Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављен приручник „Тестирање јавних политика – иновативни приступи за запошљавање младих”

Објављено 13.04.2020.

Testiranje javnih politika - inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (naslovna strana)Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (у даљем тексту: SIPRU) објавио је приручник „Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих” који представља практични водич за развој, тестирање и скалирање иновативних модела за запошљавање младих. Пруручник је настао у оквиру пројекта који је имао за циљ да подржи спровођење Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике (ESRP). Овај пројекат је део ширег програма „Знањем до посла“ који је реализован у периоду од 2015. до 2019. године уз подршку Владе Швајцарске.

Приручник је намењен свима који желе да обогате своје знање и вештине у домену друштвених иновација или пак, уколико планирају да у будућности развију и тестирају решења са циљем решавања конкретних проблема са којим се једна заједница или читаво друштво суочава.

У њему можете наћи више информација о SIM (Social Innovation Mechanism) механизму који је развијен и коришћен од стране SIPRU како би се иновативни модели за запошљавање младих најпре развили, затим тестирали у пракси и, на крају, учинили одрживим на локалном или на националном нивоу. SIM механизам обухвата неколико елемената а најважнији су финансијски програм за развој иновативних модела, програм оснаживања капацитета организација цивилног друштва за друштвене иновације, систем за праћење и евалуацију иновативних модела, адекватне људске ресурсе, као и институционалну подршку скалирању модела које је пружао SIPRU.

SIPRU је путем SIM механизма подржао укупно 19 пројеката (укупна вредност донације била је 450.000 CHF), у којима је учествовало преко 650 младих. Неки од најважнијих остварених ефеката јесу:

  1. На локалном нивоу, потпуно је развијено шест иновативних модела за запошљавање младих, који су у процесу институционализације, скалирања и стварања одрживости.
  2. Стопа запошљавања, односно самозапошљавања младих годину дана након завршетка програма износила је 58,5%.
  3. Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва који је усвојила Влада Републике Србије, садржи мере за решавање проблема незапослености младих, базиране на искуству проистеклом из тестираних иновативних модела.
  4. Мера из Националног акционог плана запошљавања под називом „Обука на захтев послодавца“ унапређена је 2018. године на основу модела тестираног у Крагујевцу у погледу обавеза послодаваца према лицима која траже запослење након истека мере. На основу истог модела акредитована су два образовна програма у металопрерађивачком сектору.
  5. Капацитети Националне службе за запошљавање (НСЗ) за запошљавање младих са инвалидитетом оснажени су увођењем у праксу приручника за саветнике НСЗ, који значајно олакшава рад са привредом и особама са инвалидитетом. Приручник је настао на основу једног од развијених иновативних модела.
  6. Неколико локалних акционих планова запошљавања измењено је на основу искустава добијених током пилотирања иновативних модела на локалном нивоу. На тај начин модели су добили место у локалним јавним политикама, као и одговарајућа финансијска средства.
  7. IPA 2014 Пројекат у области запошљавања и активног укључивања (укупне вредности 4 милиона евра) нагласио је значај тестирања јавних политика у циљу њиховог унапређивања, а обухватио је и критеријуме иновативности у евалуационој листи, коришћене приликом одабира пројеката који ће бити подржани.
  8. Организације цивилног друштва и локалне самоуправе које су учествовале у SIM механизму обезбедиле су износ од скоро 2 милиона евра* за унапређење области запошљавања младих кроз учешће у домаћим и страним јавним конкурсима за доделу бесповратних средстава.

Сваки од 6 примера иновативих модела за запошљавање младих указују на то да је међусекторска сарадња и поверење између јавног, приватног, цивилног сектора и академске заједнице од пресудног значаја за смањење незапослености и промене у животима младих.

Преузмите документа:

——-

*Подаци се заснивају на резултатима анкете коју је спровео SIPRU међу примаоцима бесповратних средстава који су учествовали у механизму друштвених иновација током периода 2015–2019. године.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Калкулатор социјалних давања

Kalkulator socijalnih davanja

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) развио је апликацију  Калкулатор социјалних давања.Калкулатор социјалних давања има за циљ да грађанима…

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Hendikep ne znači imati neko oboljenje, već biti onemogućen da ostvariš svoja osnovna ljudska prava. Ne zato što nećeš da [...]
Уто, окт 27, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Konstantan tehnološki razvoj nameće stalnu potrebu za unapređenjem obrazovne tehnologije na svim nivoima. Pojava računara i drugih savremenih nastavnih sredstava [...]
Пет, окт 23, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Ako ste ikada uganuli skočni zglob, polomili nogu ili ruku ili samo širili zenice – osetili ste koliko svet može [...]
Пет, окт 09, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Kako je dečiji rak postao izlečiva hronična bolest, tako je sve više počelo da se razmišlja o kvalitetu života dece [...]
Пет, окт 02, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Čitanje naslova – Starenje bez cenzure ili Starenje bez autocenzure, stvar je ličnog izbora. Provokacija i dilema na samom početku [...]
Чет, окт 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Оцена кретања сиромаштва, животног стандарда и одговор на последице Covid-19 пандемије
октобар, 2020 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [114 KB] arrow right xlsx [33 KB]
Водич кроз транзицију за транс особе у Србији
октобар, 2020 arrow right pdf [2 MB]
Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]