Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Покренута такмичења „Европска зелена престоница 2022“ и „Европски зелени лист 2021“ (рок: 14.10.2019)

Објављено 05.07.2019.

European Green Capital - logoЕвропска комисија 15. маја 2019. године покренула је такмичења „Европска зелена престоница 2022 (European Green Capital 2022)“ и „Европски зелени лист 2021 (European Green Leaf 2021)“.

Европска награда за зелену престоницу (EGCA)

Награда се додељује једном годишње европском граду са преко 100.000 становника/ца који се показао као лидер у еколошкој, друштвеној и економској одрживости. Добитник награде за 2022. годину ће добити 350.000 € за започињање године као Зелена европска престоница.

Критеријуми за учешће су:

 • Награда је отворена за земље чланице ЕУ, земље кандидате за ЕУ, Исланд, Лихтенштајн, Норвешку и Швајцарску.
 • Сви градови из горенаведених земаља који имају више од 100.000 становника/ца могу се пријавити за награду. У земљама у којима не постоји град са више од 100.000 становника/ца, највећи град има право да се пријави.
 • Под „градом“ се подразумева урбано подручје, укључујући и градска подручја, с административном јединицом којом управља градско веће или други облик демократски изабраног тела.
 • Сваке године, градови се могу пријавити или за награду за Европску зелену престоницу или за награду за Европски зелени лист, али не за обе истовремено.
 • Досадашњи добитници награде Европска зелена престоница не могу да се пријаве у периоду од десет година након добијања награде.
 • Потписник/ца треба да буде градоначелник/ца или највиши градски представник/ца, овлашћен националним законом да легално представља град.

Више информација о критеријумима за учешће у такмичењу потражите на линку: ec.europa.eu

Европска награда Зелени лист (EGLA)

Конкурс је отворен за градове који имају између 20.000 и 100.000 становника/ца и подразумева да градови препознају и промовишу своје напоре у правцу бољег управљања животном средином и пратећим исходима. Добитник награде за 2021. годину ће добити 75.000 € за подршку својим активностима у целој Европској години зеленог листа.

Критеријуми за учешће:

 • Награда је отворена за земље чланице ЕУ, земље кандидате за ЕУ, Исланд, Лихтенштајн, Норвешку и Швајцарску.
 • Сви градови из горенаведених земаља који имају од 20.000 до 100.000 становника/ца могу се пријавити за награду. У земљама у којима не постоји град са више од 20.000 становника/ца, највећи град има право да се пријави.
 • Под „градом” се подразумева урбано подручје и административна једница којом управља градско веће или други облик демократски изабраног тела.
 • Сваке године, градови се могу пријавити или за награду за Европску зелену престоницу или за награду за Европски зелени лист, али не за обе истовремено.
 • Досадашњи добитници награде Европски зелени лист не могу да се пријаве у периоду од десет година након добијања награде.
 • Потписник/ца треба да буде градоначелник/ца или највиши градски представник/ца, овлашћен националним законом да легално представља град.

Више информација о критеријумима за учешће у такмичењу потражите на линку: ec.europa.eu

Добитници награда EGCA 2022 и EGLA 2021 стичу многе погодности, што ће им омогућити да већи фокус ставе на еколошке пројекте, међународну медијску покривеност, унапређење туризма и страна улагања, подстицање локалне економије и запошљавања. Добитници EGCA и EGLA и градови у ужем избору добијају приступ ексклузивним EGCA и EGLA мрежама, које им пружају подршку и платформу за размену знања и најбољих пракси. Претходни подносиоци пријава истакли су да се процес пријаве сам по себи показао као користан у оцењивању њиховог напретка и планова, као и добијању стручних савета о томе како побољшати приступ у еколошкој пракси.

Сви европски градови који испуњавају услове за ова такмичења могу се пријавити за одговарајућу награду подношењем онлајн пријавног обрасца на адреси www.egcaeglaportal.eu

Регистрација је у потпуности необавезна и не захтева од града да поднесе захтев касније; дозвољава свим градовима да истраже процес пријаве и одлуче да ли би желели да се формално пријаве.

Рок за подношење пријава за такмичења Европска зелена престоница 2022 и Европски зелени лист 2021 је 14. октобар 2019. године, у 23:59 часова (CEST (GMT +2)).

Више информација на www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]