Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављен Европски монитор послова за 2019. годину

Објављено 04.12.2019.

Evropski monitor poslova 2019. - naslovna stranaЕвропска фондација за унапређење животних и радних услова (Eurofound) недавно је објавила извештај Европски монитор послова за 2019. годину, у којем су представљене промене у структури запошљавања на регионалном нивоу, односно промене у дистрибуцији запослености по занимањима и секторима у регионима земаља Европске уније (ЕУ).

Истраживање упоређује обрасце раста и пада запослености у четири врсте региона: главни град, углавном урбани град, средње урбана и углавном рурална област. Обухваћено је 130 региона у периоду од 2002. до 2017. године у девет већих држава чланица: Белгија, Чешка, Француска, Немачка, Италија, Пољска, Шпанија, Шведска и Велика Британија.

Резултати истраживања покузују да је раст становништва и запослености много већи у престоницама држава чланица ЕУ него у осталим регионима истих земаља. У периоду од 2002. до 2017. године запосленост је порасла за 19% у главним градовима у поређењу са 10–12% у другим регионима у оквиру истих држава чланица ЕУ.

Иако структура запошљавања постаје све сличнија између држава чланица, неједнакост расте између региона унутар истих земаља. Тако је, на пример, у Пољској уочен нагли пад у пољопривредном сектору током последњих деценија и одговарајући раст у производњи (што кореспондира просечној структури запослености на нивоу ЕУ). С друге стране, у овој земљи истовремено је уочен и раст неједнакости у структури запослености између региона. Пољска (поред Чешке и појединих региона у Немачкој), спада у земље у којима се производни сектор показао као најотпорнији, као и у ред земаља где су се средње плаћени послови најбоље одржали.

Истраживање показује још један значајан тренд, а то је диспропорција удела високо плаћених и висококвалификованих послова, где је овај удео много већи у главним градовима у поређењу са осталим регионима. Поред значајног удела високо плаћених послова у главним градовима, у период трајања истраживања, примећен је и раст ниско плаћених послова.

Уочен је и раст услужног сектора, који чини готово 75% запослености на националном нивоу. Овај пораст је још очигледнији у главним градовима, где заступљеност сектора услуга прелази 85%.

Раст међурегионалне неједнакости доприноси незадовољству становништва према постојећим политичким системима, што заузврат може ослабити социјалне везе које утемељују демократске системе, наводи се у Извештају. Као примере мера које могу ублажити ризике од превелике концентрације економске активности у неким областима наведене су: пораст дигитализације и рада „на даљину”, инфрастуктурне инвестиције (боље повезивање различитих региона), регионална мобилност, улагања у јавни сектор (раст запослености у јавном сектору) и улагања у људски капитал.

Кликните да преузмете извештај Европски монитор послова за 2019: Промене у структури запошљавања на регионалном нивоу (.pdf).

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
Пон, авг 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
Пет, авг 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]