Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција „Дијалогом на корак ближе грађанима и грађанкама“

Објављено 05.11.2019.

Konferencija „Dijalogom na korak bliže građanima i građankama“У организацији Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом и партнерских организација цивилног друштва, предвођених Београдском отвореном школом, 1. новембра 2019. године у Палати Србија одржана је конференција „Дијалогом на корак ближе грађанима и грађанкама“.

Отварајући Конференцију, Жарко Степановић, вршилац дужности директора Канцеларије, подсетио је да „Канцеларија од свог оснивања настоји да подстакне дијалог државе и цивилног друштва о важним друштвеним питањима, креирајући различите моделе сарадње и пружајући подршку органима државне управе како би активно укључили цивилно друштво у свој рад и процесе одлучивања, али и оснажујући цивилно друштво да буде равноправан партнер држави у доношењу одлука.“ Он је додао да 10 година након доношења Закона о удружењима цивилно друштво наставља да јача сопствене капацитете и заговарачке способности постајући неизоставан сарадник државе у готово свим областима друштвеног развоја, те да је као такво оно суштински партнер у реформским процесима који се спроводе у оквиру приступања Европској унији, „остварујући ту своју улогу када подржава, али и онда када конструктивно критикује предузете кораке“.

Истичући важност донаторске заједнице, Степановић је истакао да је Конференција реализована уз значајну подршку програма Европске уније „Европа за грађане и грађанке“ за који је Канцеларија национална контакт тачка и подсетио да је у оквиру овог програма током претходних скоро 7 година одобрено 46 пројеката чији су носиоци из Републике Србије у укупном износу 3.3 милиона евра, док је преко 460 корисника из Србије остварило статус партнера на неком пројекту.

„Велико интересовање за овај догађај говори о постојању воље, али и реалне потребе да разговарамо. Зато бих желео са ове Конференције сви понесемо и пренесемо поруку о важности дијалога, јер је он први предуслов да се боље упознамо, боље разумемо и учврстимо међусобно поверење, али и поверење грађана и грађанки у све оне активности које предузимамо“, закључио је Степановић.

Поред вршиоца дужности директора Канцеларије, у уводним обраћањима обратили су се Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности, Весна Ђукић, генерална директорка Београдске отворене школе, Ekmel Çizmecioğlu, програмски менаџер за цивилно друштво и људска права у Делегацији ЕУ у Републици Србији, и Shanley Pinchotti, директорка Канцеларије за демократски и економски развој у оквиру Мисије USAID-а у Србији.

Након уводних обраћања, кроз три сесије и уз учешће 120 представника и представница цивилног друштва и органа државне управе дискутовано је о стању у цивилном сектору и окружењу за рад и деловање организација цивилног друштва десет година након доношења Закона о удружењима, разматране су могућности и изазови за учешће цивилног друштва у процесима одлучивања, али начини на који се процес европских интеграција комуницира са грађанима и грађанкама.

Реализација Конференције подржана је кроз програм Европске уније „Европа за грађане и грађанке“ и од стране Америчке агенције за међународни развој (USAID) кроз подршку пројекту „Активни грађани: боље друштво: заговарањем ка сарадњи и демократском развоју“.

Више материјала са Конференције биће у наредним данима доступно путем ФБ профила Канцеларије и Програма „Европа за грађане и грађанке“.

Извор: www.civilnodrustvo.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]