Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Оснажујемо младе Роме и Ромкиње да постану конкурентнији на тржишту рада и активни тражиоци посла

Објављено 21.11.2018.

Фатима КамберовићТранскрипт говора Фатиме Камберовић на 41. Београдском Ignite-у Укључи се бр. 6” (7. новембар 2018. године, Impact Hub, Београд)

Представништво Фонда за образовање Рома спроводи пројекат под називом „Унапређивање могућности за интеграцију и образовање Рома у Србији, поспешивање запошљивости младих Рома и реинтеграцију повратника“. Пројекат спроводимо уз подршку Немачке развојне банке, а он се састоји из три различите компоненте: једна од њих се бави образовањем, друга се односи на запошљавање, а трећа се тиче реинтеграције повратника.

Основни циљ пројекта јесте активно укључивање Рома и Ромкиња у све друштвене токове. Међутим, да бисмо могли да говоримо о неком унапређењу положаја Рома, укључивање мора бити квалитетно.

Када је реч о побољшању положаја Рома/киња, треба истаћи да је у области образовања остварен значајан помак. Нажалост, то не можемо рећи када говоримо о запошљавању.

Запошљавање представља сложен и дуготрајан процес. Неопходно је мотивисати послодавце да сарађују, али истовремено треба мотивисати и ромску заједницу да активније тражи посао. Оно што је добро у овом пројекту јесте чињеница да се доста пажње посвећује појединцу, тј. кандидати имају могућност да унапреде своје вештине и да путем похађања различитих стручних обука и курсева страних језика, кроз доквалификацију, преквалификацију или стажирање код различитих послодаваца из јавног и приватног сектора, унапреде своја знања и вештине и постану конкурентнији на тржишту рада. Поред тога, ради се и на самопоуздању наших корисника, тако да они током времена заиста постају активни тражиоци посла.

Припадници ромске националне мањине који су наши корисници веома се разликују по нивоу и структури стеченог образовања. Јављају нам се Роми студенти, Роми и Ромкиње који су завршили факултете, они са завршеном средњом школом, али има и оних Рома и Ромкиња који нису довољно квалификовани на тржишту рада. Оно што је заједничка карактеристика за све наше кориснике јесте да долазе из јако сиромашних породица.

41. Београдски Ignite "Укључи се бр. 6" - Фатима КамберовићНа пример, породица једног стажисте у Нишу бави се сакупљањем секундарних сировина. Младић се укључио у наш пројекат зато што је присуствовао нашем инфо-састанку, па је желео да покуша и види да ли је стажирање у једној приватној компанији прилика за њега. Укључио се, мада је био скептичан, а све му је то деловало можда мало страно, јер је први пут морао да почне да ради, први пут је био део једног већег система. Али, тај наш кандидат се заиста јако добро снашао и након тромесечног стажирања ће добити запослење, тј. фирма га је препознала као квалитетног радника и понудиће му уговор о раду.

Представништво Фонда за образовање Рома је веома мотивисано, жели да у свој пројекат укључи што већи број младих Рома и Ромкиња и препознаје потребу ангажовања младих припадника/ца ромске националне мањине у различитим секторима. Ми представљамо спону између послодавца и ромске заједнице. Верујемо да ћемо у наредном периоду имати још више стажиста и кандидата који ће похађати различите стручне обуке и надамо се да ћемо омогућити запослење већем броју младих Рома и Ромкиња у Србији.

***

41. Београдски Ignite - презентери41. Београдски Ignite под називом “Укључи се бр. 6”, посвећен социјалном укључивању, одржан је у среду, 7. новембра 2018. године, у београдском Impact Hub-у. Организатори догађаја – Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана “Србија у покрету”, уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC) – на тај начин су, већ шесту годину заредом, традиционално обележили Међународни дан борбе против сиромаштва и мотивисали учеснике/це и посетиоце да се боре за инклузивно друштво.

Посетиоци и посетитељке Београдског Ignite-a су имали прилику да чују личне приче презентера и презентерки о томе како својим свакодневним залагањем граде друштво једнакости за све, и добију одговоре на питања: шта подразумева активно старење и које су добробити ИТ описмењавања старијих особа; како функционише интерактивна аудио-игра посвећена проблемима слепих и слабовидих особа; са којим тешкоћама се у свакодневном животу сусрећу транс особе у Србији; како је органска пољопривреда допринела запошљавању жена у Бабушници; на који начин се организује квалитетна високошколска стручна пракса; како побољшати запошљивост младих Рома и Ромкиња; на који иновативан начин се могу ублажити тешки животни услови којима су изложени бескућници.

Фатима Камберовић долази из Сурдулице, а по образовању је дипломирана менаџерка. Чланица је Фонда за образовање Рома, а своју причу посветила је пројекту “Унапређивање интеграције и образовања Рома у Србији, поспешивање запошљивости младих Рома и реинтеграција повратника”. Ова тема јој је веома важна јер су у њеном средишту инклузија Рома и Ромкиња, њихово запошљавање и јачање компетенција на тржишту рада. Управо зато жели да њену причу пре свега чују млади припадници/е ромске националне мањине. Инклузија Рома и Ромкиња је њен највећи досадашњи изазов, али у раду са младим људима, њиховој упорности и жељи да напредују проналази покретачку снагу.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Today
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Earlier
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]