Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Потписани уговори за реализацију пројеката извођења радова на објектима за стамбено збрињавање жртава породичног насиља и деце

Објављено 12.06.2019.

Zorana MihajlovićПотпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић 10. јуна је потписала уговоре за реализацију пројеката у сигурним кућама, свратиштима и прихватилиштима за децу, вредне приближно девет милиона динара.

Михајловић је, у обраћању новинарима након потписивања уговора, поручила да ни жртве насиља, ни они који раде у овим установама, нису сами.

Ово је трећа година како ресорно министарство у ове сврхе издваја новац, чији износ можда није велики, али је једна врста подршке организацијама које чине све да побољшају услове у сигурним кућама и установама у којима бораве деца, навела је она.

Влада и ресорно министарство, како је указала, граде и обнављају путеве, мостове, пруге, аеродроме и речну инфраструктуру за грађане и грађанке Србије, али све што се у тој области уради није довољно све док постоје жене и деца који трпе насиље.

Михајловић, која је и председница Координационог тела за родну равноправност, истакла је да тек кад не дозволимо да иједна једина жена или дете пате, на путу смо да створимо успешну и модерну земљу.

Она је подвукла да су људи који се баве заштитом жртава породичног насиља хероји који нису сами у својој борби, као што нису сами ни жене и деца који су претрпели неки вид насиља.

Руководитељка Сигурне куће Сомбор Тамара Савовић рекла је да свака кућа у Србији треба да буде сигурна и безбедна и да то није само питање тајности локације на којој се налазе сигурне куће, него и свега што држава ради да жртвама насиља обезбеди сигурност и заштиту.

Директор Центра за социјални рад у Лесковцу Предраг Момчиловић исказао је захвалност Михајловић на подршци коју пружа тој институцији кроз пројекте већ трећу годину заредом.

Он је поручио да ће одобрена средства помоћи да се унапреде услови становања у овој установи, која у Лесковцу постоји од 2004. године.

Новац за реализацију пројеката у области социјалног становања Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре додељује преко јавног конкурса.

Овом приликом је потписано девет уговора са удружењима и организацијама цивилног друштва, укупне вредности 8,75 милиона динара, за пројекте који обухватају седам сигурних кућа – из Ниша, Лесковца, Врањске Бање, Сремске Каменице, Сомбора, Смедерева и Сремске Митровице, прихватилиште за децу и младе из Крагујевца и свратиште за децу из Београда.

Главни циљ конкурса јесте реализација пројеката за извођење радова на објектима за стамбено збрињавање жртава породичног насиља и деце, у циљу побољшања њихових услова становања.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
Пет, мај 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
Уто, мај 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
Чет, мај 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
Пон, мај 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
Сре, феб 13, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]
Периодична евалуација Програма локалних иницијатива за запошљавање младих
октобар, 2018 arrow right pdf [1 MB]