Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљени резултати пројекта „Дигиталне и предузетничке вештине за жене у руралним подручјима”

Објављено 15.05.2019.

Konferencija „Žene iz ruralnih područja - ekonomski potencijal u usponu”Поводом представљања резултата пројекта „Дигиталне и предузетничке вештине за жене у руралним подручјима” 10. маја је одржана конференција под називом „Жене из руралних подручја – економски потенцијал у успону” у хотелу Crowne Plaza у Београду.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић навела је да су жене из руралних подручја спремне да прихвате модерне технологије, што су резултати активности овог пројекта и потврдили и указала да развој дигиталних вештина треба да заживи на територији читаве Србије, као облик савремене писмености модерне жене.

„Постајући део дигиталног света који је кључан за оснаживање жена и девојчица, наше суграђанке са села могу да науче или усаврше своја дигитална знања и вештине, трансформишу наш свет и премосте стереотипе да су дигиталне технологије резервисане искључиво за градске средине”, истакла је министарка и додала да је дигитализација већ дуго саставни део готово свих области друштва и људског стваралаштва.

„Информационе технологије олакшавају рад, премошћују географске удаљености и праве од света глобално село у коме је рачунар један од основних алата за рад”, рекла је проф. др Ђукић Дејановић и истакла да у трци са модерношћу не смемо да изгубимо из вида потребе и потенцијале жена које своје животе организују и живе ван градских средина.

Министарка је подсетила да је број мушкараца и жена који живе на селу поприлично изједначен, као и да су жене врло посвећене и ангажоване на сеоским домаћинствима, иако је у односу на мушкарце тек свака пета жена власница пољопривредног газдинства, неретко и као једина могућа наследница.

„Кабинет на чијем сам челу, препознао је потребу за економским оснаживањем жена, посебно мајки. Само у последње три године издвојили смо преко 50 милиона динара за 25 јединица локалне самоуправе, кроз програме развоја женског предузетништва и подстицај женама пољопривредницама”, напоменула је проф. Ђукић Дејановић и додала да се овим мерама задатак не завршава, већ се наставља свакодневни рад на побољшању положаја жена и девојчица.

„То је задатак целокупног друштва, на шта нас подсећа и Агенда Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, чији пети циљ указује да на путу ка достизању пуне родне равноправности и оснаживања свих жена и девојчица нико не сме остати иза колоне”, истакла је министарка и додала да жене које не живе у високо урбаној средини не смеју бити запостављене и да, уз дигиталне технологије и развијене вештине за њихово коришћење, представљају економски потенцијал у успону.

Министарка се на крају захвалила организаторима конференције и истакла да само заједнички, удруженим снагама, можемо креирати одрживо друштво у коме нико неће остати иза колоне. Пројекат „Дигиталне и предузетничке вештине за жене у руралним подручјима” реализује Удружење „Једнаке могућности” у сарадњи са Агенцијом за родну равноправност Уједињених нација UN WOMEN, Делегацијом Европске уније у Србији, Координационим телом за родну равноправност и Министарством за европске интеграције Републике Србије. Пројектом је обухваћено шест обука за дигитално предузетништво за жене из руралних подручја у општинама Кнић, Љубовија, Мајданпек, Куршумлија, Параћин и Ивањица у циљу јачања потенцијала жена које живе на селу у ери дигитализације и информационог друштва.

Извор: www.mdpp.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
Пет, сеп 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
Чет, сеп 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
Пет, сеп 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
Сре, сеп 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
Пет, авг 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]