Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Практична академија – иновативни модел високошколске стручне праксе повезује студенте и предузетнике

Објављено 12.02.2019.

Jovan JovanovićТранскрипт говора Јована Јовановића на 41. Београдском Ignite-у Укључи се бр. 6” (7. новембар 2018. године, Impact Hub, Београд)

Практична академија је пројекат који има за циљ реализовање високошколске стручне праксе у микро, малим и средњим предузећима, што је нешто сасвим ново у Нишавском округу. Нишавски округ се састоји од шест општина, а у централном делу се налази град Ниш, па се може рећи да је он „господар прстенова“.

Кад је реч о стручној пракси, можемо говорити о три групе актера. Прва група су студенти (међу њима сам и ја), а анализа њихових ставова показује да сами студенти не размишљају о пракси на време, већ препознају њен значај тек на крају студија. На другој страни, предузетници сматрају да стручна пракса у малим предузећима не може да се мери са масовном применом у великим системима и плаше се да неће бити истог интензитета. Међутим, иако велика предузећа имају конкретна решења, предузетници брину да ли су знања која студенти тамо стекну довољно применљива у малим и средњим компанијама. На трећој страни су универзитети и факултети: они често реализују стручне праксе у великим привредним системима и препознају могућност реализације пракси и у малим и средњим предузећима, али нису сигурни да оне у потребној мери доприносе развоју све док и сами предузетници не увиде своју улогу у ширем економском окружењу.

Jovan Jovanović - 41. Beogradski Ignite "Uključi se br. 6"У Практичној академији је учествовало 54 студента и студенткиње са пет факултета, као и 15 малих и средњих предузећа и задруга. Прва фаза је била дијагностичка пракса, током које су предузетници, студенти и њихови ментори обилазили фирме, идентификовали проблеме са којима се оне суочавају и разматрали идејна решења која су студенти предложили у циљу њиховог превазилажења. Друга фаза је подразумевала инкубацију пројектних идеја, у оквиру које је студентима обезбеђено инспиративно окружење да раде на решавању проблема. Били смо смештени у кампу на Каменичком вису и имали смо две недеље да по co-working/co-living принципу самостално организујемо свој рад и слободно време, од тренутка буђења до одласка на спавање. Трећа фаза је била имплементациона пракса, која је за циљ имала примену решења која смо развили и којима смо настојали да помогнемо компанијама и допринесемо развоју привреде.

Након завршетка праксе, четворо студената са Факултета заштите на раду је добило могућност запослења, израђено је неколико дипломских радова на тему Практичне академије, а студенти који су се касније запослили остварили су запажене резултате у предузећима у којима су радили.

На мене је најснажнији утисак оставила међусекторска сарадња – рад са колегама и колегиницама са различитих факултета. Окружење кампа у коме смо били помогло нам је да се ослонимо једни на друге, прискакали смо у помоћ једни другима у тренуцима кад неко није могао да се снађе и реши поједине проблеме. Иако се пре тога нисмо добро познавали, постали смо једна велика породица.

Успех није да човек ради оно што воли, већ да воли оно што ради. А шта ви мислите, која је то формула за успех?

***

41. Beogradski Ignite - prezenteri41. Београдски Ignite под називом “Укључи се бр. 6”, посвећен социјалном укључивању, одржан је у среду, 7. новембра 2018. године, у београдском Impact Hub-у. Организатори догађаја – Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана “Србија у покрету”, уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC) – на тај начин су, већ шесту годину заредом, традиционално обележили Међународни дан борбе против сиромаштва и мотивисали учеснике/це и посетиоце да се боре за инклузивно друштво.

Посетиоци и посетитељке Београдског Ignite-а су имали прилику да чују личне приче презентера и презентерки о томе како својим свакодневним залагањем граде друштво једнакости за све, и добију одговоре на питања: шта подразумева активно старење и које су добробити ИТ описмењавања старијих особа; како функционише интерактивна аудио-игра посвећена проблемима слепих и слабовидих особа; са којим тешкоћама се у свакодневном животу сусрећу транс особе у Србији; како је органска пољопривреда допринела запошљавању жена у Бабушници; на који начин се организује квалитетна високошколска стручна пракса; како побољшати запошљивост младих Рома и Ромкиња; на који иновативан начин се могу ублажити тешки животни услови којима су изложени бескућници.

Јован Јовановић је апсолвент Економског факултета у Нишу, а инспирацију налази у невидљивим херојима свакодневице из своје најближе околине. На 41. Београдском Ignite-у представио је Практичну академију, у чијем фокусу је реализовање стручне праксе у микро, малим и средњим предузећима. Овај пројекат му је важан јер је иновативан и у први план ставља међуљудску сарадњу, за коју Јован верује да је од великог значаја за професије којима ће се у будућности бавити његове колеге и он. За себе каже да је спонтан и склон импровизацији, а као свој највећи изазов види превазилажење сопствених граница. Мото којим се води је да успех није да никада не паднеш, већ да сваки пут знаш како да се дочекаш, устанеш и наставиш даље.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
Пет, мај 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
Уто, мај 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
Чет, мај 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
Пон, мај 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
Сре, феб 13, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]
Периодична евалуација Програма локалних иницијатива за запошљавање младих
октобар, 2018 arrow right pdf [1 MB]