Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана национална конференција програма за промоцију запошљавања младих „Дијалог за младе“

Објављено 21.11.2019.

Национална конференција програма за промоцију запошљавања младих „Дијалог за младе“Национална конференција програма за промоцију запошљавања младих „Дијалог за младе“ одржана је 18. новембра у Београду. Конференција је организована поводом завршетка прве фазе пројекта „Знањем до посла“, који су уз подршку Владе Швајцарске реализовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и NIRAS-IP Consult, и у сарадњи са пројектом „Подстицање запошљавања младих“, који реализује Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ).

Бојана Станић, државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, казала је на отварању конференције да се на пољу запошљавања младих бележе позитивни резултати, али да је посебну пажњу потребно посветити категоријама теже запошљивих лица, женама, лицима која имају преко педесет година, лицима нижег образовања и квалификација, онима који дуго траже запослење. „Младима је потребно око две године да након завршетка формалног образовања нађу посао. У току је израда Националног акционог плана запошљавања за 2020. годину који је посебно усмерен ка младима, а циљ је да се овај транзициони период значајно смањи. Људски капитал нам је веома битан и трудићемо се да у што већој мери зауставимо одлазак људи из земље“, истакла је Станић.

Да је питање запошљавања дефинисано као кључно питање за младе у Србији, као и да представља један од приоритета Владе Републике Србије, истакао је Дарко Станић, државни секретар Министарства омладине и спорта. „Кључ решења је у мултисекторској сарадњи, односно координацији свих органа власти, цивилног и пословног сектора“, казао је Станић и додао да Министарство омладине и спорта посебну пажњу посвећује стварању услова и механизама који омогућавају запошљавање и самозапошљавање младих.

Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге указао је на значај дијалога националних и међународних институција у циљу смањења наезапослености младих и објаснио да су у јаким економијама, попут Швајцарске, стопе незапослености младих приближне општим стопама. „У Србији је, упскос позитивним помацима, незапосленост младих двострука у односу на општу незапосленост“, казао је Ге. „Швајцарска је подржала пројекат ‘Знањем до посла’ са 7 милиона евра, а од 2020. године ћемо определити додатних 7 милиона за ову област. Током овог програма, 60% младих који су добили посао успели су и да задрже своје радно место после годину дана, уговоре о раду је добило 24% младих из осетљивих група, а 128 малих или средњих предузећа је имало прилику да сарађује са младима“, казао је Ге. Швајцарски амбасадор је закључио да су у погледу повећања запошљавања младих важне како политике и стратегије на националном нивоу, тако и локална искуства која треба да допринесу бољем формулисању стратешких оквира, као и да ће се „Знањем до посла“ убудуће фокусирати на локални развој и јачање привредног сектора.

„Постоји одређени број младих људи који напуштају Србију и одлазе у Немачку у потрази за послом, где стичу значајно искуство и знање, али смо свесни да су Србији истовремено потребни вискококвалификовани млади људи. Зато улажемо велике напоре да створимо перспективу за младе у Србији, како би се они вратили“, казао је Томас Шиб, амбасадор СР Немачке у Србији. „То управо радимо кроз пројекат ‘Подстицање запошљавања младих’ који спроводи GIZ, а циљ је да допринесемо повећању запошљивости младих, као и да се они подстакну да започну сопствени посао у Србији. Такође, трудимо се да охрабримо немачка предузећа да овде инвестирају и креирају повољну климу за запошљавање“, казао је Шиб.

Катрин Оксенбајн, регионална саветница за економију Швајцарске агенције за развој и сарадњу, објаснила је да је „Знањем до посла“ мултидисциплинарни инструмент који обухвала економску и друштвену сферу живота и политика, са фокусом на пракси, обукама младих, као и на регионалним искуствима. „Побољшање у овој области зависи од развоја јавно-приватних партнерстава, дугорочних решења, адекватног мерења тржишта рада“, истакла је Оксенбајн.

Национална конференција програма за промоцију запошљавања младих „Дијалог за младе“Драгана Јовановић Аријас, менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, казала је да се бележе позитивни трендови у области запошљавања младих, те да је стопа незапослености младих у 2018. години смањена на 24,5%, али да то није само резултат повећаног запошљавања, већ и негативног демографског тренда. „Постоји велики родни дисбаланс када је у питању запошљавање младих, а разлика износи 11,4 п.п у односу на стопе запослености младих мушкараца. Поред жена, рањиве групе младих које теже долазе до посла су особе са инвалидитетом, рањиве групе националних мањима, догорочно незапослени и лица која нису ни у образовном ни у процесу запошљавања“, казала је Јовановић Аријас и додала да Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије настоји да пружи подршку у унапређењу регулативе, као и путем подстицања развоја иновативних модела за повећање запошљавања и запошљивости младих, попут различитих обука, менторстава, предузетничких подухвата и др. „Међу 400 младих који су учестовали у овим иницијативама током пројекта ‘Знањем до посла’, половина је дошла до посла“, истакла је Јовановић Аријас и закључила да баланс економске реформе и владавине права представља кључ за напредак у овој области.

Кристоф Бауман, директор програма „Знањем до посла“, представио је кључне резултате прве фазе програма, истакавши важност учења кроз рад у компанијама, али и ширег процеса инклузије младих, будући да је велики број оних који су учествовали у пројекту први пут имао прилику да ради у некој компанији. „Кроз четворогодишњи циклус постаје јасно да наш метод обуке на радном месту одговара и незапосленим младим људима и послодавцима. У оквиру пројекта, обуке на радном месту које младима пружају вештине и знања које их брже воде до посла и економске независности је завршило 1058 младих, у сарадњи са 128 компанија. Више од 60% младих је одмах након завршене обуке дошло до запослења. Чак 350 младих из категорије теже запошљивих је добило неку врсту професионалне подршке, готово 100 укључено у обуке на радном месту”, казао је Бауман.

Вали Корбанезе, експерткиња Међународне организације рада, представила је налазе истраживања у овој области који су спроведени на простору Балкана и указала да је спречен даљи раст незапослености младих у готово свим земљама у региону, али да је стање и даље незадовољавајуће, као и да је укупан број радних места повећан, али да је њихов квалитет упитан. Такође, она је истакла да је важно питање зашто су млади често неактивни у тражењу посла, те да је целокупна ситуација у већини земаља сложена због бројних фактора. „Међутим, подстицање запошљавања младих постаје приоритет у националним политикама држава региона, али је ипак потребно значајно време како би се достигли жељени резултати“, објаснила је Корбанезе.

Национална конференција програма за промоцију запошљавања младих „Дијалог за младе“На конференцији „Дијалог за младе“ су у оквиру мини сајма добрих пракси представљене партнерске организације са локалног нивоа, а учесници/е су имали прилику да се упознају са резултатима, успешним примерима и приступима пројеката „Знањем до посла“ и „Подстицање запошљавања младих“. Своје услуге су као део пројекта „Знањем до посла“ представиле брокерске организације из пет градова и општина у којима се пројекат имплементира: (КРУШЕВАЦ) Омладински Савет Крушевца, (КРАГУЈЕВАЦ) Business Innovation Programs и Развојни бизнис центар, (ПИРОТ) Job Info Center, ЗИП Центар и Удружење грађана Освежење, (НОВИ ПАЗАР) Омладински кластер Нови Пазар, Канцеларија за младе и удружење Психолога, (КЊАЖЕВАЦ) Timok Club. Представљени су и најуспешнији иновативни модели који су развијени током трајања прве фазе пројекта „Знањем до посла“: „Радна пракса за младе са инвалидитетом“ (Форум младих са инвалидитетом), „Међусекторска акција за младе у туризму“ (Удружење Ужички центар за људска права и демократију), „My Career from Zero to Hero“ (Центар за омладински рад), „Пузла која недостаје“ – Подршка Успешној Запошљивости Локалном Акцијом (Сомборски едукативни центар), „Практична академија” (Удружење за локални развој Каменица), „Мултисекторски модел за предузетничко запошљавање младих ‘Активатор’“ (Европски покрет у Србији – Лесковац). Такође, на мини сајму су представљене и организације које је подржао GIZ кроз пројекат „Подстицање запошљавања младих“: Инвентива, Коњички клуб Аранђеловац, Разливалиште и Наша кућа.

На панел дискусијама учествовали су послодавци/ке, представници/е локалних самоуправа и млади, који су представили успехе у повећању запошљивости, запошљавању и оснаживању младих у локалним заједницама, а указали су и на изазове са којима се суочавају у својим срединама.

Програм „Знањем до посла“ (Е2Е) реализује се уз подршку Владе Швајцарске, а имплементирају га Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и NIRAS-IP Consult. Циљ програма Е2Е је побољшање изгледа младих на тржишту рада у Србији кроз унапређење политика и пракси у области запошљавања младих, релевантног законског оквира и развој вештина и знања које послодавци траже.

Пројекат „Подстицање запошљавања младих“ (YEP) спроводи се у оквиру Немачко-српске развојне сарадње. Пројекат спроводи Немачка организација за међународну сарадњу GIZ у сарадњи са Министарством омладине и спорта, као водећим партнером, а уз подршку Министарства привреде, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Циљ пројекта је да пружи подршку младима старости од 15 до 35 година да унапреде свој положај на тржишту рада и брже дођу до посла.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије је у оквиру Е2Е приредио и објавио публикацију „Друштвене иновације – људи у центру јавних политика“.

Остале публикације настале у оквиру пројекта „Знањем до посла“ доступне су овде.

Погледајте видео снимак забележен на мини сајму добрих пракси и током отварања конференције „Дијалог за младе“:

Снимак панел дискусија можете погледати овде:

Фотографије са догађаја:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]