Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана министарска конференција у оквиру Платформе Западног Балкана за образовање и обуке

Објављено 05.06.2019.

Osma ministarska konferencija u okviru Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i obukeЗаједнички рад у области образовања неопходан је како би се будуће генерације припремиле за изазове који их чекају, закључено је на Осмој министарској конференцији у оквиру Платформе Западног Балкана за образовање и обуке.

Догађај на ком су учествовали министри из целог региона отворио је европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич. Данашње образовање основа је за сутрашње друштво, поручио је он.

„Реформе у образовању захтевају време како би се видели резултати. Потребно је стрпљење, упорност и политичка воља. Потребни су нам ови квалитети више него икад, пошто би образовање требало да буде део решења за велике изазове у нашим економијама и друштвима“, рекао је европски комесар и додао да ниједна земља не може изазове да реши сама. Европска унија верује да је уједињена Европа јача и способнија да се избори са њима, а да сарадња мора ићи даље од економских основа. Постоји воља да се повећају издвајања за Еразмус+, што ће отворити нове могућности и за Западни Балкан, појаснио је европски комесар. Он је додао и да је веома важно што је тема састанка у Београду предшколско образовање.

„Квалитетно предшколско образовање и нега постављају темеље за развој деце и њихов каснији успех у животу. Тиме што почињу рано, омогућавамо нашим најмлађима да развију боље способности комуникације, више креативности, и дајемо им времена да постану самоуверени. То је пресудно како бисмо могли да се поуздамо у младе људе да се изборе са изазовима у будућности“, закључио је комесар Наврачич.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић пожелео је добродошлицу свим учесницима и похвалио досадашњи заједнички рад. Регионална сарадња у овој области корак је и ка унапређењу наших међусобних односа, напоменуо је министар.

„Наставићемо да радимо системски. Управо интензивно радимо на стратегији за систем образовања до 2030. године, такође уз подршку из европских фондова. Иако је јасно да је образовање таква област у којој је унапређења уводимо због нас самих и због будућности нашег друштва, ми имамо у виду и да она имају димензију која се односи на процес придруживања Европској унији“, закључио је министар Шарчевић, додавши да је у Годишњем извештају за Србију констатован напредак у области образовања.

Од 2003. године, ЕУ је донирала преко 100 милиона евра за реформу сектора образовања. Тим новцем, реновиране су и опремљене зграде школа и факултета, изграђена су нова обданишта, пружена је подршка инклузивном и правичном образовању, уведени су педагошки асистенти који пружају додатну подршку деци којој је она потребна, спроведена је модернизација средњег стручног образовања и уведен је систем функционалног основног образовања одраслих.

Платформа за Западни Балкан о образовању и обукама покренута је 2012. године заједничком иницијативом Европске комисије и регионалних партнера. Дугорочни циљ активности је успостављање стратешког дијалога како би се регион припремио за чланство у Европској унији, укључујући и пуноправно учешће у образовним програмима Уније. Такође, у оквиру платформе говорило се о појединачним искуствима учесника и учесница и примерима добре праксе.

Током састанака, који се одржавају једном годишње, министри образовања из региона разговарају о реформама и актуелним стратегијама ЕУ у тој области, идентификују приоритете и усаглашавају се о заједничком деловању. На састанку у Београду, они су разговарали и о унапређењу признавања академских квалификација, теми за коју се очекује да ће се наћи и на самиту лидера региона у Познању почетком јула.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
Пон, авг 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
Пет, авг 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]