Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Позив за обуку – Преквалификације за ИТ за особе с инвалидитетом (рок: 18.10.2019)

Објављено 04.10.2019.

IT - ilustracijaКанцеларија за информационе технологије и електронску управу у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP) и Удружењем Форум младих са инвалидитетом, позива особе са инвалидитетом са територије Града Београда да се пријаве на програм Преквалификације за ИТ.

Овај програм наставак је успешног програма Преквалификација за ИТ у оквиру кога је до сада обучено 2.000 полазника и полазница, све са циљем да као будући јуниор програмери/ке полазници обуке лакше пронађу посао у ИТ сектору. Програм је покренут на предлог Министарског савета за информационе технологије и иновационо предузетништво, којим председава председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

По први пут, програм ће циљано укључити особе са инвалидитетом.

Зашто програм преквалификације за ИТ за особе с инвалидитетом

Ситуација на српском тржишту, када је реч о потреби за ИТ стручњацима/кињама, прати тренд на светском нивоу, те ће у наредном периоду најтраженија занимања бити у области информационих технологија. Високо стручни кадар је све више тражен од стране домаћих и страних ИТ компанија, а уочава се све већи дефицит оваквих профила.

Програм Преквалификације за ИТ организује се са циљем да особама са инвалидитетом омогући обуке и стицање основног знања у ИКТ сектору, као и да им се повећа могућност рада у области која је тражена на тржишту рада.

О програму

Програм Преквалификације за ИТ има за циљ развој знања, вештина и компетенција особа са инвалидитетом за запошљавање у ИТ сектору, реализацијом програма обуке за основе веб програмирања и стицање практичног искуства кроз програм праксе.

Програм Преквалификације за ИТ ће омогућити да:

 • 15 особа са инвалидитетом похађа шестомесечну обуку за основе веб програмирања (WordPress, JavaScript) уз примену методологије која ће омогућити да полазници/е након завршене обуке стекну знање које ће их квалификовати за конкретна радна места у ИТ сектору. Менторски рад током трајања обуке, уз каријерно вођење и саветовање, даће додатну вредност програму и допринети квалитету стеченог знања;
 • учесници/е похађају обуку за „меке вештине“. Сврха активности је подстицај развоја меких вештина полазника/ца као предуслов успешне адаптације у радно окружење;
 • праксу у ИТ компанији или ИТ сектору у минималном трајању од 120 сати. Пракса ће директно побољшати запошљивост и конкурентност особа са инвалидитетом на тржишту рада, оснажити њихове капацитете за запошљавање и омогућити стицање нових вештина и радног искуства (што је често један од услова за запошљавање).

Садржај програма

Програм ће се састојати из следећих тематских целина:

 1. Основни принципи програмирања
 2. WORDPRESS. WordPress програм обуке је осмишљен тако да буде веома практичан што значи да су предавања кратка и праћена практичним радом како би се илустровале теоријске компоненте.
 3. Web програмирање – JAVASCRIPT. Курс обрађује технологије HTML5, CSS3 и JavaScript, које су основа за развој Веб и Microsoft Store апликација.
 4. Web апликације – REACT. Кроз целу обуку се нагласак ставља на практичну наставу и подстицање полазника/ца да самостално налазе решења примењујући постојеће и стечено знање. Циљ је да по завршетку обуке полазници/е стекну довољно знања да потпуно самостално пројектују и развијају своје апликације.

Након обуке, сви полазници/е ће похађати организовану праксу у трајању од минимум 120 сати, у оквиру ИТ фирме или ИТ сектора појединих компанија.

Време и место одржавања обуке

Програм ће се реализовати у трајању од 6 месеци, динамиком 3 пута недељно по 3 сата.

Место реализације: Факултет организационих наука, Универзитет у Београду.

Програм Преквалификације за ИТ, омогућила је Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, Владе Републике Србије у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP) и Форумом младих са инвалидитетом. Полазницима/ама ће бити покривени и трошкови превоза током реализације шестомесечног програма.

Ко може да се пријави

Обука је намењена особама са инвалидитетом са територије Града Београда које су мотивисане да развију знање и вештине за запошљавање у ИТ сектору, без обзира на узраст, врсту образовања или претходно радно искуство.

Од стечених знања потребно је познавање енглеског језика, као и основе познавања рада на рачунару.

Сви заинтересовани кандидати и кандидаткиње морају да имају утврђен статус особе са инвалидитетом, односно да поседују документацију издату од стране надлежног органа која доказује наведено. Под тим се подразумева један од наведених докумената:

 • Решење надлежног општинског органа управе за борачко-инвалидску заштиту
 • Решење Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање
 • Решење о категоризацији деце са инвалидитетом, издато од општинског секретаријата за друштвене делатности
 • Решење о процењеној радној способности издато од стране Националне службе за запошљавање
 • Решење о оствареном праву на туђу негу и помоћ
 • Медицинска документација која доказује статус.

Документација ће се подносити на увид приликом реализације интервјуа са кандидатима/кињама.

Програм није прилагођен особама које користе говорни софтвер.

На основу достављених пријава, биће обављени интервјуи, на основу којих ће бити одабрано 15 учесника/ца, полазника/ца програма Преквалификације за ИТ.

Како се пријавити

Сви заинтересовани учесници могу да се пријаве попуњавањем кратког пријавног формулара.

Рок за подношење пријава је 18. октобар 2019. године.

За све додатне информације можете се обратити Форуму младих са инвалидитетом путем телефона 011 32 20 632 или имејла office@fmi.rs.

Извор: itobuke.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

29.05.2020.

Јавни позив за пружање менторске и саветодавне подршке ЈЛС/ГО у припреми Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2021-2022. године (рок: 19.6.2020)

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logo

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије објављује јавни позив  за избор…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
Пет, мај 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
Сре, мај 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
Пон, мај 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Пет, мај 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Snježana Jolić - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Snježane Jolić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Imam Youtube [...]
Сре, мај 20, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]