Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција „Дијалогом на корак ближе грађанима и грађанкама“

Објављено 05.11.2019.

Konferencija „Dijalogom na korak bliže građanima i građankama“У организацији Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом и партнерских организација цивилног друштва, предвођених Београдском отвореном школом, 1. новембра 2019. године у Палати Србија одржана је конференција „Дијалогом на корак ближе грађанима и грађанкама“.

Отварајући Конференцију, Жарко Степановић, вршилац дужности директора Канцеларије, подсетио је да „Канцеларија од свог оснивања настоји да подстакне дијалог државе и цивилног друштва о важним друштвеним питањима, креирајући различите моделе сарадње и пружајући подршку органима државне управе како би активно укључили цивилно друштво у свој рад и процесе одлучивања, али и оснажујући цивилно друштво да буде равноправан партнер држави у доношењу одлука.“ Он је додао да 10 година након доношења Закона о удружењима цивилно друштво наставља да јача сопствене капацитете и заговарачке способности постајући неизоставан сарадник државе у готово свим областима друштвеног развоја, те да је као такво оно суштински партнер у реформским процесима који се спроводе у оквиру приступања Европској унији, „остварујући ту своју улогу када подржава, али и онда када конструктивно критикује предузете кораке“.

Истичући важност донаторске заједнице, Степановић је истакао да је Конференција реализована уз значајну подршку програма Европске уније „Европа за грађане и грађанке“ за који је Канцеларија национална контакт тачка и подсетио да је у оквиру овог програма током претходних скоро 7 година одобрено 46 пројеката чији су носиоци из Републике Србије у укупном износу 3.3 милиона евра, док је преко 460 корисника из Србије остварило статус партнера на неком пројекту.

„Велико интересовање за овај догађај говори о постојању воље, али и реалне потребе да разговарамо. Зато бих желео са ове Конференције сви понесемо и пренесемо поруку о важности дијалога, јер је он први предуслов да се боље упознамо, боље разумемо и учврстимо међусобно поверење, али и поверење грађана и грађанки у све оне активности које предузимамо“, закључио је Степановић.

Поред вршиоца дужности директора Канцеларије, у уводним обраћањима обратили су се Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности, Весна Ђукић, генерална директорка Београдске отворене школе, Ekmel Çizmecioğlu, програмски менаџер за цивилно друштво и људска права у Делегацији ЕУ у Републици Србији, и Shanley Pinchotti, директорка Канцеларије за демократски и економски развој у оквиру Мисије USAID-а у Србији.

Након уводних обраћања, кроз три сесије и уз учешће 120 представника и представница цивилног друштва и органа државне управе дискутовано је о стању у цивилном сектору и окружењу за рад и деловање организација цивилног друштва десет година након доношења Закона о удружењима, разматране су могућности и изазови за учешће цивилног друштва у процесима одлучивања, али начини на који се процес европских интеграција комуницира са грађанима и грађанкама.

Реализација Конференције подржана је кроз програм Европске уније „Европа за грађане и грађанке“ и од стране Америчке агенције за међународни развој (USAID) кроз подршку пројекту „Активни грађани: боље друштво: заговарањем ка сарадњи и демократском развоју“.

Више материјала са Конференције биће у наредним данима доступно путем ФБ профила Канцеларије и Програма „Европа за грађане и грађанке“.

Извор: www.civilnodrustvo.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]