Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Посланици ЕП: Важни независност правосуђа и људска права

Објављено 12.11.2013.

eu_zastaveЧланови Пододбора за људска права Европског парламента поздравили су 29. октобра у Београду напредак Србије на путу ка ЕУ, али су указали на потребу побољшања положаја Рома, припадника ЛГБТ заједнице и остваривања независности правосуђа. Председница Пододбора за људска права Европског парламента Барбара Лохбилер и посланик Европске народне партије из Румуније Ласло Токеш су поздравили и напоре на унапређењу односа Београда и Приштине. Барбара Лохбилер је позвала чланице ЕУ да не враћају ромску децу која су добро интегрисана у њихов образовни систем у земљу порекла, попут Србије, јер се дешава да на крају не заврше школу.

Лохбилерова је на конференцији за новинаре у ЕУ Инфо центру оценила да је доста корака предузето у циљу побољшања положаја ромске заједнице у Србији али да је реч о почетним покушајима да се реше проблеми са којима се суочавају Роми и у ЕУ – приступ здравству, образовању, смештај и запошљавање.

Она је позвала чланице ЕУ да не враћају ромску децу која су добро интегрисана у њихов образовни систем у земљу порекла, попут Србије.

“Упућујем захтев чланицама ЕУ да, с обзиром на садашње врло лоше услова животе многих Рома овде, не шаљу младе Роме у Србију јер се на крају дешава да не завршавају школу”, рекла је посланица посланица клуба Зелени/Европски слободни савез из Немачке.

На питање која питања Србија мора да реши да би, кад преговору почну, отворила поглавље 23 које обухвата људска права и правосуђе, она је издвојила несависност правосуђа и унапређење положаја ЛГБТ особа.

“Више је него јасно да правосуђе није довољно независно и то је велики изазов. Наравно, потребно је обучити запослене али је то и питање немешања политичке сфере у рад правосуђа”, рекла је она.

Подсетила је да се Европски парламент бави и питањем права секусалних мањина и додала да је “врло тешко разумети да је српска полиција толико слаба да не може да изађе на крај са демонстрацијама и заштити мирне демонстранте од насиља”.

“Много би помогло када би им се (ЛГБТ особама) омогућило да изразе своја права али и да подршка стигне са вишег политичког нивоа. Надамо се да ће следеће године бити одржана парада”, рекла је она.

Посланица Европског парламента је рекла да је са представницима владе, парламента и цивилног друштва у Београду разговарала и о насиљу над женама и подржала напоре да се то спречи.

Похвалила је напоре који се предузимају да се оствари већа родна равноправност на тржишту рада и напоре да се реши питање незапослених жена и младих, али је додала да је јасно да ће тај процес због високе стопе незапослености у Србије и тешке економске ситуацје дуго трајати.

Токеш је рекао је да ће решавање питање националних мањина бити важно за напредак у европским интеграцијама.

Оценио је да Србија има добар систем који пружа аутономију националним мањинама али да га треба унапредити.

Делегација Европског парламента завршила је дводневну посету Србији у коју је допутовала како би се упознала са приликама на плану људских права пред почетак преговора о чланству. Европски парламент ће бити укључен у процес приступања и његов специјализовани пододбор биће одговоран за праћење примене европских стандарда у области људских права у Србији.

Посланици ЕП су се састали са представницима Скупштине Србије, Министарства правде и државне управе, Канцеларије за људска и мањинска права, заштитником грађана и разговарали са председницима савета националних мањина у Србији.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
Пон, авг 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
Пет, авг 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]