Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана министарска конференција у оквиру Платформе Западног Балкана за образовање и обуке

Објављено 05.06.2019.

Osma ministarska konferencija u okviru Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i obukeЗаједнички рад у области образовања неопходан је како би се будуће генерације припремиле за изазове који их чекају, закључено је на Осмој министарској конференцији у оквиру Платформе Западног Балкана за образовање и обуке.

Догађај на ком су учествовали министри из целог региона отворио је европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич. Данашње образовање основа је за сутрашње друштво, поручио је он.

„Реформе у образовању захтевају време како би се видели резултати. Потребно је стрпљење, упорност и политичка воља. Потребни су нам ови квалитети више него икад, пошто би образовање требало да буде део решења за велике изазове у нашим економијама и друштвима“, рекао је европски комесар и додао да ниједна земља не може изазове да реши сама. Европска унија верује да је уједињена Европа јача и способнија да се избори са њима, а да сарадња мора ићи даље од економских основа. Постоји воља да се повећају издвајања за Еразмус+, што ће отворити нове могућности и за Западни Балкан, појаснио је европски комесар. Он је додао и да је веома важно што је тема састанка у Београду предшколско образовање.

„Квалитетно предшколско образовање и нега постављају темеље за развој деце и њихов каснији успех у животу. Тиме што почињу рано, омогућавамо нашим најмлађима да развију боље способности комуникације, више креативности, и дајемо им времена да постану самоуверени. То је пресудно како бисмо могли да се поуздамо у младе људе да се изборе са изазовима у будућности“, закључио је комесар Наврачич.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић пожелео је добродошлицу свим учесницима и похвалио досадашњи заједнички рад. Регионална сарадња у овој области корак је и ка унапређењу наших међусобних односа, напоменуо је министар.

„Наставићемо да радимо системски. Управо интензивно радимо на стратегији за систем образовања до 2030. године, такође уз подршку из европских фондова. Иако је јасно да је образовање таква област у којој је унапређења уводимо због нас самих и због будућности нашег друштва, ми имамо у виду и да она имају димензију која се односи на процес придруживања Европској унији“, закључио је министар Шарчевић, додавши да је у Годишњем извештају за Србију констатован напредак у области образовања.

Од 2003. године, ЕУ је донирала преко 100 милиона евра за реформу сектора образовања. Тим новцем, реновиране су и опремљене зграде школа и факултета, изграђена су нова обданишта, пружена је подршка инклузивном и правичном образовању, уведени су педагошки асистенти који пружају додатну подршку деци којој је она потребна, спроведена је модернизација средњег стручног образовања и уведен је систем функционалног основног образовања одраслих.

Платформа за Западни Балкан о образовању и обукама покренута је 2012. године заједничком иницијативом Европске комисије и регионалних партнера. Дугорочни циљ активности је успостављање стратешког дијалога како би се регион припремио за чланство у Европској унији, укључујући и пуноправно учешће у образовним програмима Уније. Такође, у оквиру платформе говорило се о појединачним искуствима учесника и учесница и примерима добре праксе.

Током састанака, који се одржавају једном годишње, министри образовања из региона разговарају о реформама и актуелним стратегијама ЕУ у тој области, идентификују приоритете и усаглашавају се о заједничком деловању. На састанку у Београду, они су разговарали и о унапређењу признавања академских квалификација, теми за коју се очекује да ће се наћи и на самиту лидера региона у Познању почетком јула.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog
Centar za otkrivanje ranog postularnog statusa, Knjaževac
EU pomoć za osnivanje Centra za rano otkrivanje deformiteta kičme kod dece Za rast i razvoj dece od velike je važnosti [...]
Пон, окт 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch Speak (Pričaj) je socijalno preduzeće koje pridošlicama i imigrantima pomaže da uspostave [...]
Пет, окт 11, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: DG NEAR
Foto: DG NEAR U maju 2018. povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, po prvi put u istoriji srpske policije na rad u [...]
Сре, окт 09, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]