Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен Индекс родне равноправности за Републику Србију

Објављено 02.02.2016.

zorana_mihajlovic_predstavljanje_indeksa_rodne_ravnopravnostiПроф. др Зорана Михајловић,
Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре
Председница Координационог тела за родну равноправност

Република Србија је прва земља ван Европске уније која је увела Индекс родне равноправности ЕУ. Пред вама је Први извештај о Индексу родне равноправности за Републику Србију за 2016. годину.

Индекс родне равноправности представља мерни инструмент Европске уније који мери родну равноправност на скали од 1 (потпуна неравноправност) до 100 (потпуна равноправност), кроз шест области: знање, рад, новац, здравље, време, моћ и две подобласти: насиље и наилажење на неравноправност.

Индекс родне равноправности за Републику Србију износи 40,6%, у односу на резултат Индекса за земље чланице Европске уније који износи 52,9%. Овај број нам показује да је Србија близу половине пута у остваривању родне равноправности у односу на европске стандарде. Највећи успех у остваривању родне равноправности постигнут је у домену моћи на националном нивоу, што је показатељ да је увођење квота за политичку партиципацију жена остварило значајан успех. С друге стране, највећи заостатак у остваривању родне равноправности у односу на ЕУ бележимо у домену рада и новца. Индекс родне равноправности сведочи да је мерење родне равноправности изузетно значајно када је креирање јавних политика и мера у овој области у питању.

Иницијативу за израчунавање Индекса родне равноправности за Републику Србију покренули су Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Републички завод за статистику, уз велику подршку Европског института за родну равноправност у Виљнусу који је званични носилац израде Индекса у ЕУ. За потребе израде Индекса родне равноправности формирана је Радна група Владе Републике Србије у оквиру које смо водили отворену расправу о показатељима који треба да буду коришћени, а која је укључила све представнице и представнике свих релевантних јавних институција, организација цивилног друштва, као и стручне и академске заједнице.

Србија је у последње две године поставила област родне равноправности међу приоритетне области структурних реформи и јавних политика формирањем Координационог тела за родну равноправност, усвајањем нове Националне стратегије за родну равноправност (2016–2020) и пратећег Плана активности (2016–2018), припремом новог Закона о равноправности жена и мушкараца који је пред усвајањем и увођењем родног буџетирања јавних финансија. Ови документи, заједно са мерним показатељима и институционализација области родне равноправности помоћи ће у креирању мера како би се постигла већа равноправност између жена и мушкараца у нашем друштву.

Пут постизања пуне родне равноправности је врло сложен и захтеван и захтева политичку вољу, ефикасну координацију свих механизама родне равноправности, како на националном тако и на локалном нивоу и делотворну примену на свим нивоима.

Политички циљ наше државе је приступање Европској унији. То значи да сви наши грађани и грађанке треба да имају достојан стандард живота и рада у Републици Србији. Због тога треба да тежимо томе да наша земља постане родно равноправна, без стереотипа о родним улогама мушкараца и жена и без родно заснованог насиља. Родна равноправност мора постати принцип по коме се јавне политике креирају, као и стил живота сваког појединца и појединке. Због тога са великим задовољством уводимо Индекс родне равноправности и позивам све актере нашег друштва да нам помогну у остварењу визије развоја која ће служити остварењу заједничке и боље будућности за све нас.

Уводник за Извештај о Индексу родне равноправности за Републику Србију

***

predstavljanje_indeksa_rodne_ravnopravnostiПотпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић отворила је у уторак, 2. фебруара 2016. године конференцију на којој је представљен Индекс родне равноправности за Републику Србију.

Србија је прва земља ван Европске уније која је увела Индекс родне равноправности ЕУ.

Иницијативу за израчунавање Индекса родне равноправности за Републику Србију покренули су Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Републички завод за статистику, уз велику подршку Европског института за родну равноправност у Виљнусу који је званични носилац израде Индекса у ЕУ.

Присутнима на конференцији обратили су се потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, директорка EIGE-а Виргинија Лангбак и шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт.

Кликните да преузмете Дневни ред Конференције.

Сазнајте више…

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]