Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljen priručnik „Testiranje javnih politika – inovativni pristupi za zapošljavanje mladih”

Objavljeno 13.04.2020.

Testiranje javnih politika - inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (naslovna strana)Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (u daljem tekstu: SIPRU) objavio je priručnik „Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih” koji predstavlja praktični vodič za razvoj, testiranje i skaliranje inovativnih modela za zapošljavanje mladih. Pruručnik je nastao u okviru projekta koji je imao za cilj da podrži sprovođenje Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP). Ovaj projekat je deo šireg programa „Znanjem do posla“ koji je realizovan u periodu od 2015. do 2019. godine uz podršku Vlade Švajcarske.

Priručnik je namenjen svima koji žele da obogate svoje znanje i veštine u domenu društvenih inovacija ili pak, ukoliko planiraju da u budućnosti razviju i testiraju rešenja sa ciljem rešavanja konkretnih problema sa kojim se jedna zajednica ili čitavo društvo suočava.

U njemu možete naći više informacija o SIM (Social Innovation Mechanism) mehanizmu koji je razvijen i korišćen od strane SIPRU kako bi se inovativni modeli za zapošljavanje mladih najpre razvili, zatim testirali u praksi i, na kraju, učinili održivim na lokalnom ili na nacionalnom nivou. SIM mehanizam obuhvata nekoliko elemenata a najvažniji su finansijski program za razvoj inovativnih modela, program osnaživanja kapaciteta organizacija civilnog društva za društvene inovacije, sistem za praćenje i evaluaciju inovativnih modela, adekvatne ljudske resurse, kao i institucionalnu podršku skaliranju modela koje je pružao SIPRU.

SIPRU je putem SIM mehanizma podržao ukupno 19 projekata (ukupna vrednost donacije bila je 450.000 CHF), u kojima je učestvovalo preko 650 mladih. Neki od najvažnijih ostvarenih efekata jesu:

  1. Na lokalnom nivou, potpuno je razvijeno šest inovativnih modela za zapošljavanje mladih, koji su u procesu institucionalizacije, skaliranja i stvaranja održivosti.
  2. Stopa zapošljavanja, odnosno samozapošljavanja mladih godinu dana nakon završetka programa iznosila je 58,5%.
  3. Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva koji je usvojila Vlada Republike Srbije, sadrži mere za rešavanje problema nezaposlenosti mladih, bazirane na iskustvu proisteklom iz testiranih inovativnih modela.
  4. Mera iz Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja pod nazivom „Obuka na zahtev poslodavca“ unapređena je 2018. godine na osnovu modela testiranog u Kragujevcu u pogledu obaveza poslodavaca prema licima koja traže zaposlenje nakon isteka mere. Na osnovu istog modela akreditovana su dva obrazovna programa u metaloprerađivačkom sektoru.
  5. Kapaciteti Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za zapošljavanje mladih sa invaliditetom osnaženi su uvođenjem u praksu priručnika za savetnike NSZ, koji značajno olakšava rad sa privredom i osobama sa invaliditetom. Priručnik je nastao na osnovu jednog od razvijenih inovativnih modela.
  6. Nekoliko lokalnih akcionih planova zapošljavanja izmenjeno je na osnovu iskustava dobijenih tokom pilotiranja inovativnih modela na lokalnom nivou. Na taj način modeli su dobili mesto u lokalnim javnim politikama, kao i odgovarajuća finansijska sredstva.
  7. IPA 2014 Projekat u oblasti zapošljavanja i aktivnog uključivanja (ukupne vrednosti 4 miliona evra) naglasio je značaj testiranja javnih politika u cilju njihovog unapređivanja, a obuhvatio je i kriterijume inovativnosti u evaluacionoj listi, korišćene prilikom odabira projekata koji će biti podržani.
  8. Organizacije civilnog društva i lokalne samouprave koje su učestvovale u SIM mehanizmu obezbedile su iznos od skoro 2 miliona evra* za unapređenje oblasti zapošljavanja mladih kroz učešće u domaćim i stranim javnim konkursima za dodelu bespovratnih sredstava.

Svaki od 6 primera inovativih modela za zapošljavanje mladih ukazuju na to da je međusektorska saradnja i poverenje između javnog, privatnog, civilnog sektora i akademske zajednice od presudnog značaja za smanjenje nezaposlenosti i promene u životima mladih.

Preuzmite dokumenta:

——-

*Podaci se zasnivaju na rezultatima ankete koju je sproveo SIPRU među primaocima bespovratnih sredstava koji su učestvovali u mehanizmu društvenih inovacija tokom perioda 2015–2019. godine.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]