Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка друштва престаје кад те заболе глава или зуб

Објављено 07.12.2015.

Đurica StankovТранскрипт говора Ђурице Станкова на 32. Београдском Ignite-у “Укључи се бр. 3” (29. октобар 2015., Impact Hub, Београд)

Давно, пре 12 година, ја сам једним сплетом животних околности ушао у свет порно индустрије. И некако је то – у том тренутку – за мене изгледало као могућност за нови и бољи живот, давало је наду у боље сутра, у неки бољи живот за моју породицу и мене. Међутим, сам чин порнографије са собом носи углавном ризично сексуално понашање (честе су сцене снимања без заштите, без кондома), иако се улажу сви напори да се заштитите тако што се пред снимања увек раде тестирања. Колико год људима који гледају порно-филмове то изгледало лепо, нама – који смо иза сцене – јако је тешко и напорно. И тако, осам дугих година. А онда, једног дана, при сасвим рутинској контроли ми је речено: „Keine positive, keine negative.“ Веома брзо, након додатних тестирања, добио сам тест на коме је писало „HIV позитиван“. Тада је наступио најтежи период мог живота, суочавање са проблемом, суочавање са самим собом, упирање прстом са свих страна, изгубио сам најближе пријатеље… У ствари, остали су они прави пријатељи, а они који нису били прави, сами су отишли.

Научио сам једну велику ствар, а то је да никад – чак и ако на заједничком тестирању добијемо негативан резултат – не треба имати секс без заштите, већ увек са заштитом! И дан-данас сам овде са вама, живим са HIV-ом, како се то каже, иако се мени тај израз не свиђа. Често бивам дискриминисан од стране околине, и што је најжалосније – од стране медицинских радника. Кад те заболе глава или зуб, ту престаје подршка друштва.

Đurica Stankov - 32. Beogradski IgniteЗато сам решио да са својим пријатељима, другим младим људима који живе са HIV-ом, оснујем АС Центар за оснаживање младих особа са HIV-ом. Иако се свакодневно пишу пројекти о томе како млади са HIV-ом нису укључени у друштво, како су на његовим маргинама, ми смо показали да може и другачије: одржавамо предавања, трибине, едукације, учествујемо на сајмовима у Србији и у иностранству, дружимо се са младима и преносимо им реч превенције, утичемо на њихову свест да не направе грешку коју сам ја направио и да при сваком сексуалном односу обавезно користе кондом. Наш глас се чује и код доносиоца одлука. Заиста сам поносан на људе са којима радим, јер смо сви у томе скупа: и људи који живе са HIV-ом, и људи без вируса, припадници ЛГБТ популације, припадници транссексуалне популације, и сви остали – а сви у ствари исти, јер сви имамо исте жеље и иста надања. (…)

Заиста се укључујемо у друштво, имамо подршку друштвених институција, и не само овде! Од 2014. године моју борбу и наш рад препознала је и Европска комисија и сада сам члан саветодавног тела, тј. Форума организација цивилног друштва за HIV и AIDS при Европској комисији у Бриселу. То је за мене један нови живот и нови почетак.

***

32.bg_ignite_su_fi32. Београдски Ignite “Укључи се 3”, посвећен обележавању Међународног дана борбе против сиромаштва и теми социјалног укључивања, одржан је 29. октобра 2015. године у простору Impact Hub-а (Македонска 21) у Београду, у организацији Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружења „Србија у покрету“.

Десет сјајних и инспиративних говорника је и овог пута, уз превод на знаковни језик и у простору који испуњава стандарде приступачности, у петоминутним наступима представило шта за њих значи социјално укључивање. Тако је публика могла да сазна: како у Србији изгледа живот са HIV/AIDS; да ли наше друштво прихвата особе које су промениле пол; да ли је кретање помоћу колица препрека за активан живот; како својој породици изградити дом сопственим рукама; како кроз самозапослење стићи до посла који се воли; како музика може да помогне у оснаживању младих; како свако од нас може помоћи избеглицама које пролазе кроз Србију; како инклузивним образовањем подржати професионални развој особа с аутизмом; да ли је могуће водити активан живот и након 60. године живота.

Ђурица Станков је рођен 1976. године и један је од ретких људи у Србији који се не стиде свог здравственог стања. Предрасуде, дискриминација, упирање прстом и етикетирање су свакодневни изазови са којима се суочава. Иако са HIV-ом живи већ 12 година, смелим корацима иде кроз живот и користи сваку прилику да својим искуством утиче на промену свести у друштву и да укаже на важност одговорног понашања младих људи. Пре пет година је основао АС Центар за помоћ и подршку особама које имају HIV инфекцију, са циљем да им омогући да се лакше изборе са околином и да достојанствено наставе живот. Ђурица верује да су едукација, превенција и толеранција пут ка безбедном и здравом животу свих нас.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Jedan od ključnih zadataka nastavnika posle višedecenijskog rada u osnovnoj školi je da uklope iskustvo sa novinama koje se javljaju [...]
Чет, дец 02, 2021
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
U svojim dosadašnjim tekstovima nisam pisao o svom detinjstvu i mislim da bi vam možda bilo zanimljivo da pročitate o [...]
Сре, дец 01, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Za šest meseci života na Sardiniji imala sam prilike da pričam sa ljudima iz različitih struka i uverim se kako [...]
Пон, нов 29, 2021
Source: Inkluzija blog
Valentina Lepojević
Politika me ne interesuje – kako? Ja sam apolitičan/na – šta to znači? Ove rečenice neretko čujem. Dosta sam promišljala i došla [...]
Пет, нов 26, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
U društvenim naukama već decenijama primetno je interesovanje za proučavanje generacijskih specifičnosti. Kompleksna međudelovanja ekonomskih, političkih i tehnoloških faktora oblikuje [...]
Чет, нов 25, 2021
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај жена и родна равноправност
новембар, 2021 arrow right pdf [977 KB]
Анализа дуготрајног сиромаштва у Републици Србији
новембар, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Стратегија за родну равноправност за период од 2021. до 2030. године
октобар, 2021 arrow right docx [705 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији 2021.
октобар, 2021 arrow right pdf [12 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа са инвалидитетом
октобар, 2021 arrow right pdf [194 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај Рома и Ромкиња
септембар, 2021 arrow right pdf [182 KB]
Неактивност на тржишту рада у Републици Србији
август, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Стратегија запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [6 MB]