Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Од заштитне радионице до успешног пословања

Објављено 15.07.2011.

На одељењу дораде радници - особе са инвалидитетом ручно лепе канцеларијске регистраторе

На одељењу дораде радници – особе са инвалидитетом ручно лепе канцеларијске регистраторе

Представници „Лола предузетништва”, једна од три компаније која је захваљујући креирању успешног пројекта „Бизнис у служби заједнице” БЦИФ-а којим планирају започињање производње смрзнутог теста, тестенина, кекса и колача добила прилику да у Лондону на Сајму социјалног предузетништва, крајем марта, виде како је ова област регулисана у Великој Британији.

У Србији око 650.000 људи живи испод или на граници сиромаштва, а готово 600.000 нема посао, што је за 140.000 више него на почетку економске кризе пре две године, последњи су статистички подаци. Зато свако ново радно место, нарочито за особе са инвалидитетом, има велики допринос решавању проблема сиромаштва.

У „Лола предузетништву” основаном као заштитна радионица 1997. године интензивно раде на томе да упосле још 90 радника од којих би 40-так биле особе са инвалидитетом.

Како каже Жарко Милићевић, директор, када су почињали циљ је био да допринесу упошљавању особа са инвалидитетом односно, активно реше проблем технолошког вишка радника Лола Корпорације.

Током свих година производе канцеларијски материјала од папира и амбалажу за прехрамбену индустрију. Сва имовина којом располажу обезбеђена је из сопствених средстава. У оквиру обуке коју је организовао БЦИФ „Бизнис у служби заједнице” – Лола предузетништво је представило план да започну са производњом смрзнутог теста, тестенина, кекса и колача. Са још два пројекта, који су препознати као најбољи, добили су прилику да оду у Лондон на Сајам социјалног предузетништва, крајем марта и, виде како је ова област регулисана у Великој Британији. Тренутно имају 92 радника, а 58 особе са инвалидитетом.

Директор Милићевић каже да су до сада обезбедили објекат, опрему. Недостају средства за електор инсталације и под који ће бити по ХАЦЦП-у систему . За то смо добили обећање Града Београда да ће нам бесповратно дати девет милиона динара, додаје директор.

Марија Ивковић је завршила смер хортикултуре у Средњој занатској школи „Петар Лековић” али тренутно ради као књиговезац. Ипак, биће јој омогућено да бира и можда почне рад у струци: на озелењавању и одржавању дворишта компаније

Марија Ивковић је завршила смер хортикултуре у Средњој занатској школи „Петар Лековић” али тренутно ради као књиговезац. Ипак, биће јој омогућено да бира и можда почне рад у струци: на озелењавању и одржавању дворишта компаније

– Социјалним предузетништвом могу да се баве они који су професионалци, они што не заборављају шта је људскост, саосећање, истиче он. Плате су у распону од 20.000 до 60.000 динара. Међу радницима са инвалидитетом су и даме и мушкарци, најмлађи има  20-так година, а има и оних који су пред пензијом.

Већ у јуну, ако се ово оствари, почеће производња, односно до краја године ће остварити циљ да имају 150 запослених од којих би 90-так биле особе са инвалидитетом.

Марија Ивковић овде ради тек месец и по дана и каже да је јако задовољна. Са колегама ради завршну обраду канцеларијских регистратора.

– Завршила сам Средњу занатску школу Петар Лековић, за хортикултуру али ово ми није тешко – објашњава док размазује лепак. Драго ми је што имам плату, искрена је 23-годишња девојка којој не смета што до Железника путује са другог краја града јер живи на општини Палилула.

Њој и осталим колегама помаже Весна Станишић, контролор квалитета. Драгана Арсеновић, руководилац Људских ресурса додаје да су без обзира на врсту хендикепа сви радници јако вредни .

– Обезбеђен им је оброк, маркица и интересантно је да нас готово сваког дана зову многи родитељи да питају има ли посла јер су чули да планирамо нова радна места.

Лола предузетништво

Адреса : Југословенска 2 ; 11.125 Београд – Железник

Телефон: + 381 11 2580- 555

www.lolapreduzetnistvo.co.rs

mail: office@lolapreduzetnistvo.co.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Today
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Earlier
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
Сре, јул 29, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Mirela stanuje na Gazeli. U kućici broj 67. Napravljenoj od kartona, bačenog pleha i šperploča. To je njena adresa. Ima [...]
Пон, јул 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]