Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Порасле пољопривредне субвенције у ЕУ

Објављено 27.09.2013.

poljoprivredaСубвенције су у 2012. години чиниле 19% укупног пољопривредног прихода у Европској унији, показао је нови извештај Организације за економску сарадњу и развој (OECD). У посматраној години ЕУ је пољопривредне произвођаче подржала са укупно 83 милијарде евра, што је за 1% више него годину дана раније. Ипак, подстицаји пољопривреди смањени су за око 10% од 1995-97, када је ЕУ увела директна плаћања пољопривредницима као компензацију за смањење подстицаја цена.

Мере које нарушавају фер трговину и поризводњу, попут интервенција на граници и субвенција за инпуте у производњи, још чине око 23% подршке пољопривреди у ЕУ, показао је извештај “Пољопривредна политика: Мониторинг и евалуација” који је OECD објавио 18. септембра.

Међутим, тај проценат представља тек половину оног који се бележи на нивоу света, при чему су мере које нарушавају слободну трговину нарочито честе у земљама у развоју.

OECD процењује и да ће се раст цена хране, који се сада бележи, вероватно наставити.

Директор за трговину и пољопривреду OECD Кен Аш (Ash) сматра да је право време да се владе у свету обавежу на широку реформу пољопривредних субвенција, с обзиром да цене на светском тржишту прехрамбених производа и сировина расту и да се очекује да се раст настави.

“Задовољавање потреба растуће и богатије светске популације захтева заокрет са разарајућих и расипничких политика из прошлости ка мерама за унапређење конкурентности и омогућавање фармерима да одговоре на сигнале тржишта, уз обезбеђење пуног финансирања више него потребних иновација”, истакао је Аш, пренео је EurActiv.com.

Из OECD поручују и да јунски споразум ЕУ о Заједничкој пољопривредној политици (CAP) за период 2014-20. не представља значајан искорак гледано према правцу и обиму пољопривредне подршке.

“Реформа CAP није фундаментална реформа. Она је ‘зеленија’ али је и даље на истој путањи”, каже шеф директората OECD за трговину и пољопривреду Франк ван Тонгерен додајући да су промене “вероватно у правом смеру”.

Извештај обухвата нове податке и процене домаће пољопривредне политике 34 чланице OECD, као и кључних земаља у развоју које бележе брз раст, укључујући Бразил, Кину, Индонезију, Казахстан, Русију, Јужну Африку и Украјину. Укупно је размотрена пољопривредна политика 47 земаља које у глобалној пољопривредној производњи учествују са готово 80%.

OECD указује и да неке економије које бележе брз привредни раст, а које су изузетно важни “играчи” у пољопривреди, настављају да повећавају подршку пољопривреди. Тако су у Кини пољопривредне субвенције порасле на 17% бруто прихода те гране, у Индонезији на 21% а Казахстану на 15%. У неким земљама је пак ниво подршке мали, као у Бразилу (5% бруто прихода) и Јужној Африци (3%).

У извештају се наводи да се највећа повећања субвенција пољопривреди региструју у земљама које настоје да постигну самодовољност. OECD, који не види чврсту везу између самодовољности и повећање безбедности у храни, посебно у мање развијеним економијама, истиче да се доступност хране ефикасније повећава смањењем сиромаштва и развојем “сигурносних мрежа”. Потребне су, како се оцењује, и веће инвестиције које ће допринети повећању домаће производње, унапређењу приступа тржиштима ради увоза, али и извоза, као и стварању резерви хране за хитне случајеве.

Наводи се и да су иновације кључне за повећање продуктивности у пољопривредној производњи и да улгања у истраживања и развој, трансфер технологије, образовање, уз проширење саветодавних услуга, дају најбоље резултате на дуги рок.

Издвајања за друге услуге на пољопривредном сектору, попут за безбедност хране или системе за гарантовање квалитета хране, такође доприносе дугорочној профитабилности, конкурентности и одрживости, поручују из OECD.

Из “клуба богатих” истичу и потребу даљег раздвајања пољопривредних субвенција од производње. У супротном, како се наводи, тенденција је да исплате иду на основу претходних права или величине пољопривредног земљишта, а резултат је најчешће да се фаворизују највеће фарме. Подстицаји међутим треба да се преоријентишу ка специфичним циљевима који ће допринети повећању малих прихода у пољопривреди, добробити руралних заједница и еколошкој одрживости.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]