Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција „Оснаживање старијих жена: Превенција насиља кроз промену социјалних норми у Србији (EmPreV)“

Објављено 24.02.2021.

crveni_krst_logoЦрвени крст Србије је организовао онлајн конференцију „Оснаживање старијих жена: Превенција насиља кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)“ која је одржана 29. јануара 2021. године. Конференција је део пројекта који Црвени крст Србије спроводи у партнерству са Аустријским Црвеним крстом и Аустријским Институтом за изучавање конфликта, а уз подршку Европске уније и Аустријске агенције за развој.

Конференцију су отворили Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије; Њ.Е. Niklaus Luterotti, аустријски амбасадор у Србији; Матеја Штамцар Норчић, заменица амбасадора, Делегација Европске уније у Србији; John Kennedy Mosoti, UNFPA; Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности. Сви наведени говорници су истакли важност ове теме и значај сарадње како би се начиниле промене у заједници по питању насиља над старијим женама.

У другом делу конференције представљени су резултати истраживања, а говориле су експерткиње на пројекту: проф. др Марија Бабовић, SeCons, Филозофски факултет Универзитета у Београду; проф. др Бојана Матејић, Медицински факултет Универзитета у Београду; Наташа Тодоровић, MPH, Црвени крст Србије, Међународна мрежа за превенцију насиља над старијима (INPEA). Циљ овог истраживања био је да се прикаже стање у погледу распрострањености, карактеристика и последица родно заснованог насиља над старијим женама, као и степен у коме се оне, у потреби за заштитом од насиља, обраћају различитим институцијама и организацијама, те на који начин тај систем одговара на њихове потребе.

Насиље над старијим женама је недовољно видљиво и представља врх леденог брега, те је потребно најпре прикупити податке о насиљу над старијим женама (прикупљање података у размаку од по пет година), како би се боље разумео овај феномен, а превенција и одговор на насиље унапредили. Прикупљање података мора да забележи и специфичне форме насиља према старијим женама. Потребно је такође у законима препознати насиље над старијима.

Резултати истраживања показали су да је у Србији 16% старијих жена старости 65-74 година доживело неки облик насиља након навршене 65. године живота. Овај вид насиља је прилично прикривен, жртве се ретко одлучују да пријаве, а у узорку овог истраживања само је једна испитаница пријавила насиље. Старије жене углавном трпе насиље из различитих разлога: из страха, стида, економске зависности, а уједно су присутни и јаки патријахални обрасци. Према подацима из истраживања, 40% жена је од навршених 15 година доживело неки облик насиља од стране садашњег или бившег партнера, док је у претходних 12 месеци (након навршене 65. године старости) то искуство имало 7,7% жена. Најраспрострањеније је психичко насиље, које је доживело 38% жена од навршених 15 година и 7% жена током последњих 12 месеци (након навршене 65. године старости).

У даљем раду на превенцији насиља, потребно је едуковати старије жене о овој појави и њеним различитим формама, факторима ризика, као и о начинима поступања свих делова система приликом пријављивања насиља. Поред тога, старијим женама је неопходно обезбедити услуге психо-социјалне подршке. Такође, континуирану обуку стручних радника треба допунити компетенцијама које се односе на специфичности насиља над старијим женама, као и омогућити да се на локалном нивоу обезбеди боља координација свих актера. Потребно је такође радити и на подизању свести јавности о насиљу над старијим женама кроз спровођење одговарајућих кампања, с циљем борбе против дискриминације, промене слике о старијим женама и промовисања улоге старијих жена као активних чланица друштва које доприносе својим породицама и заједници.

Више информација потражите на www.redcross.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]