Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен пројекат “Промоција женског предузетништва у Северној и Источној Србији кроз јавно заговарање”

Објављено 14.11.2013.

Predstavljanje projekta “Promocija ženskog preduzetništva u Severnoj i Istočnoj Srbiji kroz javno zagovaranje”Удружење пословних жена Србије, у уторак 22. октобра, у београдском Медиа центру одржало је пресс конференцију завршнице свог пројекта „Промоција женског предузетништва у Северној и Источној Србији кроз јавно заговарање“, коме је финансијску подршку дала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији. Поред постигнутх резултата на пројекту на конференцији је приказан и кратки филм о серијалу „Предузетнице питају народне посланике“ који је пратио поменути пројекат и који је емитован на Б92 Инфо каналу.

Пројекат “Промоција женског предузетништва у Северној и Источној Србији кроз јавно заговарање“,  остварио је значајне резултате за релативно кратко време.  У пероду од само годину дана, формирана су два нова удружења предузетница: Удружење пословних жена Суботице и Удружење пословних жена Тимочке крајине са седиштем у Зајечару,  док је у оквиру активности јавног заговарања, емитовано 12 епизода под називом “Предузетнице питају” на ТВ Б 92 инфо.

“Удружења основана у оба града су покренула предузетнице у овим срединима да решења својих пословних проблема потраже заједнички повезујући се међусобно и помажући у томе једна другој а такође, стекле су увид у то да постоје и друга локална удружења, са којима су преко УПЖ Србије успоставиле контакт и постале део једне веће мреже. На овај начин, пружила им се могућност да спроводу различите пројекте самостално и у сарадњи са другим удружењима, да шире своје тржиште и да брже и ефикасније решавају проблем са којима се суочавају у својој предузетничкој пракси“, истакла је др Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије.

По речима председнице УПЖ Србије, емисија “Предузетнице питају” указала је на неких 11 кључних проблема као што је сива економија, порески третман редовних и нередовних платиша, укључивање приватног сектора у систем здравствене заштите итд….Реч је о ТВ емисији чији је концепт да предузетнице, чланице Удружења из свих градова Србије, постављају питања која се тичу унапређења пословног амбијента, а одговоре дају представници водећих политичких партија у Одбору за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скупштине Србије.

„Такође, покренуто је и питање о којем ће се сигурно још дуго дебатовати а реч је о укључивању жена у ланац добављача. То, наравно није нека наша локална “измишљотина” већ представља  пети од седам принципа економског оснаживања жена, који UN Women промовише у целом свету. Ово питање, које су  наше предузетнице поставиле, већ је покренуло полемику у јавности, будући да неки овај принцип доживљавају као директно кршење Закона о јавним набавкама. Међутим суштина је у томе да нам свима треба аргументација и искуство бројних земаља у којима се итекако поштује закон о јавним набавкама али и укључење жена у ланац добављача. Дакле, реч је о адекватној имплементацији овог принципа у складу са Законом, а никако о његовом кршењу. На ову тему ћемо још дуго морати да се едукујемо и да аргументима покажемо да жене не траже никакве екстра бенефиције, већ само користе право да равноправно буду заступљене у свим главним економским токовима, као што је то у многим развијеним економијама случај“, закључила је др  Сања Поповић  Пантић.

Такође, емисија је  емитована и кроз мрежу локалних телевизија, а емитовање су пратили прилози у магазину “Економетар”.

Извор: Удружење пословних жена Србије

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]