Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана министарска конференција у оквиру Платформе Западног Балкана за образовање и обуке

Објављено 05.06.2019.

Osma ministarska konferencija u okviru Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i obukeЗаједнички рад у области образовања неопходан је како би се будуће генерације припремиле за изазове који их чекају, закључено је на Осмој министарској конференцији у оквиру Платформе Западног Балкана за образовање и обуке.

Догађај на ком су учествовали министри из целог региона отворио је европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич. Данашње образовање основа је за сутрашње друштво, поручио је он.

„Реформе у образовању захтевају време како би се видели резултати. Потребно је стрпљење, упорност и политичка воља. Потребни су нам ови квалитети више него икад, пошто би образовање требало да буде део решења за велике изазове у нашим економијама и друштвима“, рекао је европски комесар и додао да ниједна земља не може изазове да реши сама. Европска унија верује да је уједињена Европа јача и способнија да се избори са њима, а да сарадња мора ићи даље од економских основа. Постоји воља да се повећају издвајања за Еразмус+, што ће отворити нове могућности и за Западни Балкан, појаснио је европски комесар. Он је додао и да је веома важно што је тема састанка у Београду предшколско образовање.

„Квалитетно предшколско образовање и нега постављају темеље за развој деце и њихов каснији успех у животу. Тиме што почињу рано, омогућавамо нашим најмлађима да развију боље способности комуникације, више креативности, и дајемо им времена да постану самоуверени. То је пресудно како бисмо могли да се поуздамо у младе људе да се изборе са изазовима у будућности“, закључио је комесар Наврачич.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић пожелео је добродошлицу свим учесницима и похвалио досадашњи заједнички рад. Регионална сарадња у овој области корак је и ка унапређењу наших међусобних односа, напоменуо је министар.

„Наставићемо да радимо системски. Управо интензивно радимо на стратегији за систем образовања до 2030. године, такође уз подршку из европских фондова. Иако је јасно да је образовање таква област у којој је унапређења уводимо због нас самих и због будућности нашег друштва, ми имамо у виду и да она имају димензију која се односи на процес придруживања Европској унији“, закључио је министар Шарчевић, додавши да је у Годишњем извештају за Србију констатован напредак у области образовања.

Од 2003. године, ЕУ је донирала преко 100 милиона евра за реформу сектора образовања. Тим новцем, реновиране су и опремљене зграде школа и факултета, изграђена су нова обданишта, пружена је подршка инклузивном и правичном образовању, уведени су педагошки асистенти који пружају додатну подршку деци којој је она потребна, спроведена је модернизација средњег стручног образовања и уведен је систем функционалног основног образовања одраслих.

Платформа за Западни Балкан о образовању и обукама покренута је 2012. године заједничком иницијативом Европске комисије и регионалних партнера. Дугорочни циљ активности је успостављање стратешког дијалога како би се регион припремио за чланство у Европској унији, укључујући и пуноправно учешће у образовним програмима Уније. Такође, у оквиру платформе говорило се о појединачним искуствима учесника и учесница и примерима добре праксе.

Током састанака, који се одржавају једном годишње, министри образовања из региона разговарају о реформама и актуелним стратегијама ЕУ у тој области, идентификују приоритете и усаглашавају се о заједничком деловању. На састанку у Београду, они су разговарали и о унапређењу признавања академских квалификација, теми за коју се очекује да ће се наћи и на самиту лидера региона у Познању почетком јула.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]