Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљена иницијатива „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“

Објављено 14.06.2017.

1000_zenaПотпредседник Владе Републике Србије и председник Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић 13. јуна је представила иницијативу „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“, коју то координационо тело реализује у сарадњи са Етно мрежом и NALED-ом.

Михајловић је, подсетивши на неповољан положај жена на селу, навела да овом иницијативом Координационо тело за родну равноправност жели да допринесе смањењу сиромаштва, економском оснаживању и афирмацији улоге жена у локалној заједници и руралној економији.

Она је указала на то да, вреднујући рад жена на селу, свим званичницима са којима се састаје као потпредседник Владе поклања управо традиционалне српске производе које израђују те жене.

Према њеним речима, више од 50 одсто радно способних жена на селу је формално незапослено, 3 од 4 жене раде без плате, 60 одсто њих нема право на пензију, а само 12 одсто су власнице имовине.

Тиме оне представљају занемарени потенцијал за друштвени и привредни развој, истакла је Михајловић, упутивши позив свим друштвено одговорним компанијама, јавним предузећима и институцијама да се одазову овој иницијативи и помогну стварању бољих услова за жене на селу.

Обавеза и одговорност свих нас јесте да створимо услове да жене на селу раде и да тај рад буде вреднован. Оне не траже милостињу и донације, оне су вредне и на тај начин, чувајући српску традицију, могу да поспеше привредни раст земље, закључила је она.

На свечаности у Скупштини града Београда представљена је интернет страница www.1000zena.rs, која садржи информације о најлепшим рукотворинама из свих крајева Србије и предметима израђеним од природних материјала старим техникама, као што су вез и златовез, нецање, пустовање, ткање и хеклање.

На сајту је почео да откуцава и „Сат запошљавања“, бројач који ће пратити колико је жена упослено.

Председник Етно мреже и извршни директор NALED-а Виолета Јовановић изјавила је да је жеља ових организација да у наредних годину дана обезбеде посао за 1.000 жена у трајању од најмање три месеца.

Да би једна жена била упослена на овај начин и остварила додатне приходе за своје домаћинство, потребно је да произведе и прода 14 рукотворина средње сложености (око 40 сати рада), тако да позивамо друштвено одговорне организације да се прикључе и подрже наших 1.000 жена, поручила је Јовановић.

Иницијативу су подржали амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад, генерални директор компаније CRH Фредерик Обе и други представници пословне заједнице, институција и дипломатског кора.

Бјорнстад је подсетио на то да су жене генерално, а посебно оне у руралним подручјима, често економски маргинализоване и спутаване друштвеним очекивањима и породичним обрасцима понашања.

Међутим, како је додао, из истих разлога постоји и тенденција да ове жене науче традиционалне вештине, које представљају велики потенцијал за економски развој.

Пројекат „1.000 жена“ представља савршени план за даљи развој ових традиционалних вештина, који ће у исто време обезбедити женама у руралним подручјима и њиховим породицама, као и локалним заједницама, додатне приходе, истакао је амбасадор Норвешке.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]