Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Основана Национална коалиција за окончање дечјих бракова

Објављено 22.02.2019.

Osnovana Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakovaКоординационо тело за родну равноправност, којем председава потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић, саопштило је да је 21. фебруара одржан оснивачки састанак Националне коалиције за окончање дечјих бракова.

Координационо тело и Канцеларија UNICEF-а у Србији покренули су заједно иницијативу за оснивање поменуте коалиције, чији циљ је да се кроз усмерену и координисану акцију релевантних актера допринесе окончању дечјих бракова у Србији, нарочито у ромској популацији.

Директорка UNICEF-а у Србији Ређина де Доминићис истакла је да рани и дечји бракови представљају озбиљну повреду права девојчица, које су више угрожене овом појавом.

Ово је важан дан за све нас, посебно јер обележавамо 30 година од усвајања Конвенције за права детета. Прича сваке девојчице коју сам срела а да је рано ступила у брак је пуна бола и жаљења, нагласила је Де Доминићис.

Помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Јованка Атанацковић поручила је да удаја пре 18. године представља озбиљно кршење људских права и утиче на право девојчица на здравље, образовање и живот без насиља.

Она је истакла да, иако су дечји бракови ретки у општој популацији, веома су честа појава у ромској популацији, а разлози за то су вишеструки – од друштвених и културних образаца, преко сиромаштва, до непостојања координисаног одговора на овај проблем.

Због тога и оснивамо Националну коалицију, да сви заједно, удружени, допринесемо креирању модела интервенција, оснаживању младих Ромкиња да се образују, јачању локалних ромских заједница, али и бољој координацији на свим нивоима како бисмо дечје бракове искоренили, рекла је Атанацковић.

Помоћница министарке је објаснила да је ово посао на дуже стазе јер је проблем дечјих бракова веома комплексан и захтева ангажовање свих релевантиних актера – од државних институција, преко невладиног сектора, међународних организација, до медија.

Општи циљ Коалиције је да се кроз усмерену и координисану акцију релевантних актера допринесе окончању дечјих бракова у Србији, нарочито у ромској популацији.

Намера је да се то постигне кроз заговарање отклањања институционалних и друштвених препрека за спровођење релевантних законодавних и стратешких оквира, као и промоцију примера добре праксе који се реализују у партнерству локалних заједница, невладиног, владиног и приватног сектора и медија.

Коалиција представља заједницу појединаца, институција и организација који ће заједно радити на јачању опција безбедног избора за девојчице ромске националности и ту је да осигура да се жене и мушкарци, дечаци и девојчице ромске националности, оснаже да мењају постојећу праксу дечјих бракова.

Између осталих, Коалицију чине представници Координационог тела за родну равноправност, UNICEF-а, Канцеларије за људска и мањинска права, Нишавског, Јабланичког и Јужнобанатског управног округа, скупштинских одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, као и права деце.

Део ове коалиције су и представници Заштитника грађана, Повереника за родну равноправност, Града Београда, удружења цивилног друштва Бибија, Тернипе, Праксис, Индиго, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Канцеларије за инклузију Рома, Удружења Рома Нови Бечеј, Републичког завода за социјалну заштиту и УН агенција.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]