Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен Посебан извештај Заштитника грађана о спровођењу Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња са препорукама

Објављено 13.12.2019.

Predstavljanje Posebnog izveštaja Zaštitnika građana o sprovođenju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja sa preporukamaКапацитети локалних самоуправа, као и свест о улози коју имају у процесу инклузије Рома и Ромкиња су оснажени, али у недовољној мери за ефикасно спровођење мера. Напретку су допринеле мере јавне политике у вези унапређења положаја Рома/киња, али велики је проблем што је Акциони план за спровођење Стратегије за социјално укључивање за период 2017-2018. године истекао, а са доношењем новог се касни већ годину дана, истакла је в.д. помоћника генералног секретара Заштитника грађана Јабланка Табаш на представљању Посебног извештаја Заштитника грађана о спровођењу Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња са препорукама, одржаном 11. децембра 2019.

Будући да у свом раду посебну пажњу посвећује заштити Рома/киња и да је Стратегијом за социјално укључивање Рома и Ромкиња одређен као орган који прати спровођење мера, Заштитник грађана израдио је Посебан извештај са циљем унапређења остваривања мера датих у Стратегији и у Акционом плану и указивања на недостатке уочене у примени. У својим главним оценама, посебан извештај упозорава да су, према свим показатељима, Роми/киње и даље друштвена група која се налази у најнеповољнијем социјалном, економском и образовном положају. Представници Заштитника грађана су у сарадњи са невладином организацијом А11 – Иницијатива за економска и социјална права, испитивали ставове суграђана/ки ромске националности о мерама унапређења њиховог положаја, а за потребе тог истраживања обишли су двадесет јединица локалне самоуправе широм Србије. Истовремено прикупљени су подаци од носилаца мера, градских и општинских управа, школских управа, филијала и испостава Националне службе за запошљавање, центара за социјални рад и домова здравља и других органа јавне власти у вези са остваривањем права грађана и грађанки ромске националности. Истраживање је вршено у области образовања, становања, запошљавања, здравља и социјалне заштите.

Шеф Представништва UNHCR-а у Србији Ханс Фридрих Шодер је изразио наду да ће резултати Посебног извештаја Заштитника грађана са препорукама утицати на даље политике унапређења положаја Рома и Ромкиња у Србији, посебно за интерно расељене Роме са Косова и Метохије.

Данило Ћурчић из А11 – Иницијативе за економска и социјална права нагласио је да позитивни ефекти стратегије најспорије стижу до најугроженијих Рома и Ромкиња, док је правна координаторка НВО А11 Милијана Трифковић навела да се интерно расељени Роми са АП Косова и Метохије и даље суочавају са проблемима пријаве боравишта и пребивалишта.

Кликните да преузмете Посебан извештај Заштитника грађана о спровођењу Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња са препорукама (.pdf).

Извор: www.ombudsman.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]