Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан 42. Београдски Ignite „Укључи се бр. 7“

Објављено 18.12.2019.

42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"

У београдском Impact Hub-у 11. децембра 2019. године одржан је 42. Београдски Ignite под називом „Укључи се бр. 7”, који је био посвећен социјалном укључивању различитих осетљивих група у нашем друштву. Догађај су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“, уз подршку Швајцарске Конфедерације.

Dragana Jovanović Arijas - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"Овогодишњи Београдски Ignite о социјалном укључивању организован је у знаку десетогодишњице рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, чији су чланови и чланице отворили вече посвећено социјалном укључивању, истакавши значај свих појединаца и појединки и њиховог гласа у процесу изградње инклузивнијег и праведнијег друштва. Тим је овом приликом позвао све партнере да и убудуће сарадњом и тимским деловањем заједно стварају могућности за унапређење квалитета живота свих грађана и грађанки.

Више од 100 посетилаца и посетитељки 42. Београдског Ignite-a имало је прилику да чује 11 прича, праћених петоминутним презентацијама, чији се слајдови, по угледу на Ignite који се одржава широм света, смењују на 15 секунди. Презентацијама су осветљени различити аспекти, приступи, изазови, проблеми и успеси на путу социјалног укључивања из личног угла, али и из угла активиста и активисткиња који се својим деловањем залажу за изградњу инклузивног друштва. Програм су водили Лана Николић, новинарка и водитељка радија Београд 202, и Видан Данковић из Удружења грађана „Србија у покрету“.

42. Београдски Ignite обележиле су приче о свакодневици транс особе у Србији, о слици света из угла особе са аутизмом и кориснице колица, проблемима особа са HIV-ом у Србији, младих Ромкиња које се боре за бољи статус своје заједнице, друштвеним искључивањем особа које одслуже затворску казну, важности система психосоцијалне помоћи младима који су лечени од рака, или имају проблеме са менталним здрављем, економском оснаживању жена које су биле кориснице сигурних кућа и важности концепта колективног становања за старе који укључује децу и младе.

Презентери и презентерке овогодишњег Београдског Ignite-а били су:

Загорка Анђелковић и Никола Коруга

Загорка Ађелковић је активна пензионерка, координаторка и ауторка пројекта „Колективно становање старијих“. Стручњакиња је за социјалну заштиту и међугенерацијску инклузију кроз културу, образовање и рекреацију. Настоји да својим радом допринесе развоју свести о еко заједницама. Никола Коруга је докторанд и асистент на Катедри за андрагогију Филозофског факултета у Београду. Ангажован је у области промоције образовања одраслих кроз иницијативе за учење у заједници.

Nikola Koruga i Zagorka Anđelković - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"

Моника Ајвазовић

Моника Ајвазовић (24) је дипломирана социјална радница и тренутно је приправница једног одељења Центра за социјални рад. Од средње школе је активна у неколико удружења грађана. Посвећена је подршци деци у образовању у оквиру пројеката Хришћанско хуманитарног удружења „Хлеб живота”, а пружа помоћ и подршку деци ромске националности у учењу. Сматра да је образовање кључно за успех, али и да је корак за побољшање положаја Рома и Ромкиња у друштву.

Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"

Милица Шимоновић и Милкица Димитријевић

Студенткиње су психологије и једне од оснивача групе младих лечених од рака МладиЦе. Милица се са 11 година лечила од леукемије, док се Милкица са 18 лечила од остеосаркома. Њихово искуство их је мотивисало да са другим младиЦама раде на оснаживању младих лечених од рака и на социјалном укључивању након завршеног лечења. Верују да се причањем о раку и последицама које доноси могу срушити предрасуде и смањити страх.

Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"

Симонида Комазец, Андреа Рајичић и Олга Девић

Симонида, Андреа и Олга су чланице Дечјег информативно културног сервиса – Клуб DX, основаног при Центру за права детета. Оне заговарају креирање света по мери људских и права детета, а све три су активисткиње и вршњачке едукаторке.

Агата Милан Ђурић

Агата Милан Ђурић је активисткиња из Београда која је започела бављење активизмом у Аркадији, првој организацији за права лезбејки и геј мушкараца у Србији. Оснивачица је организације Гетен и LGBTIQ SOS телефона, првих интерсекционалних програма о вишеструкој дискриминацији и група подршке за транс особе, Роме и Ромкиње, LGBTIQ особе. Сарадница је различитих локалних и међународних организација. Осим што је коауторка и водитељка прве радио емисије о LGBTIQ темама, Gayming, прва је транс queer перформерка у Србији.

Agata Milan Đurić - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"

Стефан Лазаревић

Стефан Лазаревић има 23 године, пише блог за Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, активиста је за права особа са аутизмом. У текстовима и на различитим јавним наступима говори о својим искуствима, школовању, тешкоћама у комуникацији, интересовањима и жељама. Волео би да допринесе да људи боље разумеју особе са аутизмом, да буду толерантнији, као и да се смање предрасуде о људима који су другачији.

Stefan Lazarević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"

Сњежана Јолић

Сњежана Јолић је рођена у Книну. Завршила је Правни факултет у Београду. Људским правима се бави годинама, а посебно правима особа са хендикепом. Говори енглески и шведски језик. Сњежана Јолић се нада да ће јој каријера мотивационе говорнице – коју почиње – донети нова искуства и омогућити јој шири простор за заступање идеје борбе против дискриминације. Воли да кува, пише, чита, плива, плеше и све што буди добро расположење. Сњежана је такође ауторка текстова за Блог о социјалном укључивању.

Snježana Jolić - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"

Јелена Гајић

Јелена је предузетница и једна од оснивача социјалног предузећа „Руке” из Панчева са мисијом стварања услова за економску самосталност жена из осетљивих група. Она жели да допринесе смањењу насиља према женама и њиховом економском оснаживању, имајући у виду важност институционалне подршке на путу ка економској независности жена из осетљивих група.

Jelena Gajić - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"

Ђурица Станков

Ђурица се више од 10 година јавно залаже за бољи квалитет живота особа које живе или су под ризиком од HIV/AIDS-a, њихових породица и пријатеља. Један је од ретких у Србији који о свом HIV статусу не ћути, већ својим искуством позитивно делује на свест људи, смањујући стигму и дискриминацију која је значајно присутна према особама које имају HIV.

Đurica Stankov - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"

Ђорђе Васиљевић

Ђорђе је бивши осуђеник и блогер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва. Иза решетака је провео 13 година, а своју животну причу описао је у књизи „Досије Атила”. Ђорђе отворено говори о свом искуству у затвору и младима преноси поруку зашто је добро да се клоне насиља и криминала. Покреће га породица, а сматра да га од других издваја способност промене.

Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"

Прочитајте транскрипте говора учесника и учесница 42. Београдског Ignite-а:

 

Шта је Ignite?

Ignite је догађај који шири добре идеје. У преводу на српски језик ignite значи запалити, а презентери/ке добијају микрофон на тачно пет минута и задатак да „запале” публику за идеју.

Ignite је догађај брзих, кратких и динамичних презентација:

  • Презентације трају пет минута,
  • Свака презентација има 20 слајдова,
  • Слајдови се аутоматски смењују на 15 секунди,
  • Презентер/ка нема контролу над мењањем слајдова.

Ignite је први пут одржан у Сијетлу 2006. године. Данас се презентовање добрих идеја и пракси из различитих сфера живота практикује у више од 100 градова широм света.

Први Београдски Ignite одржан је у октобру 2009. године, а догађај на коме људи размењују идеје, упознају се и почињу планирање нових акција већ годинама организују Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“.

Више информација потражите на Фејсбук страници www.facebook.com/BelgradeIgnite.

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
Пет, мар 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
Чет, мар 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
Уто, мар 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]