Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Почетак локалних кампања за унапређење протокола за заштиту деце од насиља

Објављено 13.09.2017.

zastita_dece_od_nasiljaUNICEF и ужички Центар за права детета, уз финансијску подршку ЕУ, најавили су покретање локалних кампања које ће се спроводити у 20 општина у Србији, са циљем унапређења протокола за заштиту деце од насиља.

Кампање треба да побољшају већ постојеће локалне протоколе и споразуме који се директно тичу заштите деце, или усвоје нови у општинама у којима не постоје. Промоција нулте толеранције према насиљу над децом и подршка потпуном остварању права сваког детета да буде заштићено од свих облика злостављања и занемаривања су у центру ових кампања.

“У сарадњи са свим релевантним институцијама у циљаним општинама, покушаћемо да побољшамо протоколе да бисмо јасно дефинисали све облике насиља. Неопходно је да ојачамо ефикасну координацију, учешће свих релевантних институција и организација, успостављање процедура за ефикасан одговор на насиље и пораст броја пријављених случајева насиља, као и пораст броја процесуираних починилаца”, изјавио је Радован Цицварић, извршни директор ужичког Центра за права детета и кординатор кампања.

И поред чињенице да је Република Србија ратификовала све релевантне међународне конвенције, усвојила чврсте законе и политике и успоставила мрежу одговарајућих служби – насиље над децом и даље постоји. То је разлог због чега је од највеће важности изградња снажног система који ће обезбедити брз и одговарајући одговор на насиље.

“Позивамо све релевантне факторе – Владу и невладина тела, лидере и професионалце у области социјалне заштите, здравствене службе и образовне системе, као и полицију, правосуђе, утицајне јавне личности, родитеље и децу – да се укључе и подрже ове важне кампање и тако допринесу позитивној промени у животима деце”, изјавила је Северине Леонарди, заменица директора UNICEF-а у Србији.

Европска унија и UNICEF заједно раде на промовисању поштовања људских права и веће ефикасности и укључености јавних служби за рањиве групе, посебно децу жртве насиља.

“ЕУ је у потпуности посвећена свеобухватне заштите и промовисања права детета. Надамо се да ће ова пажљиво осмишљена кампања повећати свест и донети позитивну промену за децу у Србији, довести до већег разумевања људских права детета и свеопштег смањења насиља”, изјавио је Николас Бизел, шеф Одељења за правосуђе, унутрашње послове и социјалну инклузију ЕУ делегације у Србији.

Ове кампање су интегрални део регионалног пројекта “Заштита деце од насиља и промоција социјалне инклузије деце са сметњама у развоју у земљама Западног Балкана и Турске” који финансира ЕУ и спроводи у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, Министарством здравља, Министарством за образовање, науку и технолошки развој и UNICEF-ом.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Senzorna soba na otvorenom
Za uspešno obavljanje nastavnog procesa potrebno je mnogo truda i mašte. Pored nastave u školama, bolnicama i kućama, za usvajanje [...]
Пет, сеп 15, 2017
Source: Inkluzija blog
Prajd
Postoje ti neki događaji u koje uložiš toliko sebe, svojih nerava, krvi, znoja, misli, nadanja, iščekivanja, verovanja, da onda kada [...]
Чет, сеп 14, 2017
Source: Inkluzija blog
Potpukovnica Svetlana Janković
Potpukovnica Svetlana Janković Piše: Milana Lazić Pre tridesetak godina „pukovnica“ je obično značilo žena od pukovnika. U to vreme, odnosno u periodu [...]
Пет, сеп 08, 2017
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Mnogo volim da pričam sa ljudima. Kad god je moguće, voleo bih da to bude uživo, ali ako ne može, [...]
Чет, сеп 07, 2017
Source: Inkluzija blog
00-lede-parsons-open-lab
Nedovoljno je reći da mi koji nemamo poteškoće sa motorikom ruku i nogu ni ne shvatamo koliko nam je lako [...]
Сре, сеп 06, 2017
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Економске користи родне равноправности у ЕУ
април, 2017 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [2 MB]
Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа у Републици Србији у 2015. години – Извештај
децембар, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Припреме за Европски социјални фонд: анализа капацитета локалне самоуправе
децембар, 2016 arrow right pdf [3 MB] arrow right docx [1 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC) – Осврт Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва
септембар, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC)
септембар, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Брошура о Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије
август, 2016 arrow right pdf [2 MB]
Анализа примене афирмативних мера у области образовања Рома и Ромкиња и препоруке за унапређење мера
јул, 2016 arrow right pdf [680 KB] arrow right docx [899 KB]
Стоп напуштању школе
јун, 2016 arrow right pdf [3 MB]