

Потребно је узети у обзир опште стање заједнице које је, и пре појаве вируса, карактерисала највећа социјална дистанца, из које су следили многи економски и друштвени проблеми, као што је сиромаштво.

Заједничким радом организација цивилног друштва и надлежних државних органа потребно је хитро радити на развијању пакета помоћи за најугроженије током кризе изазване пандемијом COVID-19, док ће експертски тим удружења Egal и Loud & Queer у наредном периоду припремити сет препорука за решавање ових хроничних проблема.

Аутори извештаја „COVID-19 и ЛГБТИ заједница у Србији“ су Борис Милићевић и Анђела Чех, а документ можете преузети овде.

Извор: gayecho.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Obrazovanje ne treba da bude mehanički sistem koji funkcioniše po principima naredbi koje daje nastavnik/ca i primene usvojenih naredbi, već [...]
Чет, авг 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]