Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Почиње подробно упознавање са правном тековином ЕУ

Објављено 25.09.2013.

EU logoЕвропска комисија 25. и 26. септембра српског министра правде Николу Селаковића и главног преговарача Тању Мишчевић подробно ће упознати с правном тековином, законима и прописима Европске уније у правосуђу и основним правима, што је први корак ка очекиваном почетку преговора о чланству ЕУ – Србија. ЕУ је одлучила да убудуће све преговоре о чланству почиње кључним поглављима 23 и 24, која се тичу правосуђа и основних права, као и владавине закона, што је већ учињено у преговорима с Црном Гором.

Високи званичници и стручњаци у српској делегацији ће тиме, заједно с Европском комисијом, кренути у дубинску анализу – “скрининг” (screening) усаглашености српских закона са правом и одредбама Европске уније за свако поглавље будућих преговора о уласку Србије у редове ЕУ.

Министар Селаковић, главни преговарач Тања Мишчевић и српски стручни тим ће најпре добити темељит увид и тумачења о томе шта српску страну очекује у поглављу 23 преговора с ЕУ, а то су правосуђе и основна права грађана Европске уније.

Европска унија је одлучила да убудуће све преговоре о чланству почиње кључним поглављима правосуђа и основних права, као и владавине закона, што је већ учињено у покренутим преговорима с Црном Гором.

Томе се даје највећи значај и целокупни преговори о чланству не могу бити окончани, ако се ова два поглавља не заврше успешно.

Тим Европске комисије предводи шефица “Јединице за Србију” Мирјам Феран, а почетком децембра ће српска страна бити позвана да Европској комисији поднесе исцрпан извештај о томе у коликој мери је Србија спремна за преговоре о поглављу 23 о правосуђу и основним правима. На основу тога ће ЕК сачинити свеобухватну анализу за Савет министара ЕУ.

Уз усвајање “оквира за преговоре” који управо разматрају владе земаља ЕУ, и резултата “скрининга”, Савет министара и лидери ЕУ -Европски савет, требало би да дају коначно “зелено светло” за почетак преговора са Србијом најкасније у јануару идуће године.

Српска страна ће добити тумачења о правној тековини ЕУ кад је реч о делотворном правосудном систему, независности и непристрасности судства, борби против корупције и организованог криминала, реформама правосуђа у земљама ЕУ.

Кад су у питању основна права, стручњаци у ЕК ће указати на конвенције Савета Европе и других међународних тела, које су уграђене у законодавство ЕУ.

Такоје ће образложити одредбе темељног акта ЕУ, Уговора из Лисабона, и ставке које се тичу грађанских права и слобода, безбедности, као и, поред осталог, мањинских и културних права, сузбијања расизма и нетрпељивости према странцима.

То укључује и право да се гласа и буде кандидат на изборима за Европски парламент, право слободног кретања и боравка у свим земљама ЕУ, као и право да се гласа на општинским изборима тамо где грађанин неке чланице ЕУ има боравак.

Извор: Драган Благојевић, дописник агенције Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
Пет, мар 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
Чет, мар 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
Уто, мар 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]