Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављени резултати истраживања о положају старијих жена у Србији

Објављено 05.08.2019.

Istraživanje o položaju starijih žena u Srbiji - naslovna stranaИстраживања спроведена у Републици Србији указују на неповољан положај старијих жена и њихову изложеност дискриминацији, али су подаци фрагментирани, при чему до сада није било истраживања усмерених на положај старијих жена као такав. Публикација „Истраживање о положају старијих жена у Србији”, настала кроз сарадњу Повереника за заштиту равноправности и Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), управо има за циљ да попуни ту празнину и обезбеди податке о важним аспектима живота жена старосне доби 65 или више година, прикупљене у оквиру истраживања спроведеног 2017. године.

Текст публикације подељен је на више целина. У првој целини приказан је међународни правни оквир којим су прописане обавезе државе у погледу заштите старијих особа, затим је у другој целини приказан положај старијих жена у Србији на основу анализе досадашњих истраживања, у трећој и четвртој целини приказани су сврха и циљ истраживања, као и коришћена методологија, док су у петој целини изнети подаци добијени у оквиру овог истраживања, груписани према основним областима интересовања. На крају публикације налазе се основни налази и препоруке, а као додатак је приложена анкета коришћена у истраживању и преглед литературе.

Резултати ове анализе указују на чињеницу да старије жене као највећи проблем истичу лош социо-економски положај (54% укупног броја испитаница). Наиме, резултати истраживања указују на то да тек 17,2%  испитаница сматра да су им месечни приходи довољни да задовоље потребе, а чак 45,6% наводи да им недостаје још много средстава како би задовољиле своје потребе.

Осим социо-економског положаја, као значајан проблем испитане старије жене наводе и доступност и квалитет здравствених услуга. Тако, чак 86% испитаница сматра да се здравствени радници/е према њима, због старости, опходе са мање поштовања у односу на друге пацијенте/киње.

Што се тиче услуга у заједници, испитанице нису у довољној мери информисане о могућности коришћења услуга социјалне заштите. Резултати истраживања указују на постојање знатног раскорака између потреба за подршком и коришћења услуга социјалне заштите – само 9% испитаних жена које наводе да имају знатних потешкоћа у обављању свакодневних активности користи услуге социјалне заштите или право на додатак за помоћ и негу другог лица.

Осим тога, старије жене се сусрећу са изазовима и приликом корићења јавних сервиса, јавног  превоза, као и приликом учествовања у културним и другим активностима у заједници, а као проблем се наводи и суочавање с насиљем.

Публикација је објављена са циљем да се што боље представе положај и проблеми са којима се суочавају старије жене у Републици Србији, као и да се резултатима истраживања допринесе развоју релевантних политика и мера подршке старијим женама и да допринос напорима државе на унапређењу њиховог положаја.

Кликните да преузмете публикацију „Истраживање о положају старијих жена у Србији” (.pdf).

Извор: ravnopravnost.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
Сре, јул 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
Чет, јул 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
Пет, јун 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
Уто, јун 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
Пет, мај 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]