Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Почела кампања „Да кликнемо заједно“

Објављено 22.10.2021.

Da kliknemo zajednoПрограм Swiss PRO је уз подршку Владе Швајцарске покренуо кампању „Да кликнемо заједно“ како би грађанима и грађанкама приближио предности употребе електронских услуга и отворених података на локалном нивоу.

Уместо чекања у редовима и додатних трошкова, становници 35 градова и општина ће поред већ постојећих услуга попут еБебе или еВртића ускоро моћи да користе и друге бројне услуге у надлежности локалне самоуправе, попут подношења захтева за накнаду зараде за време породиљског одсуства, накнаду за вантелесну оплодњу, или издавање информације о локацији. Такође, без одласка на шалтер или телефонског позива ће моћи да пријаве комунални проблем, поднесу представку комуналној, саобраћајној или инспекцији за заштиту животне средине.

„У циљу побољшања ефикасности рада локалне управе, Влада Швајцарске је широм Србије подржала локалне самоуправе да унапреде капацитете за еУправу и омогуће грађанима и грађанкама да брзо и лако приступе одређеним правима и услугама које су у надлежности локалне администрације. Кроз финансијску и техничку подршку спроведене су активности усмерене ка успостављању или унапређењу еПисарница и еАрхива, поступања по основу еЗУП-а, као и система за веће учешће грађана кроз еУчешће и еРасправу”, истиче Ана Недељковић Беља, национална менаџерка програма Swiss PRO.

Како би се грађани што боље упознали са доступним еУслугама и користима од отворених података, у наредних шест месеци биће организоване једнодневне промоције на градским трговима у Шумадији, западној, источној и јужној Србији, као и кампања на друштвеним мрежама и осталим медијима. Такође, биће организовано и такмичење са циљем додатног подстицања локалних самоуправа, али и грађана и грађанки да повећају употребу доступних еУслуга.

Унапређене еУслуге биће доступне становницима Александровца, Бабушнице, Беле Паланке, Бојника, Бора, Чачка, Ћуприје, Димитровгрда, Голупца, Ивањице, Јагодине, Косјерића, Крагујевца, Краљева, Крупња, Лознице, Малог Зворника, Медвеђе, Нове Вароши, Новог Пазара, Осечине, Раче, Ражња, Рековца, Шапца, Смедеревске Паланке, Сокобање, Сурдулице, Свилајнца, Тутина, Владимирца, Власотинца, Врњачке Бање, Жагубице и Зајечара.

Приступ отвореним подацима унапредиле су локалне самоуправе Алексинац, Аранђеловац, Ариље, Бујановац, Деспотовац, Горњи Милановац, Књажевац, Крушевац, Куршумлија, Лајковац, Лебане, Лесковац, Лучани, Мионица, Неготин, Ниш, Параћин, Петровац на Млави, Пожаревац, Прибој, Прокупље, Рашка, Сјеница, Смедерево, Топола, Трстеник, Ужице, Ваљево, Велика Плана, Велико Градиште.

Кампања „Да кликнемо заједно“ реализује се у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (SKGO).

Извор: www.swisspro.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]