Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Отворена изложба Етно мреже „100 жена – 100 минијатура” на Коларцу

Објављено 25.06.2020.

Otvaranje izložbe "100 žena - 100 minijatura"Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић је 18. јуна на Коларцу присуствовала отварању изложбе Етно-мреже „100 жена – 100 минијатура”, на којој су уручене награде најбољим ауторкама.

„Хвала свима који сте препознали значај ове иницијативе. Важно је да покажемо свету шта јесмо, шта смо били и шта можемо да будемо. Сваки државник који је посетио Србију добио је радове ових жена, од САД до Кине, од Русије до Индије,  Азије и Африке. Кроз иницијативу ‘Упослимо 1.000 жена у сеоским подручјим’ до сада смо запослили 742 жене. Можемо боље од тога и зато позивам и све остале друштвено одговорне компаније да се укључе и да помогнемо женама са села”, рекла је она.

Потпредседница Михајловић указала је на тежак положај сеоских жена, рекавши да су оне посебно дискриминисане.

„Свака друга жена на селу није запослена, 60 одсто њих нема право на пензију, лети проводе од 15 до 18 сати радећи, и то без плате, за смештај и храну. Хајде да ову статистику мењамо, да им помогнемо да се додатно едукују, да набаве опрему и наставе да израђују ове дивне рукотворине”, додала је Михајловићева.

Владимир Маринковић, потпредседник Народне скупштине, рекао је да Етно-мрежа и женско предузетништво из године у годину имају све већу подршку, посебно када је реч о Координационом телу за родну равноправност.

„Радићемо на оснаживању законодавног оквира како бисте ви могле да радите, да ваш рад буде промовисан и плаћен, а наша културна баштина буде сачувана. То је део нашег националног бића. Све што радите важно је за нашу државу, уз инфраструктуру и пројекте важно је да сачувамо културу и науку”, рекао је Маринковић.

Отварању изложбе присуствовала је и амбасадорка Канаде у Србији Кати Чаба, која је рекла да је у својој дипломатској каријери имала прилику да се упозна са културним наслеђем многих земаља.

„Србија је земља која има необично богату културну баштину и било би штета да се она не сачува. Три ћилима из Србије су уврштена на листу UNESCO, драго ми је да сам покровитељ ткачке колоније и да можемо и финансијски да подржимо активности Етно-мреже, јер израда ових рукотворина доноси и економско оснаживање жена”, рекла је Чаба.

Виолета Јовановић, председница Етно-мреже и извршна директорка NALED-а, рекла је да је реч о седмој изложби и захвалила потпредседници Владе, ресорним министарствима и корпоративним партнерима на подршци у очувању националног наслеђа Србије.

„Ова изложба на коју се пријавило 100 радова је репрезентативна смотра ручног рада Србије и огледало наших жена. Допринеће не само очувању нашег културног блага, већ и вредновању рада наших жена”, рекла је Јовановићева.

Јасна Димитријевић, управница Задужбине Илије Коларца, изјавила је да су ове жене посебне јер верују у оно што раде, имају иницијативу, креативност и вољу, али и страст према културном наслеђу.

Извор: www.rodnaravnopravnost.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
Пет, авг 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
Сре, јул 29, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]