Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Основана Национална коалиција за окончање дечјих бракова

Објављено 22.02.2019.

Osnovana Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakovaКоординационо тело за родну равноправност, којем председава потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић, саопштило је да је 21. фебруара одржан оснивачки састанак Националне коалиције за окончање дечјих бракова.

Координационо тело и Канцеларија UNICEF-а у Србији покренули су заједно иницијативу за оснивање поменуте коалиције, чији циљ је да се кроз усмерену и координисану акцију релевантних актера допринесе окончању дечјих бракова у Србији, нарочито у ромској популацији.

Директорка UNICEF-а у Србији Ређина де Доминићис истакла је да рани и дечји бракови представљају озбиљну повреду права девојчица, које су више угрожене овом појавом.

Ово је важан дан за све нас, посебно јер обележавамо 30 година од усвајања Конвенције за права детета. Прича сваке девојчице коју сам срела а да је рано ступила у брак је пуна бола и жаљења, нагласила је Де Доминићис.

Помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Јованка Атанацковић поручила је да удаја пре 18. године представља озбиљно кршење људских права и утиче на право девојчица на здравље, образовање и живот без насиља.

Она је истакла да, иако су дечји бракови ретки у општој популацији, веома су честа појава у ромској популацији, а разлози за то су вишеструки – од друштвених и културних образаца, преко сиромаштва, до непостојања координисаног одговора на овај проблем.

Због тога и оснивамо Националну коалицију, да сви заједно, удружени, допринесемо креирању модела интервенција, оснаживању младих Ромкиња да се образују, јачању локалних ромских заједница, али и бољој координацији на свим нивоима како бисмо дечје бракове искоренили, рекла је Атанацковић.

Помоћница министарке је објаснила да је ово посао на дуже стазе јер је проблем дечјих бракова веома комплексан и захтева ангажовање свих релевантиних актера – од државних институција, преко невладиног сектора, међународних организација, до медија.

Општи циљ Коалиције је да се кроз усмерену и координисану акцију релевантних актера допринесе окончању дечјих бракова у Србији, нарочито у ромској популацији.

Намера је да се то постигне кроз заговарање отклањања институционалних и друштвених препрека за спровођење релевантних законодавних и стратешких оквира, као и промоцију примера добре праксе који се реализују у партнерству локалних заједница, невладиног, владиног и приватног сектора и медија.

Коалиција представља заједницу појединаца, институција и организација који ће заједно радити на јачању опција безбедног избора за девојчице ромске националности и ту је да осигура да се жене и мушкарци, дечаци и девојчице ромске националности, оснаже да мењају постојећу праксу дечјих бракова.

Између осталих, Коалицију чине представници Координационог тела за родну равноправност, UNICEF-а, Канцеларије за људска и мањинска права, Нишавског, Јабланичког и Јужнобанатског управног округа, скупштинских одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, као и права деце.

Део ове коалиције су и представници Заштитника грађана, Повереника за родну равноправност, Града Београда, удружења цивилног друштва Бибија, Тернипе, Праксис, Индиго, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Канцеларије за инклузију Рома, Удружења Рома Нови Бечеј, Републичког завода за социјалну заштиту и УН агенција.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog
Centar za otkrivanje ranog postularnog statusa, Knjaževac
EU pomoć za osnivanje Centra za rano otkrivanje deformiteta kičme kod dece Za rast i razvoj dece od velike je važnosti [...]
Пон, окт 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch Speak (Pričaj) je socijalno preduzeće koje pridošlicama i imigrantima pomaže da uspostave [...]
Пет, окт 11, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: DG NEAR
Foto: DG NEAR U maju 2018. povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, po prvi put u istoriji srpske policije na rad u [...]
Сре, окт 09, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]