Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан Национални инфо дан о Трећем програму ЕУ у области здравства 2014-2020

Објављено 18.03.2016.

Nacionalni info dan o evropskom zdravstvenom programu 2014–2020У среду, 16. марта 2016. године, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије у сарадњи са Министарством здравља Републике Србије организовао је скуп под називом: Национални инфо дан о Трећем програму ЕУ у области здравства 2014–2020.

Циљ скупа било је представљање Трећег програма Европске уније у области здравства 2014-2020 и учешће Србије у великим истраживачким пројектима у здравственим областима са фокусом на промовисање здравог начина живота, заштите од прекограничних здравствених претњи и подршка одрживим здравственим системима. Идеја овог програма јесте да повећа приступ информацијама у области здравства изван националних граница и да развије заједничка решења за унапређење квалитета здравствене заштите и безбедности пацијената.

***

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар изјавио је 16. марта да је наша земља уласком у трећи европски здравствени програм отворила могућност да конкурише за средства Европске уније и на тај начин прошири и унапреди здравствени систем.

Лончар је, на конференцији „Национални инфо дан о европском здравственом програму 2014–2020“, објаснио да тај програм има за циљ да развије заједничке алате и механизме на нивоу ЕУ за решавање мањка људских и финансијских ресурса и олакша увођење иновација у област здравства.

Министарство здравља је препознало предности овог програма, пре свега у циљу побољшања здравственог система у оквиру плана развоја здравствене заштите Републике Србије, напоменуо је он.

Министар је прецизирао да програм, чији је укупан буџет 446 милиона евра, траје до 31. децембра 2020. године.

Лончар је додао да ће Србија спровођењем програма добити даљу неопходну подршку за здравствени сектор у процесу европских интеграција, као и усаглашавање са европским стандардима и јавно-здравственим областима.

Такође, он је нагласио да ће се нашој земљи први пут указати прилика да учествује у великим истраживачким пројектима у здравственим областима.

Према његовим речима, идеја овог програма јесте да повећа приступ информацијама у области здравства изван националних граница и да развије заједничка решења за унапређење квалитета здравствене заштите и безбедности пацијената.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт оценио је да овај програм представља главни инструмент Уније за имплементацију здравствене стратегије.

Девенпорт је нагласио да ће учешће у овом програму Србији сигурно отворити широк спектар нових могућности за здравствени сектор.

Вршилац дужности директора Извршне агенције Европске комисије за потрошаче, здравство, пољопривреду и храну Жак Ремакл честитао је Србији на уласку у поменути програм, истичући да је здравље веома важно јер може да допринесе економском развоју државе.

Говорећи о приоритетима овог програма, Ремакл је подвукао да су кључни циљеви промовисање здравог начина живота, заштите од прекограничних здравствених претњи и подршка одрживим здравственим системима.

Извор: www.srbija.gov.rs

***

Агенду скупа и презентације можете преузети у наставку:

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]