Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција „Жене и приступ економским могућностима у Србији“

Објављено 11.12.2015.

Žene i pristup ekonomskim mogućnostima u SrbijiТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије у сарадњи са Светском банком организовао је 16. новембра 2015. године конференцију под називом „Жене и приступ економским могућностима у Србији“ у хотелу Метропол у Београду.

Циљ конференције био је да се подстакне дискусија о унапређивању доступности економских могућности женама на тржишту рада у процесу усвајања нове Националне стратегије за родну равноправност у Србији (2016 – 2020. године). Сам програм конференције подељен је у три панела. Први панел био је посвећен регулаторном оквиру у области родне равноправности, други резултатима анализе стања у погледу равноправности полова и праћењу јаза између полова, и трећи радном законодавству и могућности запошљавања жена. Конференцији су присуствовали представници националних и међународних институција као и представници организација цивилног друштва.

Конференцију су отворили Зорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије и Тони Верхеијен, шеф Канцеларије Светске банке за Србију. Потпредседница Владе Зорана Михајловић, која је уједно и председница Координационог тела за родну равноправност, истакла је да је унапређена родна равноправност кључан предуслов одрживог развоја и квалитетнијег друштва и зато представља и политички и стратешки циљ. Навела је да централно место у побољшању положаја жена заузима економски положај и положај на тржишту рада. Тренутни подаци указују да жене представљају најрањивију групу на тржишту рада упркос томе што чине половину становништва радног узраста. Као важне кораке Владе ка унапређењу економског положаја жена она је истакла да се очекује усвајање новог Закона о родној равноправности као и Националне стратегије родне равноправности. Такође, најавила је и обрачунавање Индекса родне равноправности који ће помоћи да се мере Владе још више усмере на унапређење економског положаја жена, као и отпочињање процеса родног буџетирања након чега ће се знати како се по полу расподељују средства јавних финансија.

Шеф Канцеларије Светске банке за Србију Тони Верхеијен истакао је да је проблем запослености један од кључних и да представља централну тачку у унапређењу родне равноправности. Он је такође нагласио да је питање запошљавања жена питање просперитета и да је то централно место које је у фокусу Светске банке. „Ако бисмо смањили родни јаз, према нашим проценама БДП у Србији би порастао за око 19%“ – закључио је г. Верхеијен.

Након уводних речи одржана је прва панел дискусија посвећена законодавном оквиру у области родне равноправности. Учесници дискусије били су Николас Бизел, шеф првог сектора операција Делегације Европске уније у Србији који је представио регулаторни оквир Европске уније у области родне равноправности и Бранка Драшковић, специјална саветница потпредседнице Владе за родну равноправност која је дала преглед националног стратешког оквира релевантног за Стратегију родне равноправности.

Панел је модерирао Жарко Шундерић, менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије.

Шеф првог сектора операција Делегације Европске уније у Србији, Николас Бизел, истакао је да ове године обележавамо 20 година од потписивања Пекиншке платформе за акцију, као и 15 година Резолуције 1325 „Жене, мир и безбедност“. Родна равноправност представља једну од кључних вредности и фундаментално право Европске уније, и не само да је важна због социјалне кохезије, већ и због развоја друштва. Он је такође навео да ће се усвајањем законодавног и стратешког оквира у области родне равноправност, омогућити наставак подршке Европске уније Србији.

Žene i pristup ekonomskim mogućnostima u SrbijiДруга панел дискусија била је посвећена резултатима анализе стања у погледу равноправности полова и праћењу јаза између полова. Говорнице на овом панелу биле су Јелена Жарковић Ракић, директорка Фондација за развој економске науке, Марија Давалос, виша економисткиња Светске банке и Марија Бабовић професорка Филозофског факултета у Београду и представница организације СеЦонс. Јелена Жарковић је на основу истраживања доступности образовним и здравственим услугама и могућностима за приступ тржишту рада указала на неопходност промена у политикама и програмима који би требало да подстакну учешће жена на тржишту рада и допринесу расту укупне продуктивности привреде. Такође, нагласила је значај пуне примене постојећег регулаторног оквира у области равноправности полова, као и промовисања женског лидерства у политици и привреди како би се подстакла промена ставова у погледу већег учешћа жена у свим сферама живота.

Марија Давалос је представила резултате две спроведене студије. Резултати прве студије, која се бавила економском мобилношћу, радом и полом указују да је тип посла кључни детерминишући фактор позиције на друштвеној скали, како у Србији тако и у другим земљама обухваћеним истраживањем. Друга спроведена студија, која се бавила бригом деце и старих указала је да приступ службама за негу умногоме утиче на економске могућности жена.

Студија је указала да брига о малој деци у великој мери смањује могућности за економску активност жена, као и да све већа потражња за службама за негу представља прилику за стварање нових радних места, посебно жене са нижим квалификацијама.

Марија Бабовић је изложила закључке о узроцима родне неједнакости на тржишту рада на основу спроведеног истраживања. Закључила је да родна неједнакост корене има у раној социјализацији у виду родног васпитања и родних образаца партиципације у продуктивној и репродуктивној економији, као и да трудноћа често негативно утиче на образовање жена с обзиром да образовни систем не даје могућности за комбиновање школе са трудноћом и радом.

Тема трећег панела била је радно законодавство и могућности запошљавања жена. Марина Илеш и Драган Божанић из покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова представили су Програм за оснаживање жена са искуством насиља у породици и у партнерском односу у АПВ 2014-2020. Као главни циљеви програма наведени су: подизање нивоа јавне свести о неприхватљивости насиља према женама, развијање система општих и специјализованих услуга заштите и подршке за жене жртве насиља, унапређење система евидентирања и документовања података о насиљу према женама, као и повећање финансијских издвајања из буџета и обезбеђивање одговарајућих људских ресурса за спровођење и праћење ефеката Програма. Такође, указано је да је економска зависност од партнера један од кључних проблема с обзиром да ризик од сиромаштва представља најчешћи разлог останка у браку или партнерском односу у којем има насиља.

Јоханес Кетл-Бродман, виши економиста Светске банке своје излагање посветио је могућности јачања подстицајних мера за запошљавање жена као и радном законодавству и приступу радним местима за жене. Панелом је модерирала Марија Давалос, виша економисткиња Светске банке.

На крају конференције, представљена су закључна разматрања и план наредних корака за повећање доступности економских могућности за жене. Љиљана Џувер, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истакла је важност приступа образовању као и приступа боље плаћеним пословима у борби за унапређење родне равноправности и економског положаја жена, као и мултисекторски приступ и сарадњу у овој области.

Жарко Шундерић, менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије нагласио је значај Стратегије родне равноправности и њене пуне имплементације, уз јачање капацитета за њено спровођење. Такође, као кључни проблем навео је питање дискриминације,истакао потребу интензивирања рада на програмима за спречавање дискриминације и унапређење услуга за обезбеђивање активног учешћа жена на тржишту рада.

Мариа Давалос, виша економисткиња Светске банке, захвалила се свима на учешћу подсетила све учеснике и учеснице да је Свестка банка веома посвећена овом питању и посебно промовисању економског оснаживања жена.

Кликните да преузмете Дневни ред Конференције.

Преузмите презентације које су говорници користили:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Nacionalna konferencija programa za promociju zapošljavanja mladih „Dijalog za mlade“
Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Republici Srbiji
sipru - logo - aktuelno
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja - aktuelnosti
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji u periodu 2014-2018 - aktuelnosti
Dodeljene nagrade jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godini - aktuelnosti
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији - актуелности
Zbornik istraživačkih radova koji je nastao u okviru Programa za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine - aktuelnosti
Objavljeno novo, dopunjeno izdanje Indeksa društvenog razvoja gradova i opština
Objavljen novi Indeks rodne ravnopravnosti za Republiku Srbiju

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]