Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Почела израда Акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу у Републици Србији за период 2020-2022

Објављено 29.05.2020.

Partnerstvo za otvorenu upravu - sastanak Posebne međuministarske radne grupeПочела је израда четвртог Акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу у Републици Србији за период 2020-2022, а очекује се да тај план буде усвојен до краја године, речено је на првом састанку Посебне међуминистарске радне групе, који је одржан онлајн.

Састанак је отворио државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, а присуствовало је 50 представника државних органа, независних институција, локалних самоуправа, Народне скупштине и организација цивилног друштва.

Бошњак је истакао да Србија подржава основне вредности садржане у Декларацији Партнерства за отворену управу (ПОУ), које су у складу и са спровођењем општег циља реформе јавне управе у Србији. То су обезбеђење високог квалитета услуга грађанима и привредним субјектима и стварање јавне управе која ће значајно допринети економској стабилности и повећању животног стандарда грађана.

Учешће у иницијативи ПОУ и спровођење активности у складу са вредностима које ПОУ промовише, значајно доприносе постизању ових циљева.

Бошњак је рекао да је у оквиру OGP иницијативе значајно унапређена сарадња са ОЦД, на чему министарство инсистира, као и да је у Извештају о дизајну за Србију 2018-2020 оцењено да  је процес учешћа више различитих заинтересованих страна у процесу ПОУ у Србији  транспарентан и инклузиван, а  да представници Владе и невладиног сектора имају једнака права да предлажу обавезе, постављају дневни ред и учествују у доношењу одлука.

Оцењено је и да су се квалитет комуникације и отвореност управе према предлозима организација цивилног друштва значајно увећали.

Како је истакнуто на састанку, с обзиром на то да смо се суочили са пандемијом корона вируса, нови акциони план за реализацију OGP иницијативе, долази у право време и представља одличну прилику да дефинишемо и спроведемо мере које ће допринети превазилажењу изазова са којима смо суочени у овим ванредним околностима и које ће нам помоћи да убудуће наставимо да функционишемо ефикасно и поред многих ограничења.

Као неке од примера мера, које је Србија предузела током пандемије, Бошњак је навео покретање веб странице Буди волонтер, веб странице за информације о COVID-19, као и то да је Портал отворених података обогаћен новим скуповима података који се односе на пандемију COVID-19 као што су: Регистар установа примарне здравствене заштите посвећен COVID-19, Извештај о подацима о особама зараженим COVID-19, Епидемиолошки извештаји о COVID-19, Регистар  продавница за снабдевање грађана старијих од 65 година итд.

Извор: mduls.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]