Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Почиње подробно упознавање са правном тековином ЕУ

Објављено 25.09.2013.

EU logoЕвропска комисија 25. и 26. септембра српског министра правде Николу Селаковића и главног преговарача Тању Мишчевић подробно ће упознати с правном тековином, законима и прописима Европске уније у правосуђу и основним правима, што је први корак ка очекиваном почетку преговора о чланству ЕУ – Србија. ЕУ је одлучила да убудуће све преговоре о чланству почиње кључним поглављима 23 и 24, која се тичу правосуђа и основних права, као и владавине закона, што је већ учињено у преговорима с Црном Гором.

Високи званичници и стручњаци у српској делегацији ће тиме, заједно с Европском комисијом, кренути у дубинску анализу – “скрининг” (screening) усаглашености српских закона са правом и одредбама Европске уније за свако поглавље будућих преговора о уласку Србије у редове ЕУ.

Министар Селаковић, главни преговарач Тања Мишчевић и српски стручни тим ће најпре добити темељит увид и тумачења о томе шта српску страну очекује у поглављу 23 преговора с ЕУ, а то су правосуђе и основна права грађана Европске уније.

Европска унија је одлучила да убудуће све преговоре о чланству почиње кључним поглављима правосуђа и основних права, као и владавине закона, што је већ учињено у покренутим преговорима с Црном Гором.

Томе се даје највећи значај и целокупни преговори о чланству не могу бити окончани, ако се ова два поглавља не заврше успешно.

Тим Европске комисије предводи шефица “Јединице за Србију” Мирјам Феран, а почетком децембра ће српска страна бити позвана да Европској комисији поднесе исцрпан извештај о томе у коликој мери је Србија спремна за преговоре о поглављу 23 о правосуђу и основним правима. На основу тога ће ЕК сачинити свеобухватну анализу за Савет министара ЕУ.

Уз усвајање “оквира за преговоре” који управо разматрају владе земаља ЕУ, и резултата “скрининга”, Савет министара и лидери ЕУ -Европски савет, требало би да дају коначно “зелено светло” за почетак преговора са Србијом најкасније у јануару идуће године.

Српска страна ће добити тумачења о правној тековини ЕУ кад је реч о делотворном правосудном систему, независности и непристрасности судства, борби против корупције и организованог криминала, реформама правосуђа у земљама ЕУ.

Кад су у питању основна права, стручњаци у ЕК ће указати на конвенције Савета Европе и других међународних тела, које су уграђене у законодавство ЕУ.

Такоје ће образложити одредбе темељног акта ЕУ, Уговора из Лисабона, и ставке које се тичу грађанских права и слобода, безбедности, као и, поред осталог, мањинских и културних права, сузбијања расизма и нетрпељивости према странцима.

То укључује и право да се гласа и буде кандидат на изборима за Европски парламент, право слободног кретања и боравка у свим земљама ЕУ, као и право да се гласа на општинским изборима тамо где грађанин неке чланице ЕУ има боравак.

Извор: Драган Благојевић, дописник агенције Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]