Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Потписан Меморандум о дуалном образовању

Објављено 17.02.2016.

books - ilustracijaУ Привредној комори Србије 9. фебруара је потписан Меморандум о сарадњи у развоју елемената дуалног образовања у средњем стручном образовању у Србији, које знатно утиче на смањење стопе незапослених младих.

Циљ Меморандума је подршка Аустрије Србији у увођењу дуалног образовања, а потписали су га Савезни министар за Европу, интеграцију и спољне послове Аустрије Себастијан Курц, председник Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл, министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић и председник ПКС Марко Чадеж.

Чадеж је објаснио да се Меморандумом утврђују оквири дугорочне сарадње са аустријским колегама по питању реформисања средњег стручног образовања у Србији. Они ће, како је рекао, пренети своје исксутво, а највећу подршку могу пружити аустријске компаније које послују у Србији, које већ имају искуства у таквој врсти образовања.

– У овом важном послу подршку ће нам пружити Аустријска развојна агенција ADA – рекао је Чадеж и додао да је у плану израда новог профила – шпедитер, док ће профили попут банкарског службеника и трговца бити реформисани.

Осим што ће пројекат бити важан за подизање капацитета Привредне коморе Србије, дуално образовање ће допринети да млади постану конкурентни на тржишту Европске уније.

Чадеж је рекао да ПКС управо ради скенирање која су занимања потребна српској привреди и најавио да ће то бити готово за две, три недеље.

После потписивања, навео је и да је Привредна комора Аустрије поклонила 10 хиљада евра Привредној комори Србије за модернизацију.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић истакао је изузетну сарадњу са представницима Аустрије наводећи да је један од најважнијих задатака развијање модела занатског образовања какав одговара приликама у Србији.

– Дуално образовање је један изузетан вид јавно-приватног партнерства, партнерства какво желимо да развијемо, и оно подразумева сарадњу компанија и школа на свим нивоима, не само са средњим стручним, већ и са основним школама и факултетима – рекао је Вербић.

Он је указао да се на примеру мајских поплава видело колико компаније могу да помогну школама, што значи да се са њима може сарађивати, не само по питању практичне наставе већ и у сваком другом смислу.

– Компаније могу да помогну, не само за праксу него и када се врши реконструкција школе, када се набављају уџбеници, стимулишу ђаци, ту нам је потребно да свака школа има свог патрнера у привреди – објаснио је Вербић.

Према његовим речима, важан следећи корак јесте мотивација ученика да уписују профиле за рад у области металске или рецимо кожарске струке.

– Важан следећи корак је да буде мање оних који се обучавају за услуге, а више за наставак каријере у инжењерским областима и за занате – рекао је Вербић и објаснио да велики број оних ученика који су заинтресовани за економске школе.

Председник Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл обећао је да ће Аустрија и његова институција учинити све да Србија по питању дуалног образовања постане најбољи пример у Европи.

Он је рекао да се Европа суочава са великим проблемом незапослености младих, а да земље које имају дуално образовање тај проблем готово немају.

Најбољи рецепт за сузбијање незапослености младих јесте комбинација обуке у предузећима и школама.

Дуално образовање у Србији је, према његовим речима, у зачецима и дете које тек треба да расте, а у чему ће помагати Аустрија.

Младима је неопходно да се пружи перспектива за будућност, нагласио је Лајтл.

Он се посебно захвалио министру Вербићу и шефу аустријске дипломатије Себастијану Курцу на подршци у реализацији пројекта дуалног образовања.

Лајтл је истакао да су Аустрија и Србија партнери и да га радује што грађани Србије велико поверење имају у Аустрију, која је, према актуелном истраживању јавног мјења, иза Русије и Кине трећа земља по поверењу које ужива у Србији, а прва од европских држава.

Лајтл је даље казао да је важно да Србија има јаку Привредну комору, јер само уз јаку комору могуће је да на европском нивоу заузме битну улогу.

Министар Курц је истакао да је аустријски модел дуалног образовања постао један од главних извозних производа Аустрије.

– Аустрија као мала земља можда на светским првенствима у многим спортовима није у врху, али је у самом светском врху када је реч о дуалном образовању. То наше искуство желимо да поделимо са Србијом – нагласио је он.

Курц је указао и на тесне привредне везе две земље, истичући да у Србији послује око 500 аустријских фирми, као и да је сарадња две привредне коморе веома важна у тесним везама две државе.

Извор: www.blic.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Објављено Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности ЈЛС у Републици Србији

Mapiranje usluga socijalne zaštite i materijalne podrške u nadležnosti JLS u Republici Srbiji - naslovna strana

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва објављује треће Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности ЈЛС у Републици Србији…

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]