Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављен Европски монитор послова за 2019. годину

Објављено 04.12.2019.

Evropski monitor poslova 2019. - naslovna stranaЕвропска фондација за унапређење животних и радних услова (Eurofound) недавно је објавила извештај Европски монитор послова за 2019. годину, у којем су представљене промене у структури запошљавања на регионалном нивоу, односно промене у дистрибуцији запослености по занимањима и секторима у регионима земаља Европске уније (ЕУ).

Истраживање упоређује обрасце раста и пада запослености у четири врсте региона: главни град, углавном урбани град, средње урбана и углавном рурална област. Обухваћено је 130 региона у периоду од 2002. до 2017. године у девет већих држава чланица: Белгија, Чешка, Француска, Немачка, Италија, Пољска, Шпанија, Шведска и Велика Британија.

Резултати истраживања покузују да је раст становништва и запослености много већи у престоницама држава чланица ЕУ него у осталим регионима истих земаља. У периоду од 2002. до 2017. године запосленост је порасла за 19% у главним градовима у поређењу са 10–12% у другим регионима у оквиру истих држава чланица ЕУ.

Иако структура запошљавања постаје све сличнија између држава чланица, неједнакост расте између региона унутар истих земаља. Тако је, на пример, у Пољској уочен нагли пад у пољопривредном сектору током последњих деценија и одговарајући раст у производњи (што кореспондира просечној структури запослености на нивоу ЕУ). С друге стране, у овој земљи истовремено је уочен и раст неједнакости у структури запослености између региона. Пољска (поред Чешке и појединих региона у Немачкој), спада у земље у којима се производни сектор показао као најотпорнији, као и у ред земаља где су се средње плаћени послови најбоље одржали.

Истраживање показује још један значајан тренд, а то је диспропорција удела високо плаћених и висококвалификованих послова, где је овај удео много већи у главним градовима у поређењу са осталим регионима. Поред значајног удела високо плаћених послова у главним градовима, у период трајања истраживања, примећен је и раст ниско плаћених послова.

Уочен је и раст услужног сектора, који чини готово 75% запослености на националном нивоу. Овај пораст је још очигледнији у главним градовима, где заступљеност сектора услуга прелази 85%.

Раст међурегионалне неједнакости доприноси незадовољству становништва према постојећим политичким системима, што заузврат може ослабити социјалне везе које утемељују демократске системе, наводи се у Извештају. Као примере мера које могу ублажити ризике од превелике концентрације економске активности у неким областима наведене су: пораст дигитализације и рада „на даљину”, инфрастуктурне инвестиције (боље повезивање различитих региона), регионална мобилност, улагања у јавни сектор (раст запослености у јавном сектору) и улагања у људски капитал.

Кликните да преузмете извештај Европски монитор послова за 2019: Промене у структури запошљавања на регионалном нивоу (.pdf).

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]