Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Почетак локалних кампања за унапређење протокола за заштиту деце од насиља

Објављено 13.09.2017.

zastita_dece_od_nasiljaUNICEF и ужички Центар за права детета, уз финансијску подршку ЕУ, најавили су покретање локалних кампања које ће се спроводити у 20 општина у Србији, са циљем унапређења протокола за заштиту деце од насиља.

Кампање треба да побољшају већ постојеће локалне протоколе и споразуме који се директно тичу заштите деце, или усвоје нови у општинама у којима не постоје. Промоција нулте толеранције према насиљу над децом и подршка потпуном остварању права сваког детета да буде заштићено од свих облика злостављања и занемаривања су у центру ових кампања.

“У сарадњи са свим релевантним институцијама у циљаним општинама, покушаћемо да побољшамо протоколе да бисмо јасно дефинисали све облике насиља. Неопходно је да ојачамо ефикасну координацију, учешће свих релевантних институција и организација, успостављање процедура за ефикасан одговор на насиље и пораст броја пријављених случајева насиља, као и пораст броја процесуираних починилаца”, изјавио је Радован Цицварић, извршни директор ужичког Центра за права детета и кординатор кампања.

И поред чињенице да је Република Србија ратификовала све релевантне међународне конвенције, усвојила чврсте законе и политике и успоставила мрежу одговарајућих служби – насиље над децом и даље постоји. То је разлог због чега је од највеће важности изградња снажног система који ће обезбедити брз и одговарајући одговор на насиље.

“Позивамо све релевантне факторе – Владу и невладина тела, лидере и професионалце у области социјалне заштите, здравствене службе и образовне системе, као и полицију, правосуђе, утицајне јавне личности, родитеље и децу – да се укључе и подрже ове важне кампање и тако допринесу позитивној промени у животима деце”, изјавила је Северине Леонарди, заменица директора UNICEF-а у Србији.

Европска унија и UNICEF заједно раде на промовисању поштовања људских права и веће ефикасности и укључености јавних служби за рањиве групе, посебно децу жртве насиља.

“ЕУ је у потпуности посвећена свеобухватне заштите и промовисања права детета. Надамо се да ће ова пажљиво осмишљена кампања повећати свест и донети позитивну промену за децу у Србији, довести до већег разумевања људских права детета и свеопштег смањења насиља”, изјавио је Николас Бизел, шеф Одељења за правосуђе, унутрашње послове и социјалну инклузију ЕУ делегације у Србији.

Ове кампање су интегрални део регионалног пројекта “Заштита деце од насиља и промоција социјалне инклузије деце са сметњама у развоју у земљама Западног Балкана и Турске” који финансира ЕУ и спроводи у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, Министарством здравља, Министарством за образовање, науку и технолошки развој и UNICEF-ом.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
CRI
„Jednoga dana…” Još od osnovne škole smatrao sam svaki sastav, priču i uopšte tekst sa takvim početkom nekako glupim i [...]
Пет, дец 29, 2017
Source: Inkluzija blog
Dar
Glavni junak u pozorišnoj predstavi Dar je dečak Kosta. On je poseban i drugačiji. On ima dar. Priču o ljubavi, [...]
Пет, дец 29, 2017
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
U poslednjih nekoliko meseci imao sam nekoliko susreta sa policajcima na različitim mestima. Iako se sve dobro završilo, te su [...]
Чет, дец 28, 2017
Source: Inkluzija blog
Budućnost
Gost Bloga o socijalnom uključivanju: Tafilj Dubova Budućnost ne mora biti daleko.Već sutrašnji dan je budućnost u odnosu na ovaj trenutak [...]
Сре, дец 27, 2017
Source: Inkluzija blog
osi_t
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Bojana Dimitrijević Nije mi ni član porodice, ni prijatelj a oduvek smo nerazdvojni. Mnogi će verovatno [...]
Сре, дец 27, 2017
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Анализа незадовољених потреба за здравственом заштитом становника Републике Србије
децембар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Праћење социјалне укључености у Републици Србији – Треће доступно издање (збирна публикација)
октобар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Економске користи родне равноправности у ЕУ
април, 2017 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [2 MB]
Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа у Републици Србији у 2015. години – Извештај
децембар, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Припреме за Европски социјални фонд: анализа капацитета локалне самоуправе
децембар, 2016 arrow right pdf [3 MB] arrow right docx [1 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC) – Осврт Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва
септембар, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC)
септембар, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Брошура о Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије
август, 2016 arrow right pdf [2 MB]