Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Потписани уговори за реализацију пројеката извођења радова на објектима за стамбено збрињавање жртава породичног насиља и деце

Објављено 12.06.2019.

Zorana MihajlovićПотпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић 10. јуна је потписала уговоре за реализацију пројеката у сигурним кућама, свратиштима и прихватилиштима за децу, вредне приближно девет милиона динара.

Михајловић је, у обраћању новинарима након потписивања уговора, поручила да ни жртве насиља, ни они који раде у овим установама, нису сами.

Ово је трећа година како ресорно министарство у ове сврхе издваја новац, чији износ можда није велики, али је једна врста подршке организацијама које чине све да побољшају услове у сигурним кућама и установама у којима бораве деца, навела је она.

Влада и ресорно министарство, како је указала, граде и обнављају путеве, мостове, пруге, аеродроме и речну инфраструктуру за грађане и грађанке Србије, али све што се у тој области уради није довољно све док постоје жене и деца који трпе насиље.

Михајловић, која је и председница Координационог тела за родну равноправност, истакла је да тек кад не дозволимо да иједна једина жена или дете пате, на путу смо да створимо успешну и модерну земљу.

Она је подвукла да су људи који се баве заштитом жртава породичног насиља хероји који нису сами у својој борби, као што нису сами ни жене и деца који су претрпели неки вид насиља.

Руководитељка Сигурне куће Сомбор Тамара Савовић рекла је да свака кућа у Србији треба да буде сигурна и безбедна и да то није само питање тајности локације на којој се налазе сигурне куће, него и свега што држава ради да жртвама насиља обезбеди сигурност и заштиту.

Директор Центра за социјални рад у Лесковцу Предраг Момчиловић исказао је захвалност Михајловић на подршци коју пружа тој институцији кроз пројекте већ трећу годину заредом.

Он је поручио да ће одобрена средства помоћи да се унапреде услови становања у овој установи, која у Лесковцу постоји од 2004. године.

Новац за реализацију пројеката у области социјалног становања Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре додељује преко јавног конкурса.

Овом приликом је потписано девет уговора са удружењима и организацијама цивилног друштва, укупне вредности 8,75 милиона динара, за пројекте који обухватају седам сигурних кућа – из Ниша, Лесковца, Врањске Бање, Сремске Каменице, Сомбора, Смедерева и Сремске Митровице, прихватилиште за децу и младе из Крагујевца и свратиште за децу из Београда.

Главни циљ конкурса јесте реализација пројеката за извођење радова на објектима за стамбено збрињавање жртава породичног насиља и деце, у циљу побољшања њихових услова становања.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]